Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечебни свойства на морския въздух и лечение с морски пясък

Ползите от морския въздух са повече от вредите. Ето защо и как може да превърнете почивката край морето в бонус за здравето

морския въздух

Отдих на място, където морския въздух е в изобилие, е не само психологическа релаксация, но и чудесен шанс да подобрите благосъстоянието си, да възстановите имунитета, да коригирате външния вид и фигурата си.

Пътуването до морето ни дава много положителни емоции: шумът на прибоя и лекия бриз, наситен с ароматите на лятото, ни кара да забравим за проблемите. Морето ни успокоява, освежава, ободрява и ни връща обратно към живота. Морето винаги е привличало хората. Всеки от нас непременно намира в него нещо магическо и в същото време добре разпознаваемо.

Древните гърци са познавали добре лечебните свойства на крайбрежния микроклимат и на морската вода. Именно те първи се опитаха да обосноват от научна гледна точка каква е ползата от морския въздух за човека и станаха основоположници на модерната днес таласотерапия.

Полезни свойства и състав на морския въздух

Съвременната балнеология отдавна е намерила отговори на много въпроси. Ползите от морския въздух се дължат на наличието в състава му на голямо количество минерали, които се съдържат под формата на соли във водата. Учените са открили в него почти цялата периодична таблица. По време на изпаряването значителна част от активните вещества преминават във въздуха, повишавайки степента на неговата йонизация. Сред най-полезните за организма соли са летливите съединения като: бромиди, йодиди и хлориди на натрия, калия, магнезия и калция.

По време на изпарението морският въздух се насища не само с полезни минерали, но и с органични съединения, продукти от тяхното разлагане: свободен азот, водород, въглероден диоксид. Високо ниво на йонизация се създава и поради наличието в атмосферата на значително количество инертни газове: ксенон, неон, хелий и криптон.

Най-лечебното и полезно свойство на морския въздух, което обуславя благоприятното му въздействие върху човешкия организъм, е повишеното съдържание на кислород и озон. Соленият въздух може да се счита за вид антисептик, тъй като в него няма място за патогенни бактерии и алергени (например прах).

По време на буря, придружена от светкавици, в ниските слоеве на атмосферата над водната повърхност се образува широк слой озон. Така ползите се удвояват поради наличието на естествени минерали и озон. Под въздействието на активните елементи се засилват метаболитните процеси, увеличава се броят на червените кръвни клетки, което от своя страна има благоприятен ефект върху имунитета.

Кой има полза от дишането на морски въздух?

Почивката на брега се превръща в отлична превенция на анемия и други заболявания на кръвоносната система. В този случай ползата от морския въздух е, че отрицателно заредените частици проникват през стените на червените кръвни клетки. Така се повишава тяхната активност. Притокът на кръв се засилва, в резултат на което всички тъкани и органи получават достатъчно количество кислород, необходимо за метаболитния процес.

Йонизираният морски въздух е полезен с това, че подобрява вентилацията на белите дробове и стабилизира работата на сърдечния мускул. Освен това осигурява максимално усвояване на кислорода и премахва въглеродния диоксид. И още – активира синтеза на жизненоважните за организма аскорбинова киселина и витамини от група В.

Лечебният морски въздух действа като катализатор на метаболитните процеси

Следователно, така се предопределя растежа на интелектуалната и физическата активност на човека. Това се проявява чрез повишаване на тонуса, подобряване на работоспособността, съня и апетита. Деактивират се вирусите и се осигурява постоянна хидратация на лигавиците.

Молекулите на озона и кислорода, попадайки в дихателните пътища, убиват вредните патогени и неутрализират възпалителните процеси. На всеки, който страда от бронхит, тонзилит, синузит или пневмония се препоръчва да прекара от 2 до 6 седмици край морето. Морският въздух е особено полезен за децата.

Друга категория пациенти, които трябва постоянно да пътуват до морето, са хората, страдащи от заболявания на щитовидната жлеза. Много често се наблюдават отклонения в работата на този жизненоважен орган на фона на липса на йод.

Въздушните бани ще бъдат отлична превенция на йодния дефицит

В комбинация с калия, йодът в морския въздух допринася за нормализиране на кръвното налягане и поддържане тонуса на сърдечния мускул. В допълнение, йодидите активират метаболизма, подмладяват клетките и тъканите.

Природата ни дава уникална възможност за самолечение, без да се налага хората да прибягват до допълнителни процедури. Всички микроелементи постъпват в организма в строго балансирани пропорции и точно в количествата, които са необходими на всеки отделен човек. За някои пациенти обаче соленият морски въздух може да не донесе очакваните ползи и дори да причини редица сериозни здравословни проблеми.

Противопоказания на таласотерапията

Лекарите не препоръчват дълъг престой край морето на хора, страдащи от излишък на йод в организма. Това се наблюдава при някои ендокринни заболявания. Туристите със сърдечно-съдови заболявания трябва да бъдат много внимателни с почивките на брега. С всички очевидни предимства, високите концентрации на минерали, съчетани с висока температура на въздуха и ултравиолетова радиация, могат да причинят аритмии, инфаркти и инсулти и тромбофлебит.

Пациенти с остри и хронични форми на рак, инфекциозни заболявания, захарен диабет, дерматози от различен произход трябва да се въздържат от дълъг престой в морските курорти. Морският въздух не винаги е полезен и за бременните жени. Те трябва да приемат дозирани въздушни „солени“ бани. Ако не сте изложени на риск, тогава можете да прекарате повече от 20-60 дни в годината край морето.

Морският въздух е универсално и доказано през вековете средство за профилактика на различни заболявания. В същото време той е отличен и естествен антидепресант, който предотвратява развитието на стрес и хронична умора.

Лечение с морски пясък

Лекарите от Древен Египет са първите, които използват тази специфична псамотерапия (лечение с пясък).

Откритите исторически документи показват, че такива процедури са записани в специален „лечебен списък“. Следователно са били официално признати.

Използвани са предимно при ставни заболявания, отоци и невралгии.

Какво лекуват пясъчните бани

 

• Различни заболявания на ставите и опорно-двигателния апарат;
• Мускулни болки;
• Неврити;
• Проблеми с бъбреците;
• Морският пясък се използва и в гинекологията
• При проблеми в периферната нервна система.

Също така, псамотерапията спомага за активиране на кръвообращението и раздвижва лимфата. Освен това повишава изпотяването, което от своя страна води до загуба на тегло. Топлият и чист морски пясък ще засили ефекта от различни калолечения и таласотерапия, ако се прилагат едновременно.

Какво толкова полезно има в морския пясък?

Пясъкът може перфектно да задържа топлината, поради което всяка процедура за затопляне отнема около час или дори повече. Освен това пясъкът не само затопля, но и нежно масажира човешката кожа, което има уникален, лечебен ефект. Под въздействието на пясъчната топлина кръвоносните съдове се разширяват, скоростта на метаболитните процеси в тялото се удвоява и се активират различни биохимични реакции.

 

Противопоказания за лечение с морски пясък

В някои случаи пясъчните процедури могат да навредят на хора с декомпенсирано сърдечно заболяване, атеросклероза, различни инфекциозни заболявания, тумори. Също така, при обостряне на хронични заболявания при хората. Има някои редки заболявания, при които псамотерапията е вредна и опасна, затова, преди да се заровите в пясъка, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар.

Как протича лечението? Какъв пясък се използва?

Притежаващ голяма топлопроводимост, това е пясък, чийто размер на зърното е от два до три милиметра. Мястото на произход на такъв пясък не е толкова важно: независимо дали е чист морски, речен или пустинен пясък, важно е да не съдържа индустриален прах и различни примеси.

Такъв пясък лесно ще абсорбира двата литра пот, която се отделя при една процедура.

Торбички и подложки с пясък? За какво служат? Как помагат?

Най-често нагревателните подложки се използват, когато човек има противопоказания за пълно потапяне в пясъка.

В този случай подложката с пясък се прилага изключително локално върху болезнената област, ставата или коляното. У дома нагревателната подложка може да бъде заменена с торбичка от плат, в която се изсипва пясък, нагрят в тиган.

На плажа никога не се заравяйте в пясъка на половин метър – долните слоеве пясък могат да бъдат мокри и хладни!

Главата задължително трябва да бъде поставена на сянка. След това под нея се слага специална възглавничка (надуваема) или сгъната плажна кърпа, ако нямате такава. На челото е добре да се сложи мокро памучно парче или салфетка.

Изсипете пясък върху краката и долната част на тялото. Вземете го от повърхността с шепи (или с детска кофичка). След това легнете под пясъчното одеяло за около половин час. Не заспивайте. По-добре ще е да наблюдавате как се чувствате.

Помолете приятелите си да ви покрият със слой пясък с дебелина не повече от шест сантиметра, но в областта на корема този слой не трябва да надвишава два сантиметра. Винаги оставяйте сърдечната област чиста. Върху нея не бива да се трупа пясък.

Източник: selectsalt.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *