ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Чакате бебе?! Научете се да бъдете родители!

Днес специално за читателите на www.lekuva.net предлагаме първия безплатен урок за бъдещите мама и тате

На 12 ноември в Пловдив 80 бъдещи родители присъстваха на първата лекция „Първите 5 дни с бебето вкъщи“. Без­платното общинско училище бе Организирано от Центъра за бременни жени, ДКЦ-1 и община Пловдив съвместно с книжарницата в най-големия пловдивски MOЛ. А неговата основна цел е подкрепа за бъде­щите родители и предоставя­не т качествена информация, Съобразена със съвременните методи и начини в отглежда­нето на децата.

ДО 6-ИЯ МЕСЕЦ ДЕТЕТО СЕ ХРАНИ САМО С КЪРМА, БЕЗ ДРУГИ ТЕЧНОСТИ

• Едно време българките са отглеждали новородените именно по този начин.

„Изключителното кърмене е от огромно значение“, под­черта лекторът Антоанета Борисова, председател на Центъра за бременни жени. – „То се препоръчва от Светов­ната здравна организация и УНИЦЕФ и означава, че през първите 6 месеца на бебето трябва да се дава само кърма, без друга храна, без други течности като вода и сокове. Преди 1946 г. българките са отглеждали децата си именно по този начин» Тогава родил­ките не са определяли кога пеленачето да яде и кога не, а са се съобразявали само с не­говите нужди. След това вече се налага моделът „на болни­цата“ – да се храни на всеки 3 часа. Смята се, че много от преяжданията и хранителни­те разстройства се дължат на това почасово хранене. Така бебето от малко привиква да яде не когато е гладно, а ко­гато му го налагат. Особено вредно е насилването с хра­на при по-големите деца“, каза още г-жа Борисова.

ОСТАВЯЙКИ РОДИЛНИЯ ДОМ ЗАД ГЪРБА СИ, ПОМНЕТЕ, ЧЕ НА ВАШЕТО БЕБЧЕ НАЙ-НАПРЕД СА МУ НУЖНИ ГРИЖОВНОСТ, ТОПЛОТА, РАЗБИРАНЕ И ЛЮБОВ

Психоаналити­ците твърдят, че характерът на бре­менността, особено­стите на раждането и закономерностите В развитието на бе­бето през първата годинка от живота му могат много да повлияят на неговия живот по-нататък. Нека бъдещите майки запомнят следното:

• Вашите тревоги и опасе­ния се предават на зародиша още на шестата седмица от зачеването му, защото вече се е осъществила хормоналната връзка между вас и него, и в не­говото формиращо се мозъче остават следи за цял живот, които могат да се превърнат в източник на сериозни психо­логически проблеми в бъдеще.

Плодът е най-уязвим от третия до началото на сед­мия месец от бременността, защото тогава се развиват функциите и системите, ко­ито му позволяват да оцелее до момента на раждането. Затова през този период се пазете от инфекциозни забо­лявания, не приемайте силно- действащи лекарства, още по-малко алкохол. Избягвайте стресовите ситуации.

Запомнете, че от нача­лото на седмия месец плодът вече е човече. То се намира вътре в организма ви, но чува всичко, което се случва извън неговото пространство. Ако вие изпитате някакво безпо­койство или страх, и бебчето ги изпитва. Въобще трево­гата и страхът на майката, предаващи се на бебето, се формират още преди то да се появи на този свят. Затова се старайте да бъдете спокойни, уверени, общувайте ласкаво с бъдещия член на вашето се­мейство. Така то ще получи усещането за безопасност на този свят, в който скоро ще се появи.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Чакате бебе?! Научете се да бъдете родители!

  1. Pingback: По време на лечението от хепатит С и при бременност, могат ли да се появят слабост, треска, главоболие… | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *