ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лекарят съветва: Училище за гръбнака!

Дългогодишният опит на д-р Захари Михайлов като физиоимануален тера­певт го е амбицирал да синтезира десет златни правила за това как да не наруша­ваме естественото държане на гръбнач­ния стълб във всекидневието си, които ви представяме. Те ще ви научат как да пре­дотвратите гръбначни и ишиасни заболя­вания, да си помогнете при лечението им, както и да избегнете повторното им появяване.

ПЪРВО ПРАВИЛО

ТРЯБВА ДА СЕ ДВИЖИШ

Природата е кон­струирала човешкото тяло да живее в усло­вията на висока актив­ности – бягане, мускул­ни съкращения, не­прекъснати сътресе­ния на организма. Но в епохата на автомоби­ла, компютрите; асан­сьора и обувките с изкуствени подметки човекът напълно се е откъснал от природата и се е изправил пред необходимостта да се бори за запазване на своето здраве. Без честите промени на движение и покой, както и без необходи­мото мускулно нато­варване, се нарушават процесът на хранене на отделните органи, както и очистването на клетките от отпадъчни­те продукти на обмяна­та на веществата. Вследствие на това се получава разграждане на костната и мускул­ната маса. Чрез пос­тоянно редуване на на­товарване и отпускане на гръбначните прешлени се предотвратява преждевременното стареене на гръбнач­ния стълб.

ВТОРО ПРАВИЛО

ДРЪЖ ГЪРБА СИ ИЗПРАВЕН

Лошото положение на тялото причинява преждевременно кал­циране (втвърдяване) на дисковете, скъсява­не на гръбначния стълб, вследствие на което човек губи от височината си. Често преждевременно се появява и гърбица. Поради физиологични и хормонални причини жените са по-предразположени към такива промени. Гръбначният стълб трябва да се държи изправен не само по време на нато­варване, но и когато не е обременен. Ако тялото ви е в добро физическо състояние, особено коремната мускулатура, това ще улесни изправеното държане на гръбнака. Необходим е редовен тренинг. Чрез леко сгъ­ване на коленете и хълбоците напрегнати­те прешлени се отпу­скат, стойката се подобрява и гръбнач­ният стълб се разто­варва.

ТРЕТО ПРАВИЛО

НАВЕЖДАЙ СЕ В КЛЕК

За да избегнете често срещаното „сецване“ в кръста, при навеждане леко приклекнете и запазете изправено положение на гръбнака.

ЧЕТВЪРТО ПРАВИЛО

НЕ ВДИГАЙ ТЕЖКИ ПРЕДМЕТИ

При вдигане и на най-леки пред­мети се натовар­ват диско­вете в долната част на гръбнака. Който вече има заболя­ване или страда от продължителни болки в гърба, не трябва изобщо да носи товари. Но ако ви се наложи, вдигайте предмети със стегната телесна и коремна мускулатура, като ги държите максимално близо до тялото.

ПЕТО ПРАВИЛО

РАЗПРЕДЕЛИ ТОВАРА И ГО ДРЪЖ ПЛЪТНО ДО ТЯЛОТО

Винаги ще имате изправе­на стойка и няма да навреди­те на гръбнач­ните дискове и прешле­ни, ако равномерно раз­пределяте товара в двете си ръце. Носенето на багажа в раница също е препоръчително. Опасни травми на гръбначния стълб могат да се получат при товаро-разтоварни работи, когато се налага тялото да извършва въртеливо движение. Важно е едновременното завърта-не на тялото и стъпалата или да се направи една крачка в посока на предаване на товара.

ШЕСТО ПРАВИЛО

ИЗПРАВИ ГЪРБА ПРИ СЕДЕНЕ И ПОДПРИ ГОРНАТА ЧАСТ

По-голямата част от деня прекарваме предимно седнали – на работното място, в колата, вкъщи, в училище. При много малко хора мускулатурата е така тренирана и стегната, че да може да гарантира естествената S-образна форма на гръбнака, при която той сам се разтоварва. Затова е необходимо да облегнете гърба, да се подпрете с ръцете и по възможност да държите коленете по-високо от хълбоците. Столовете „баланс“, разработени от норвежки архитекти и дизайнери, осигуряват тази възможност. Те се базират на нов принцип на сядане – на колене. Така се гарантира максимално разпределение на натоварването между бедрата и коленете, което предпазва от гръбначни изкривявания. Ако сте седнали на морския пясък или на поляната, ще е най-добре да изтеглите малко коленете към тялото и да подпрете гърба с помощта на ръцете. При сядане на стола не се отпускайте безсилно, а се подпрете с ръцете на облегалката. Същото на-правете и при ставането.

СЕДМО ПРАВИЛО

НЕ СТОЙ С ОПЪНАТИ КРАКА

При продъл-жително стоене опънатите крака са отрова за гръбнака. Стойте отпуснати, използвайте всяка възможност да се облегнете, тъй като премахвате тежестта от горната част на тялото и разтоварвате мускулите.

 

ОСМО ПРАВИЛО

НЕ ЛЕЖИ С ОПЪНАТИ КРАКА

Удобно лежащо положение е онова, което поддържа естествените извивки на гръбнака и едновременно го държи опънат. За целта поставяйте възглавничка под коленете си, ако сте легнали по гръб, или между краката, ако сте в странично положение. Изберете си и подходяща възглавница за главата. Така гръбнакът се държи изправен, предпазват се коленете и тялото си почива. Лежането по корем не е за предпочитане, но ако имате този навик, подложете една възглавница и под корема. Най- добрият релакс за гръбнака е шезлонгът. За да не предизвикате „сецване“, ставайте и лягайте правилно, като спускате краката един по един.

ДЕВЕТО ПРАВИЛО

СПОРТУВАЙ ЗА ГЪВКАВ ГРЪБНАК

Най- добре кроул или плуване по гръб, бягане, ски бягане или колоездене. При плуване целият гръбнак е опънат и се редува натоварване с разтоварване. Бягането укрепва сърцето, кръвообращението и мускулатурата. Необходимо е да сте с подходящи обувки и дрехи за сезона: Горната част на тялото да е леко наклонена, за да не се натоварва гръбнакът. Темпото да се увеличава постепенно. Ски бягането е по-подходящ спорт за тренинг на гръбначния стълб от спускането, тъй като се избягва повишеното натоварване и усукване на тялото.

ДЕСЕТО ПРАВИЛО

ТРЕНИРАЙ ВСЕКИДНЕВНО ГРЪБНАЧНИТЕ СИ МУСКУЛИ

Тренираната телесна и коремна мускулатура са добра опора за вашия гръбнак, предпазват го от преждевременно изхабяване и нежелани травми. За съжаление много често се допускат грешки при изпълнението на т. нар. упражнения за добро здраве. Не бива изведнъж да натоварвате мускулната и костната система или веднага да започвате тренировките с тежести.

Д-р Захари МИХАЙЛОВ тел. 088 709 89 19; 02 / 852 86 69

За Lekuva.net – в-к „Трета възраст”

ИЗБЕРЕТЕ НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ ПРОДУКТ ЗА ВАС, АКО СТРАДАТЕ ОТ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНАТА СИСТЕМА

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *