ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

За какви проблеми със здравето алармират сънищата?

Сънищата – тази все още неразгадана тайна на човешкия мозък! От тях можем да разберем не само какво ни очаква в бъдеще, но и дали здравето ни не се нуждае от по-голямо внимание и грижа


Навярно много от вас са си задавали въпроса защо сънуваме. Какво са сънищата? Днес ще оставим Фройд и Карл Юнг на спокойствие и ще ви предложим едно по-различно, съвременно обяснение за връзката между болестите и сънищата.

Според Розалинд Картрайт, американски психолог, сънищата са начинът, по който мозъкът „запазва спомени, решава проблеми и анализира емоциите. По този начин сънищата са от съществено значение за нашето емоционално здраве“.

Докато сънуването е важна и необходима физическа функция, която спомага за подобряване на паметта и психическото здраве, сънищата могат да показват и други здравословни проблеми, които се нуждаят от нашето внимание. От кошмарите до прекрасните ефирни сънища – ние можем да научим много от нашите нощни приключения.

Нерядко, сънищата не само предвиждат заболяването, но и ясно посочват локализацията му в тялото.

Лекарите никога не са отричали връзката между съдържанието на сънищата и болестите. Докато спим мозъкът не почива. Той сканира тялото (проверява работата на всичките му органи и системи). В ранните стадии на заболяването, когато симптомите са твърде слаби или напълно отсъстват, повечето хора няма да забележат, че нещо не е наред. През нощта, когато тялото почива, мозъкът улавя дори най-фините импулси от увредения орган и ги оформя в сънища.

Въз основа на един сън, заключенията не трябва да се правят. Но натрапчивата, повтаряща се нощна картина на това, че зъбите ни падат, трябва да се възприеме като SOS-сигнал от нашето тяло.

Сънищата на здравите хора обичайно са стандартни, без драматизъм, и затова не се помнят. Но когато човек се разболее, мозъчната активност се увеличава, а сънят по правило става по-малко дълбок, ярък и обезпокояващ. Хората, които са болни в съня си, често са преследвани от кошмари.

Между другото

Сънищата също така зависят от външни фактори – комфорта на леглото, светлината, миризмите в стаята и звуците извън прозореца. Ето защо, ако виждате гореща печка в съня си, преди да отидете на лекар, опитайте да смените завивката с някоя по-лека.

Ето няколко типа сънища, които могат да показват, че нещо по-сериозно се случва със здравето ни.

Кошмарите могат да бъдат предупредителен знак

Няма нищо по-лошо от това да се събудим от кошмар. Облени сме в студена пот, сърцето бие учестено, а нервите са напълно сринати. Докато кошмарите от време на време не би трябвало да ни притесняват, зачестилите страшни сънища могат да показват, че нещо по-сериозно се случва със здравето ни. Едно проучване на Университета в Сидни установи, че кошмарите могат да бъдат свързани със сърдечни заболявания, с неравномерен сърдечен ритъм, който увеличава риска от страшни сънища още повече. Това е така, защото сърдечните заболявания могат да намалят количеството кислород, достигащ до мозъка, което може да предизвика появата на кошмар.

Друга възможна причина за честите кошмари е сънната апнея. Сънната апнея е хронично състояние, което се получава, когато има пауза в дишането си или плитко вдишване по време на сън. Тези паузи наистина могат да се появяват по време на  REM съня поради липса на кислород. „Пациентите с апнея често са имали ужасяващи сънища, свързани с удавяне или задушаване“, казва Уилям Колер, медицински директор на Института за изучаване на съня във Флорида. „В действителност, техните дихателни пътища са били блокирани по време на сън.“

Сънища, от които се събуждаме рано

Сънищата, заради които се събуждаме много преди алармата, могат да бъдат предупредителен знак за разстройство на настроението, като тревожност или депресия, казва проф. Джим Хорн, експерт по съня от университета в Лоугбороу. Лекарите са отбелязали, че хората с депресия или безпокойство влизат в REM фаза на съня много по-рано през нощта. Затова те започват да сънуват доста преди другите хора, заради което се събуждат още по тъмно.

Хорн също така казва, че друга възможна причина за събуждане от сън по-рано от обикновено може да е резултат от наличието на киселинен рефлукс. Ако страдате от киселини помислете дали не е по-добре да си спестите внезапното събуждане, като хапнете нещо по-леко за вечеря.

Сънища за нападение

Подобно на други кошмари, сънищата за нападение може да показват невродегенеративно разстройство, като болестта на Алцхаймер или Болест на Паркинсон. На психологическо ниво сънищата за нападение могат също така да означават усещане за загуба на контрол в определен аспект от нашия живот.

Малко по-конкретно

И ако до тук информацията за връзката между сънищата и болестите беше по-обща, нека да конкретизираме какво означават някои чести сънища и тяхната връзка с определени заболявания.

1. Заболявания на сърцето

За проблеми със сърцето алармират сънища, в които човек пада в пропаст, преследван е или изпитва страх от смъртта.

При хипертония човек често сънува природни катаклизми – бури, урагани, падащи метеорити, начало на война. Чуват се звуци (прелитащи самолети, влакове, падащи лавини), от които ушите по време на сън заглъхват.

2. Болести, свързани с белите дробове

Ако сте заплашени от бронхит, пневмония или туберкулоза често ще сънувате, че се давите. Може да ви преследва огромно животно/чудовище, с което никак не ви се иска да се борите.

3. Проблеми с мозъка

Сънищата при проблеми с мозъка представляват една каша, от която нищо не се разбира. Човек се събужда уморен, отпаднал, с усещането, че не е спал цяла нощ. Лошото сутрешно настроение често продължава и до обед.

4. Храносмилателни органи

Хората, които имат проблем с храносмилателната система най-често сънуват, че зъбите или косата им пада.

5. Инфекциозни заболявания

Предупреждение за наличието на инфекциозни заболявания са ярките, запомнящи се сънища. В съня си човек е измъчван от жажда, гори в огън или носи тясна, неудобна дреха.

6. Черен дроб

Рани по тялото от всякакво естество, бой с меч, пробождане. В съня кръвта изтича, а сънуващия усеща не само топлината ѝ, но и нейния вкус.

7. Депресия и невроза

Влизате в непознат дом, от който не може да избягате. Лутате се в лабиринт. Поставени сте в ситуация, от която няма как да избягате – врати, които не се отварят, високи огради, изпускате влака, самолета, рейса… Всичко това може да е знак, че някъде там, в дебрите на вашата душа се спотайва един мъничък стрес, който скоро може да прерасне в тежка депресия.

Има ли сънища, които вещаят нещо хубаво?

Да, има и такива сънища. Ако сънувате бебе, ако сънувате, че държите малко коте или куче, агънце, птиче или току що родено диво животно, като сърна например. Ако сънувате изгрев, и че влизате в спокойно море, чиято вода е чиста и прозрачна… Дори и ако сънувате, че спите спокойно на легло, хамак, горска поляна или плаж, това може да е сигнал, че тялото ви се възстановява, а болестите, от които страдате, отминават.

И все пак, не забравяйте, че сънищата зависят от това как се грижите за здравето си през деня. Не пропускайте да си осигурите спокойствие и разтуха през часовете, в които сте будни, за да се насладите на истинска отмора във времето, когато спите.

Източник: www.netdoctor.co.uk, thelist.com, www.psychologium.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *