Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Профилактични съвети за предотвратяване на гастрита

Гастритът представлява възпаление на лигавицата на стомаха, причините за поява на гастрита са:

–          Употреба на дразнещи храни, пикантни подправки, водещи до дразнене на стомашната лигавица.

–          Системна употреба на алкохол.

–          Употреба на някой медикаменти, които при продължително използване предизвикват различно увреждане на стомашната лигавица, например аспирин, индометицин, фелоран, тетрациклин, кортизовани препарати и други. Когато употребата им е неизбежна, те трябва да се приемат задължително след хранене и заедно с препарати като ранитидин, алмагел и други. Нарушаването на режима на хранене, злоупотребата с алкохол, пушенето и стресът са основните причини за хроничния гастрит. Дългите периоди между храненията, сухата храна и преяждането вечер също могат да предизвикат гастритни оплаквания.

За да се предотврати пронифисицирането на гастрита или преминаването му в язва, е необходимо спазването на правилна диета, която да щади лигавицата на стомаха: да се избягват суровите плодове, както и фасулът, грахът, зелето и всички храни, които съдържат много целулоза. Необходим е пет или шест кратен хранителен режим и ако е възможно, храненията да са по едно и също време. Бързото хапване на крак е вредно за стомаха. Трябва да се яде спокойно и храната да се дъвче бавно. Полезни са варените, задушените и приготвените на пара храни. Не трябва да се използват запръжки, остри подправки, пушени меса, маринати, храни с консерванти. Ястието не трябва да бъде нито много студено, нито много горещо. Полезни са отварите от жълт кантарион, липов цвят, листа от бреза, лайка. Трябва да се пие минерална вода-трапезна, слабо минерализирана.

Профилактични съвети за предотвратяване на гастрита

–          Съвет 1: Не злоупотребявайте с дразнещи пикантни, лютиви и кисели храни! Такива храни са: зеленчуци с твърда целулоза, като зеле, моркови, краставици и други, сухи храни, боб, грах, люти, силно подправени храни и други.

–          Съвет 2: Вечеряйте на по късно от 18 часа!

–          Съвет 3: Не употребявайте пържени храни!особено вечер не приемайте дразнещи или трудно смилаеми храни като: всякакъв вид пържени храни, газирани напитки, алкохол, сурови салати от твърди зеленчуци (ряпа, моркови, зеле и други).

–          Съвет 4: Не употребявайте аспирин и други лекарства на гладно! Аспиринът употребявайте след изяждането на един или два банана. Пийте чай от билките жълт кантарион и невен, които действат успокояващо на стомаха.

–          Съвет 5: Дъвчете бавно!

–          Съвет 6: Сутрин на гладно изяждайте по един или два банана! Бананът съдържа биологично- активни вещества, които регенерират увредената лигавица на стомаха и по този начин предпазват от гастрит.

–          Съвет 7: Преди хранене пийте билките: жълт кантарион, бял равнец, лайка, живовляк.

–          Съвет 8: Изключете от употреба газираните напитки! Газираните напитки силно дразнят стомашния тракт и честата им употреба може да предизвика гастрит или да усложни заболяването.

–          Съвет 9: В никакъв случай не употребявайте газирани напитки вечер! Газираните напитки са особено вредни вечер преди сън, тай като дразнят стомаха и нервната система и предизвикват безсъние. Вечер трябва да си лягате след лека вечеря към 18 часа и със спокоен стомах.

–          Съвет 10: Не употребявайте алкохол!

–          Съвет 11: Хранете се само в спокойно психическо състояние!В напрегнато състояние и при безпокойство се отделя адреналин, в следствие на което слюнката става оскъдна и гъста. Това затруднява предварителното храносмилане в устната кухина.

–          Съвет 12: Хранете се след кратка почивка от физическа работа и напрегнатото ежедневие!

–          Съвет 13: След хранене най малко два часа трябва да бъдете в изправено положение (да не лягате)!това улеснява преминаването на храната от стомаха в дванадесетопръстника.

–          Съвет 14: Не преяждайте!

–          Съвет 15: Ако се събудите от сън през нощта не се хранете!

–          Съвет 16: Между храненията пийте вода!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *