Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Закаляване, ваксина и витамини: как да се предпазите от пневмония

Преди няколко дни, на 12 ноември, медиците и хората от целия свят отбелязаха Деня на борбата с пневмонията

пневмония
Лечението на пневмония трябва да започне не по-късно от 4 дни след поставяне на диагнозата

Днес това заболяване е една от десетте водещи причини за смърт, не само заради пандемията, която новия коронавирус предизвика. Децата, възрастните хора и хората с хронични заболявания са изложени на риск и лесно могат да се разболеят от пневмония. Основната опасност от това заболяване се крие в нейното лесно разпространение – в края на краищата тя може да се предава по въздушно-капков път.

Доцент Олга Королкова е лекар-пулмолог с 43-годишна практика в своята област. В днешната статия тя ще отговори на всички въпроси, свързани с диагнозата „пневмония“.

Задух, хъркане и треска

Какви са причините за пневмонията?

Една от причините е аспирацията на орофарингеален секрет. В орофаринкса ние постоянно имаме голям брой бактерии. И в някои ситуации (например при хипотермия или при фонови тежки заболявания) тези бактерии навлизат в дихателните пътища, което причинява развитието на пневмония.

Доцент Олга Королкова

Втората причина е вдишването на аерозол (микроскопични капчици, които се отделят при говор и кихане), съдържащ микроорганизми. Това е особено вероятно по време на пандемия и епидемия от вируси. По-специално, сега това е основната причина за заразяване с коронавирусна инфекция.

Третата причина е разпространението на микроорганизми с притока на кръв от извънбелодробния фокус на инфекцията.

Четвъртият начин е директното разпространение на инфекция от съседните засегнати органи (например при абсцес на черния дроб). Възможно е да се развие пневмония и в резултат на инфекция заради рани в гърдите.

Какви са симптомите на заболяването?

В типичните случаи пневмонията има остро начало: няколко дни след хипотермия, или контакт с болен човек, се усеща треска. Тогава се появява интоксикация – човекът чувства немотивирана слабост, изпотяване, нежелание да върши и най-нормалната и лесна работа. Освен това, могат да се появят хрипове в гърдите. И друг доста сериозен симптом е задухът. В случая, при COVID-19, това е основният симптом, който трябва да се обърне внимание при съмнение за вирусна пневмония. Хемоптиза (кръв в храчките) и болка при дишане също могат да се появят. Това се дължи на участието на плеврата в процеса – мембраната, която обгръща белите дробове.

Как да се предпазите? Ваксинирайте се и не се преохлаждайте!

Превенцията на заболяванията може да бъде неспецифична и специфична. Първото включва: общо закаляване на организма, добро хранене, богато на витамини, спазване на противоепидемични мерки. През есенно-зимния сезон е изключително важно да се носят маски и ръкавици. Патогенните вируси могат да продължат да съществуват върху различни повърхности от два до три дни, и да се разпространяват с въздушните капчици, които се отделят при говор, кихане и кашляне.

Специфичната профилактика включва ваксинация. По-специално – срещу грип. Особено важно е да се ваксинират хората, които имат много контакти с другите, както и страдащите от хронични заболявания – диабет, бъбречна или застойна сърдечна недостатъчност.

Срещу пневмония е показана антипневмококова ваксинация, тоест въвеждането на пневмококова ваксина. Препоръчва се на хора с хронични заболявания, възрастни и често боледуващи деца. Ваксинацията се прилага веднъж на всеки пет години, последвана от реваксинация. Това значително намалява честотата на пневмония.

Достатъчни ли са витамините в храната?

Повечето хора получават достатъчно витамини в храната през лятото и началото на есента. Но, краят на годината е близо и сезонният дефицит вече започва. По-добре е допълнително да се приемат мултивитаминни комплекси, освен ако няма непоносимост към определени елементи. Витамин D се препоръчва особено през есенно-зимния сезон.

Как се диагностицира пневмонията?

Лекарите поставят диагноза въз основа на няколко позиции.

Първата е рентгеново потвърждение. Що се отнася до бактериалната пневмония, конвенционалната рентгенова снимка на гръдния кош е достатъчна. Проявата на пневмония ще бъде потъмняването на белодробната тъкан в различни сегменти.

При вирусна пневмония е необходима компютърна томография с висока разделителна способност. По-специално, КT се предписва, ако има задух, хемоптиза, постоянна висока температура за повече от пет дни. Заболяването може да се определи и по клинични прояви: треска, интоксикация, силни хрипове.

Третият компонент е така наречената физическа диагноза, която пулмологът използва за поставяне на диагноза. Ако има пневмония, движението на гръдния кош може да бъде ограничено. При прослушване на белите дробове могат да се появят зони с отслабено дишане.

Рентгеновите снимки са само част от методите за диагностика на пневмонията

Но не трябва да забравяме, че при тежка вирусна пневмония основният диагностичен метод е КT с висока разделителна способност. Също така, диагнозата се потвърждава с помощта на лабораторни техники. Пациентът трябва да се подложи на общ кръвен тест, при който нивото на СУЕ и броят на левкоцитите показва наличието на възпалителен процес.

Друг важен показател е намаляване на насищането с кислород в кръвта. Това се определя с помощта на импулсен оксиметър. Нормалните стойности на насищане са 98% и по-високи. Ако показателят е по-нисък, това вече показва, че функционалността на белите дробове започва да намалява.

Съществуват и микробиологични методи за потвърждаване на диагнозата – изследване на определени биологични среди, отделени по време на възпаление. Потвърждение за пневмония ще бъде изолирането на типичен патоген от храчките или кръвта на пациента. Микробиологичните изследвания се извършват предимно в болнични лаборатории.

Методи за лечение и последици от заболяването

Лечението на пневмония все още е сериозен проблем. При лек ход на заболяването – когато няма температура, задух, ниско кръвно налягане – е достатъчно да се назначат антибактериални лекарства. При съмнение за вирусна пневмония е необходимо да се предпишат по-силни антивирусни лекарства. Ако пациентът е хоспитализиран, тогава антибиотиците трябва да се прилагат интрамускулно и интравенозно.

Най-голямото предизвикателство е лечението на усложненията при пневмония

В този случай към комбинираната антибактериална терапия се добавя кислородна терапия по показания и въвеждането на детоксикационни разтвори за попълване на загубената течност. Ако има и бронхиална обструкция (нарушение на преминаването на въздух през бронхите), тогава се предписват и бронходилататорни лекарства.

В най-тежките случаи се осигурява вентилационна поддръжка – първо, кислород с нисък поток, а след това и поток с голям поток. Освен това, според решението на реаниматора, пациентът се прехвърля на неинвазивна вентилация на белите дробове. И последният етап е свързването на пациента с вентилатора. По време на цялото лечение се следи състоянието на сърдечно-съдовата система, газовете в кръвта и нейното насищане с кислород.

Важно е пневмонията да се разпознае възможно най-рано и да се започне антибактериална и антивирусна терапия не по-късно от четири часа след поставяне на диагнозата.

Какви са последиците от вече прекарана пневмония?

Всичко зависи от тежестта на процеса и наличието на фонова патология. Ако пациентът е претърпял труден процес с увреждане на 70-80% от белите дробове, тогава последствията продължават дълго време. Понякога дори пациентът трябва да се справи с развитието на хронична дихателна недостатъчност и фиброзни промени в белите дробове. Това изисква доста продължителна поддържаща терапия. Ако пациентът е претърпял лека пневмония, тогава при наличие на адекватно лечение, последвано от добавяне на масаж, дихателни упражнения и адекватно хранене, ще може да излезе от това състояние в рамките на един месец без практически никакви последствия. Белодробната тъкан е напълно възстановена и човекът се връща към обичайния си начин на живот.

Източник: med-expert.com.ua

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *