Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Дейвид Дери: Йодът е мощно оръжие срещу вирусни инфекции

Йодът е ефективно антивирусно и антибактериално средство с дълга история на употреба като препарат за почистване на рани

йодът
Йодът е мощно оръжие срещу вирусни инфекции

Йодът е и чудесен дезифенктант. Някои хора вярват, че използването на йод може да ускори зарастването на хронични рани и почти да изключи нуждата от антибиотици. Може да използвате продукти с йод за почистване дръжките на вратите и измиване на ръцете при настинки и грип. А гаргарата с йод е в състояние да намали бактериалните и вирусни инфекции. Заключението от едно изследване направено през 2004-та година е че: гаргарата с повидон-йод (iodinated povidone) преди перорална интубация намалява транспортирането на бактерии в трахеята.

Йодът е ключов компонент на здравето. Човешкият организъм не може да го произведе сам, трябва да се набави от храната. Недостигът на йод засяга щитовидната жлеза. Хормоните на щитовидната жлеза поддържат правилното развитие на костите и мозъка в утробата и в ранна детска възраст. Това означава, че получаването на достатъчно йод е от съществено значение за децата, както и за бременните или кърмещите жени.

Отдавна е известно, че йодът може да убива вируси

По време на пандемията от испански грип през 1918 година е изчислено, че 500 милиона души или една трета от населението в света са били заразени. В световен мащаб са регистрирани 50 милиона смъртни случая, които според лекарите са били свързани с инфекцията.

Д-р Дейвид Дери е посветил цяла книга на йода

Няколко години след епидемията учените са започнали да търсят повече информация за вируси и агенти, които биха могли да бъдат използвани за убиването им. Тогава е било открито, че йодът е ефективен метод за борба с инфекцията. В своя преглед на историята на йода д-р Дейвид Дери пише:

През 1945 г. Бърнет и Стоун установяват, че прилагането на йод върху носа на мишка не позволява да се зарази с жив, разпръснат грипен вирус. Бърнет и Стоун също така предположиха, че накисването на маските с йод ще помогне да се спре разпространението на вируса. Те препоръчаха медицинският персонал да разполага със стаи, третирани с йод, под формата на аерозол, в които да се изследват и да се лекуват пациенти с висока степен на инфекция.“

Изследването, на което се позовава д-р Дейвид Дери, е публикувано в австралийското списание за експериментална биология и медицински науки през септември 1945 г. През 50-те години на 20-ти век йодната тинктура или по-точно повидон-йодът (iodinated povidone) дебютира като „ефективен широкоспектърен антисептик и дезинфектант“. У нас е познат като „Йодасепт“. Припомняме, че по време на аварията в Чернобил (26 април 1986 г.) се препоръча лечение с йод, за да се намали вероятността от потенциални здравни усложнения, дължащи се на радиацията.

Механизмът на действие може да помогне да се обясни как йодът убива бактериите толкова ефективно

Лекторът по източна медицина Марк Сиркус пише, че йодът е в състояние да убие до 90% от кожните бактерии за 90 секунди. Ето какво още казва Марк Сиркус за йода:

Марк Сиркус

Йодът е активен срещу бактерии, мухъл, дрожди, протозои и много вируси. От всички антисептични препарати, подходящи за директна употреба върху хора, животни и тъкани, само йодът е способен да убие всички класове патогенни микроорганизми: грам-положителни и грам-отрицателни бактерии, микобактерии, гъбички, дрожди, вируси и протозои. Повечето бактерии умират в рамките на 15-30 секунди след контакт с йода.

Йодът е предпочитан антисептик за намаляване на следоперативните инфекции

През годините лекарите са установили, че използването на локални антисептици може да ограничи нуждата от антибиотици и следователно да намали вероятността от развитие на резистентност към тях. Изследователите са открили, че повидон-йодът (iodinated povidone) може ефективно да изпълни тази задача, без да забавя зарастването на рани.

Както вече стана ясно, приложен върху рана, йодът ефективно убива грам-отрицателни и положителни организми. Йодът, според някои специалисти, има специални характеристики, които го правят ефективен при заздравяване на рани, включително липсата на бактериална устойчивост и ефективност срещу биофилмите.

Но потенциалната употреба на йода не свършват дотук

Офталмолозите го прилагат при подготовка за очна операция. Проучванията за разширяване на употребата му започват в началото на 2000-та година след публикуването на непотвърден доклад, свързващ краткосрочното измиване на очите с йод и бързото оздравяване при вирусен конюнктивит.

Изследователите започнаха да тестват локалната употреба на комбинация от стероиди и йод за лечение на аденовирусен кератоконюнктивит. След седем дни изследвания, животните, лекувани с комбинация от йод и стероиди, имат по-малко токсични симптоми и разпространяват болестта по-малко сред останалите.

Може би сте чували за състояние, наречено „розово“ око. Вирусите са основната причина за 80% от случаите на конюнктивит, а аденовирусът причинява от 65% до 90% от тези инфекции. Едно усложнение е прилагането на субепителни инфилтрати на роговицата, които могат да причинят болка и чувствителност към светлина. В този случай третирането на областта около окото с много слаб йоден разтвор също дава положителни резултати. Препоръчително е да се посъветвате с лекар, преди да използвате такава дезинфекция за кожата около очите, за да не се получат изгаряния.

Почистването с йод е в състояние да спре разпространението на вируси

Има няколко начина да използвате йод у дома, които могат да помогнат за забавяне или спиране разпространението на вируси. Помислете за намирането на естествени продукти за почистване и стерилизиране на дръжките на вратите, телефоните и ръцете. Те могат да бъдат особено полезни сега, когато чистотата на дома е от значение, както и дезинфекцията на ръцете, за да се предпази човек от разпространението на коронавируса.

Превантивно може да се прави и гаргара с йод. В случая отново се прави слаб йоден разтвор. Чрез намаляване на вирусното натоварване на горните дихателни пътища можете да намалите продължителността на обикновената настинка и кашлица.

Ето и рецептата: 1 чаша топла вода, 1⁄2 чаена лъжичка сол, 1 равна чаена лъжичка сода за хляб. Смесва се, като се разбърква добре. Непосредствено преди употреба се слагат 2-4 капки йод в получения разтвор.

Ако сте на къмпинг, йодните таблетки са един от най-безопасните начини за стерилизиране на вода. Най-добре е да се използват за кратко време, тъй като излишният йод може да повлияе на функцията на щитовидната жлеза.

Източник: kp.ru

Витамин С + Цинк
Витамин C + Цинк – мощна защита в условията на грипна епидемия и Коронавирус COVID-19

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *