Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Трябва ли да се приемат антибиотици след ухапване от кърлеж?

Повечето ухапвания от кърлеж са безболезнени и причиняват само незначителни признаци и симптоми, като промяна в цвета на кожата, подуване или рана

кърлеж

Какво представлява ухапването от кърлеж? Кърлежите са паразити, които се хранят с топлокръвни гостоприемници (хора и животни) чрез ухапване. Ухапването от кърлеж може да зарази хората и животните с бактерии, вируси и протозои (организми, съставени от една клетка), които причиняват сериозни заболявания.

Темата за кърлежите задължително става актуална всяка пролет. Тогава те се събуждат и стотици хора биват ухапани от тях. Тъй като кърлежите са способни да пренасят тежки инфекции, мнозина от потърпевшите са загрижени: необходимо ли е да се пият антибиотици след ухапването, за да се сведат до минимум рисковете?

Д-р. Алла Перегудова

Какъв вид лекарствена терапия и кога се използва при ухапване от кърлеж, обяснява д-р. Алла Перегудова, инфекционист.

Ухапванията от кърлеж през пролетта не са необичайни. Те могат да доведат до редица сериозни проблеми. Например, поради специалния състав на слюнката на кърлежа, може да се развие алергична реакция. Винаги си струва да си припомняте, че такива паразити могат да донесат около 20 различни инфекции.

Как ухапването от кърлеж влияе на тялото?

Може дори да не знаете, че сте били ухапани от кърлеж. Повечето ухапвания от кръвосмучещите насекоми не причиняват болка или сърбеж, но има и такива, които причиняват. Някои ухапвания от кърлежи не са причина за заболяване.

Самото ухапване е възможно и да не причини кой знае какви симптоми, освен някакъв вид кожна реакция, като обрив или малка твърда бучка. Инфекцията, която се причинява чрез ухапване от кърлеж, може да бъде забелязана заради проявата на различни симптоми.

Ако човек бъде ухапан от заразен кърлеж, то тогава проявите на болестта е възможно да се развият както след няколко часа, така и след няколко седмици или дори месеци. Всичко зависи от това какъв вид патоген е бил в слюнката на кърлежа.

Веднъж заразен, човек може да изпита симптоми, които са много подобни на обикновена остра вирусна инфекция. Това могат да бъдат:

• усещане за втрисане;
• поява на гадене и повръщане;
• притеснително повишаване на температурата – до 40+ градуса по Целзий;
• обща слабост;
• болки в ставите;
• поява на главоболие.

Ако лечението не започне навреме, заболяването може да стане хронично с увреждане на вътрешните органи, нервната система и мозъка. Това по-късно може да доведе до парализа или смърт.

Колко бързо трябва да се премахне кърлежа?

Колкото по-дълго паразитът остане върху кожата, толкова по-голям е шанс за инфекция има, ако индивидът е заразен. Ето защо, веднага щом откриете кърлеж върху себе си, трябва незабавно да го премахнете. Тук има проблем – да го направите сами е трудно и не винаги безопасно. Рисковете да остане част от кърлежа в раната са големи. Ето защо е по-добре незабавно да отидете до най-близката болница, където ще ви помогнат за компетентното отстраняване на кръвосмучещото насекомо. Лекарят незабавно ще вземе решение за тактиката на лечението. Въз основа на резултатите от кръвния анализ ще може да се назначи най-точната терапия.

Необходими ли са антибиотици при ухапване от кърлеж?

В ендемичните райони се провежда специфична имунопрофилактика срещу вируса на кърлежовия енцефалит в рамките на 96 часа или четири дни от момента на ухапване.

Ухапването от кърлеж може да причини Лаймска болест. Спешна профилактика с антибиотици се предписва, ако не са изминали повече от пет дни след ухапването или е открита ДНК на Borrelia в кърлежа – такъв анализ се извършва чрез PCR. Лекарствата трябва да бъдат предписани от лекар – това са специални средства, със строго индивидуални предписания и дози. Човек, ухапан от кърлеж, е необходимо да се подложи на антибиотичен курс на лечение само под наблюдението на лекар. Спешната антибиотична профилактика при деца, при ухапване от иксодиден кърлеж, се регулира според клиничните указания дадени от инфекционист.

При възрастни, ако тестването на кърлежа не е възможно, лекарите съветват да се приложи спешна антибиотична профилактика, за да се предотврати възможен риск. В този случай пациентът е предупреден за всички потенциални странични ефекти, като например нарушени изпражнения. Но в такава ситуация е по-добре да си осигурите безопасност с антибиотици, отколкото да не ги вземете навреме и да се развие сериозна патология.

Източник: newhospital.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *