Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво означава да не сънуваме: нормално ли е или не?

Често ли се събуждате, без да си спомняте, че сте сънували предишната нощ?

сънуваме
Ставате ли сутрин с усещането, че умът ви е чист лист, без спомен за онова, което може да сте сънували снощи?

Възможно ли е да нямате сънища? Когато се събудите, без да си спомняте какво се е случило в съня ви, това означава ли, че наистина не сте сънували?

Концепцията за сънуването винаги е била мистериозна. Учени и шамани са изучавали сънищата от векове. Въпреки това, все още не разполагаме с всички отговори за това какво, защо и как сънуваме.

Ако и вие се чудите какво означава, когато не сънувате, не сте сами – това е въпрос, който много хора си задават от векове.

От статията ще разберете дали действително липсата на сънища, или невъзможността да ги запомните, е нещо лошо. Но, първо, нека разберем концепцията за сънуването и неговата важна роля в живота ни.

Откъде идват сънищата?

Няма категорично дефинирана причина защо сънуваме. Но сънуването може да помогне да помним по-лесно и да съдейства за емоционалната регулация. Части от мозъка, свързани с паметта и емоциите, участват в създаването на сънищата.

Смята се, че REM сънят е свързан с повторното активиране на спомените и подпомага „циментирането“ на пътищата в мозъка между формирането на краткосрочната и дългосрочна памет.

Тази теория за целта на сънуването се поддържа и от Матю Уокър, професор по неврология и психология в Калифорнийския университет, Бъркли. Професорът пише по-подробно за ползите от сънуването в своята книга „Защо спим: Отключване на силата на съня и сънищата„. Накратко: той приравнява сънуването с емоционална терапия.

Матю Уокър

Сънуването има потенциала да помогне на хората да намалят емоционалната реактивност, вероятно защото емоционалното съдържание на сънищата е съчетано с намаляване на хормона норадреналин в мозъка“, казва той. С други думи, сънуването „ни позволява да преработим разстройващите спомени в по-безопасна и по-спокойна среда“.

Някои експерти по съня, въз основа на научните доказателства, казват че имаме нужда да сънуваме в някаква степен – или най-малкото се нуждаем от REM сън – ако не за друго, то със сигурност за подобряване на когнитивната функция.

Ако нямате сънища, вероятно ще продължите да функционирате, но може да не е толкова оптимално, колкото бихте могли, ако сънувате по-редовно“, обяснява проф. Матю Уокър.

Добре, тогава защо не сънуваме?

На практика е по-добре да се разграничим от дихотомията: норма или патология е липсата на сънища. Всичко е изключително индивидуално.

За съжаление в нашата култура отношението към сънищата е много тесногръдо. По-добре би било те да бъдат третирани от психоаналитична или психологическа гледна точка. Често се определят като негатив, а понякога и като абсурд. В повечето случаи сънищата се тълкуват чрез съновници. Такова действие по-скоро може да увреди здравето (ако сънищата са кошмарни), отколкото да помогне по някакъв начин. Стресът, който трупаме, също пречи да имаме или да помним сънищата.

Като цяло, трябва да е ясно, че всеки сънува, но не всеки помни

Ако изведнъж ни се струва, че нощните картинки ги няма, тогава има някои промени в процеса ментализация (способността да разбираме, да си представяме, разпознаваме и интерпретираме, както и да се справяме със собствения си емоционален и умствени опит). Започне ли да се работи по тяхната корекция, сънят ще се подобри, ще се върнат и сънищата.

Има ли връзка между качеството на съня и сънуването?

Ако смятате, че спите добре и въпреки това рядко сънувате, вероятно просто проспивате сънищата. Въпросът не е дали сънувате или не – а дали спите достатъчно добре или не.

Никога не съм имал пациент, който е дошъл само поради липса на сънища“, казва проф. Матю Уокър. „Хората обикновено имат безсъние и чувстват, че качеството на съня им като цяло е лошо. В такъв случай липсващото сънуване е по-скоро следствие от цялостното влошаване на съня.“

Ако не сънуваме, защото не получаваме качествен REM сън (фазата, в която се случват сънищата), може да се появят здравословни проблеми.

Хората, които нямат REM сън, е възможно да са уморени, може да са лишени от сън и да имат много големи колебания в това как се чувстват“, казва професорът.

Липсата на сънища е притеснителна тогава, когато разрушава структурата на съня и качеството на човешкия живот

Такава липса може да бъде диагностична проява на емоционално прегаряне, както и на ранна депресия. Често липсата на сънища е проява и на астенични състояния. В превод от гръцки „астения“ е слабост, а в медицината – това са патологични явления на необяснима, но стабилна загуба на сила и емоционална нестабилност. Психопатологичното разстройство се развива постепенно и придружава много заболявания. Най-често се описва така: събудих се, но все едно не съм спал.

Има ли нещо лошо в това да не помните какво сте сънували?

Неспособността да сънувате поради цялостен дефицит на сън може да е причина за безпокойство, според експертите. Но какво означава да спите добре и въпреки това да не помните какво сте сънували? Може ли все пак да извлечете всички онези емоционални и когнитивни ползи от сънищата, ако дори не осъзнавате, че ги имате? Професор Уокър уверява, че е съвсем нормално да спим и да не можем да си спомним не само какво, а дали изобщо сме сънували.

Дали помните сънищата си или не, всъщност не е знак за това дали сънят ви е здрав“, казва той. По-важно е да имаме качествен сън. „Ако сутрин се събуждате освежени, значи вероятно спите добре, и в липсата на сънища, или в това, че трудно ги помните, няма нищо необичайно.“

Много проучвания свързват лошото качество на съня с по-висок риск от сърдечни заболявания, затлъстяване и дори болестта на Алцхаймер. Имайки предвид това, онези, които често се оплакват от проблеми със съня, трябва да се консултират с лекар.

Източник: www.allure.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *