Спомени от НРБ: защо едно време хората бяха по-слаби и по-здрави?

Каква беше храната преди около половин век и дали хората страдаха толкова често от болести, причинени от излишните килограми?

по-здрави
Няма избор, но има качество

Дали са имали по-добри хранителните навици или са спазвали някаква специална диета?

Тази статия не е провокирана от носталгията. Нито е възхвала на социализма. Тя е едно безпристрастно сравнение.

Ако оставим настрана политиката, голяма част от хората, които живееха през 60-те, 70-те или 80-те години на миналия век, не само бяха по-слаби, но и здравето им беше по-добро. Все още има живи и с ума си граждани на Народната Република, които могат да потвърдят това.

Имаше малко като избор, но истинска храна. Излишно е да казваме, че „Книга за всеки ден и всеки дом“ можеше да се открие в почти всяко домакинство. В още две-три, подобни на нея книги, хората можеха да намерят интересни рецепти, и без помощта на интернет, да разберат енергийната стойност и ползите от всякакви продукти, а също така да получат препоръки за здравословно хранене.

И благодарение на какви други фактори българските граждани спечелиха борбата с излишните килограми? Тук на първо място заслужава да се отбележи редовната физическа активност, както и тогавашната диета, която съдържаше предимно естествени продукти, местно производство.

Режим на хранене и много движение

Съвременните хора не са свикнали да се движат много. А по време на карантината, когато дори стана възможно да се работи от вкъщи, мнозина си признаваха, че са ограничили физическата активност само до домакинската работа. А други дори не се срамуваха да кажат, че ги е „избило на мързел“ и дори не са правили упражнения вкъщи. Минимум движение, заседнал начин на живот, добре развита транспортна връзка наоколо… Всичко това не допринася мускулите на човек да са в добра форма.

И ако жителите на малките села все още извършват много физическа работа, това не може да се каже за онези, които живеят в градовете.

Днес в градовете хората ценят времето повече от собственото си здраве

Следователно, ако човек е изправен пред избор: да ходи пеша или да използва транспорт, за да спести време и да не закъснява, тогава е малко вероятно той да избере първия вариант.

И все пак, ако разгледате старите снимки, може да забележите някои интересни неща. Почти всички мъже са стройни и в добра физическа форма. Закръглените форми на жените по-скоро говорят за прилично здраве и добър апетит. Имаше хора с наднормено тегло, но те не бяха толкова много.

По отношение на активността и храненето нещата бяха по-различни. Хората вършеха повече физическа работа и съответно изразходваха повече енергия. Налагаше им се да се движат повече и да се застояват по-малко.

Спомените от Народната република включват дума, позната и на съвременния човек – дефицит

Едно време имаше дефицит и на стоки, и на храна. Сега има стоки и храна в излишък, но хората страдат от дефицит на жизненоважни елементи, като витамини и минерали, които основно се доставят с храната.

Отслабване и хранителни навици

В магазините почти нямаше готова храна. Разбира се, имаше колбаси и консерви, но те нямаха нищо общо с това, което се предлага сега. Доказателство са ретро сериите, които днес могат да се намерят по рафтовете на големите търговски вериги и хипермаркети. На хората им се налагаше да купуват прости и естествени продукти и след това самостоятелно да приготвят закуска, обяд или вечеря от тях. Храната беше обикновена, но и много по-здравословна и доста по-вкусна.

За разлика от сега, храненето е било начин да се набави енергия

Днес хората не трябва да прекарват много време в кухнята. Полуготови храни могат да бъдат закупени от всеки супермаркет и да се затоплят у дома. Или може да отидем до всяко заведение за хранене и да похапнем набързо там. Освен това, съдържанието на калории в такава храна може да бъде няколко пъти по-високо от реалната нужда на организма.

Лошо е и това, че съвременният човек често яде набързо. По време на хранене той поглежда повече към смартфона, отколкото към чинията или към човека до себе си. В резултат на това мозъкът дори няма време да разбере какво точно прави.

Такава храна се усвоява по-лошо и човек иска да яде отново и отново, след все по-кратко време. Затова всеки ден днешните граждани на демократична България използват все повече храна и изразходват по-малко енергия.

Хората купуват карти за фитнес, но често не намират време да тренират. Необходимо е да се промени цялата система, целият начин на живот. Сега консумираме много некачествена храна и почти не се движим. Преди хората бяха много по-активни.

Извод

Преди около половин век хората са се хранили с по-качествена храна и са се движили повече. Не е имало кой знае какъв избор и изобилие, но за сметка на това са слагали в чиниите си онова, което днес наричаме „био“ храна. Днес трудно може да се спазва такава диета. Не заради друго, а заради отношението ни към храната. Храним се не защото трябва, а защото ни е скучно или за да демонстрираме покупателната си способност. Днес следваме инфлуенсъри, които ни казват кога, по колко и какво да ядем, а едно време хората следваха единствено традициите.

масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *