ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

След менопаузата всички жени качват по няколко килограма

Здравейте, от три години не мога да сваля и 5 кг. Много ме притеснява това, че имам основно натрупване на мазнини около талията. Трудно ми е да отслабна, тъй като не работя, грижа се за внуците. Храня се с пилешко и телешко месо, риба 2 пъти седмично, зеленчуци, кисело мляко, сирене и кашкавал в разумни количества – по около 100 г. Помогнете ми, тежат ми тези килограми. Винаги съм била 64-66 килограма. Не спортувам активно, нямам здравословни проблеми.

Димитринка Митева – Бургас

След менопаузата почти всич­ки жени качват по няколко кило­грама, и то в коремната област. Този неприятен феномен е норма­лен и се дължи на хормоналните промени. Организмът натрупва мастна тъкан, процентът на мускулната маса намалява, а колкото по-малко е мускулната маса, толкова по-малко енергия (калории) изгаряме. Тоест получа­ва се, че със същото количество храна поддържаме по-високи ки­лограми.

За да се преборите с този фе­номен, най-важно е да увеличите физическата си активност, за да се противопоставите на загуба­та на мускулна тъкан. Най-добре се сваля мазнина от коремната област с упражнения, тип кардиотренинг – каране на колело, бързо ходене, плуване половин час на ден или 1 час 3-4 пъти седмично.

От друга страна, трябва да ограничите храните, източници на животински мазнини и бързо усвоими захари. Според малкото информация, която ни давате за храненето си, можем да ви препо­ръчаме да увеличите рязко консу­мацията на риба (дори и мазна, но не и пържена), за сметка на телеш­кото месо. Също така, сведете приема на сирена и кашкавал до минимум (те са с високо съдържа­ние на мазнини и 100 г се равняват на 30 г масло), но яжте по 500 мл обезмаслено кисело мляко на ден за попълване нуждите от калций и висококачествен белтък, които са важни за мускулите.

Консумирайте 2-3 плода на ден, зеленчуци в неограничени количества, пълнозърнест хляб -по една филийка на хранене, ориз, макаронени изделия, леща, боб – 4-6 супени лъжици в сварено състояние на обяд и на вечеря. Използвайте само растителни мазнини за готвене и овкусяване на салатите – 4 до 6 кафени лъжич­ки за целия ден. Пийте само вода – около 1,5-2 литра на ден.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *