Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо затлъстяването утежнява COVID-19 и как да се справим с него?

Известно е, че коронавирусната инфекция е най-тежка при възрастни хора, пациенти със сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2

COVID-19
COVID-19 протича с усложнения при затлъстелите хора

Според учени от Съединените щати обаче сред хората, хоспитализирани заради тежко протичане на COVID-19, най-сериозни проблеми имат затлъстелите пациенти. А рискът от смърт, причинена от новия вирус, при хора със затлъстяване, е девет пъти по-висок, отколкото при болни с нормално телесно тегло.

Защо затлъстяването е изпълнено с такива рискове?

„Мастната тъкан е ендокринен орган“, казва Наталия Мокришева, директор на Националния изследователски център по ендокринология, член-кореспондент на Руската академия на науките. – Мастните клетки снабдяват тялото с вещества, които провокират хронично възпаление, което нарушава функционирането на имунната система. Излишъкът от мазнини усилва цитокиновата буря, причинена от COVID-19.“

Също така, хората със затлъстяване са по-склонни да развият диабет тип 2, при който са засегнати съдовете. А съдовете са основната цел на коронавируса. Ето защо COVID-19 е по-тежък при пациенти със затлъстяване, отколкото при хора с нормално тегло.“

Рак, диабет и сърдечни заболявания

Наталия Мокришева

Въпреки това, коронавирусът е спешна, но все пак (както всички се надяваме) моментна ситуация. За съжаление, освен COVID-19, затлъстяването е тясно свързано и с други опасни болести – сърдечно-съдови и онкологични заболявания, диабет тип 2. Известно е, че затлъстяването увеличава и риска от рак с 41 процента, коронарна болест на сърцето с 23 процента и диабет с 44 процента.

По този начин е известно, че при мъжете, които не следят теглото си, диабетът се развива 7 пъти по-често, а при жените – 12 пъти (особено в постменопаузална възраст).

При хората с повече килограми биологичното стареене настъпва много по-бързо.

„40 процента от мастната тъкан се състои от възпалителни клетки“, обяснява Фатима Дзгоева, ендокринолог и диетолог в Националния изследователски център по ендокринология. „А хроничното възпаление също нарушава функционирането на имунната система, което прави стареенето по-бързо при хора с наднормено тегло.“

Причини за неуспех

Всеки знае, че за да предотвратите наднорменото тегло, трябва да ядете по-малко и да се движите повече. Но това правило не винаги работи, и днес на Земята има много повече затлъстели хора, отколкото слаби. Защо?

Проблемът с наднорменото тегло е тясно свързан с генетиката.

Фатима Дзгоева

Ново изследване предполага, че наднорменото тегло често се „програмира“ вътреутробно. Оказа се, че хората, родени с поднормено тегло, имат много по-висок риск от затлъстяване, отколкото тези, които са родени с нормални показатели. Хипоксия, недохранване, стрес, инфекции и захарен диабет по време на бременност водят до плацентарна недостатъчност, която е основната причина за дефицит на тегло при раждане. По правило след раждането такова дете започва активно да се храни. И прекомерното хранене през първите хиляда дни от живота, включително пренаталния период (до две години от живота), води до факта, че до 30-годишна възраст детето развива наднормено тегло, а по-късно и затлъстяване.

Външните фактори също предразполагат към развитието на затлъстяване – енергоспестяващи технологии (които позволяват на хората да правят всичко с минимално физическо натоварване), химически нездравословен състав на храната (който влияе върху появата на наднормено тегло повече от калориите), хроничен стрес, периодичен сън (липсата на сън, както знаете, човек обикновено компенсира с допълнително хранене), нарушение на циркадните ритми, замърсяване на околната среда.

Седем неприятности – едно решение

Причините за затлъстяването са много, но основният метод за справяне с него е един – правилно хранене, съчетано с редовна физическа активност.

Диететиката е клон на медицината, за който е изключително трудно да се предоставят доказателства. И все пак има диета, чиито ефект върху теглото, здравето и дълголетието е неоспорим и убедително доказан. Това е Средиземноморска диета, която включва честа консумация на бавно усвоими въглехидрати от пълнозърнесто брашно, пълнозърнест хляб, зеленчуци, плодове, растителни масла, бобови растения (2-3 пъти седмично), ядки (30 грама дневно) и минимален прием на червено месо.

Факти за затлъстяването

– 2,8 милиона души по света умират от наднормено тегло или затлъстяване;
– По-рано затлъстяването се е смятало за признак на високи доходи, днес не е така;
– Най-дебелите хора живеят в САЩ, най-слабите в Япония;
– Всяка четвърта жена и всеки седми мъж у нас страдат от наднормено тегло;
– На 20-годишна възраст всеки двадесети има проблем с наднорменото тегло. На 30 години – всеки десети. След 40 години – всеки трети. Най-голямата рискова група са хората над 55 години.

Източник: kp.ru

ВОДОРАСЛИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *