Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Учени: Как да перете дрехите, за да се разболявате по-рядко?

Много хора почистват дрехите и бельото сравнително по-рядко, отколкото е необходимо, за да бъде чистотата в служба на здравето

дрехите
Дрехите трябва да се перат по-често, отколкото предполагаме

По тъканта на дрехите, по време на употреба, често се образуват цели колонии от микроби. Те са причина за различни заболявания. Колко често трябва да сменя и пере спалното и лично бельо, както и връхните дрехи?

За да се разболявате по-рядко е необходимо да перете дрехите колкото е възможно по-често. Най-вече неща, които постоянно влизат в контакт с тялото и потните жлези. Нужно е дрехите да се перат на правилната температура и да се използват специални почистващи препарати, които унищожават вредните микроорганизми.

Какво казва науката по този въпрос?

1. Бельо

В проучване на британския уебсайт www.kelkoo.co.uk повече от една четвърт от мъжете и около 10 процента от жените признаха, че обикновено носят бельото около два дни, след което го сменят. Но експертите смятат, че този период е прекомерен. През това време върху него се образуват патогени, което води до инфекции, нарушения на дихателните пътища и отравяне на кръвта.

Независимо колко усърдно се почиства след тоалетна, средният човек има около една десета от грам фекални остатъци по бельото си, казва Чък Герба, професор по микробиология в Аризона.

Професор Чък Герба

Преподавателите от университета в Салфорд смятат, че личното бельо трябва да се сменя ежедневно. Нужно е да се пере при температура от 30 – 40 ° C, като се използват висококачествени почистващи препарати. А консултантите по хигиена и превенция на болести добавят, че ако в семейството има болен човек, тогава температурата на водата трябва да се повиши до 60 ° C.

Сушилнята, а не пералната машина, унищожава отпадъците от вредните микроорганизми. „Сушенето на висока температура за най-малко 28 минути е най-ефективният начин за унищожаване на вирусите и бактериите“, казва Кели Рейнолдс, доцент по здравеопазване на околната среда в университета в Аризона.

2. Пижами

Ако изобщо ползват нещо, което прилича на пижама, или пък предпочитат да спят с тениска, много млади хора правят това в продължение на 2-3 седмици. Едва тогава решават да ги изперат. Приблизително половината от жените спят едновременно с бельо и пижама, а повече от 20 процента от мъжете правят същото.

Експертите смятат, че едновременното носене на бельо и пижама е опасно за здравето. В този случай бактериите се размножават много по-активно. Лекарите съветват да се носи пижама само на голо. Дрехите, с които човек спи, се използват не повече от два или три пъти, в крайни случаи – до седмица. Те трябва да се почистват по същия начин като бельото. Най-добре е, според експертите, човек да спи гол.

3. Кухненски кърпи и салфетки

Проучвания, проведени във Великобритания показват, че 9 от 10 кухненски кърпи са показали следи от вредни микроби, а 5 от тях са имали бактерии E. coli на повърхността. Изследователите откриха повече от 40 различни микроорганизми върху използваните кухненски кърпи, което е 6 пъти повече от броя на микробите в тоалетната.

Доцент Кели Рейнолдс

Специалистите съветват да изпирате кърпите веднага след употреба и да ги сменяте поне два пъти в седмицата. В идеалния случай, подлагайте ги на изпиране на всеки два дни при температура 60 ° C, с почистващ препарат, който има мощен антибактериален ефект.

4. Хавлиени кърпи

Кърпите, с които избърсваме лицето и тялото, оставят частици от кератинизирани бактерии от кожата и косата, а топлата баня и високата влажност допринасят за засиленото им възпроизвеждане. Следователно е нужно кърпите и хавлиените халати да бъдат индивидуални за всеки член на семейството. Те трябва да се сменят след третото ползване и да се перат при температура 60 ° C, за предпочитане с антибактериален препарат.

5. Спално бельо

Повечето хора почистват бельото си веднъж на две седмици. Това не е достатъчно, тъй като върху него се натрупват много микроби и акари. Затова трябва да се дезинфекцира поне веднъж седмично при 60 ° C, а помещението да се проветрява всеки ден, за да се предотврати образуването на прекомерна влажност.

Акарите са невидими, но опасни

Синтетичните завивки и възглавници трябва да се перат при 60 ° C веднъж на няколко месеца, а пухените да бъдат дадени на химическо чистене. Добре е да купувате нова завивка на всеки пет години, а възглавница – на всеки две до три години.

6. Опасни матраци

Много хора използват матраци с десетилетия. Те не подозират, че плесени, бактерии и гъбички, които могат да причинят кожни заболявания, алергични реакции, астма, бронхит и провокират обостряне на кашлица и екзема, активно се разпространяват в старите матраци.

Джоли Кер

В матраците често се намират щамове от различни бактерии, включително Staphylococcus aureus, които са устойчиви на повечето антибиотици. А експертите по хигиена казват, че в матрак, който не е сменян от 8-10 години, може да има около 5 кг. различни паразити от мъртвата човешка кожа – идеална храна за акари, които причиняват алергии и астматични пристъпи.

Ако първият ви инстинкт, след като прочетете това, е да удвоите дозата на почистващия препарат, не го правете. Циклите на пералната машина са предназначени да разграждат и измиват определено количество почистващо средство, казва Джоли Кер, автор, експерт по почистване и домакин на подкаста Ask a Clean Person . Ако имате „тежка“ ръка, излишъкът от прах за пране може да се натрупа върху дрехите и да „заключи“ в тях различни бактерии и миризми, казва тя.

Източник: time.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *