Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проблеми със зрението? Доверете се на цвеклото!

Цвеклото е зеленчук с богата история. Средиземноморието се смята за негова родина, a хората от почти цял свят го отглеждат вече повече четири хиляди години

цвеклото
Сок от цвекло – естествен подобрител на влошеното зрение

Цвеклото се използва не само в кулинарията. Този популярен зеленчук е лек за много болести. Използва се в промишлеността, като от него се извлича естествено багрило. Освен това, напоследък офталмолозите започват все по-често да говорят за ползите от цвеклото при хората със зрителни увреждания.

Учени и изследователи проявяват изключителен интерес към този зеленчук. Това е така поради уникалната комбинация от антиоксиданти, които съдържа. А богатия запас от хранителни и биологично активни вещества го прави уникален, лесен за отглеждане и приготвяне.

Полезните свойства на цвеклото

Естествените компоненти на цвеклото, които допринасят за разширяването на кръвоносните съдове, наличието на натуралнии устойчиви багрила, растителни пигменти и органичен азот, провокираха фармацевтичните компании да изучат отблизо неговите необичайни характеристики. За щастие, въпреки огромния списък от лечебни свойства, растенията не могат да бъдат патентовани. Следователно, цвеклото остава вкусен и изключително полезен хранителен компонент, който служи както за превенция, така и за лечение на много здравословни разстройства в организма. И не на последно място – цвеклото е евтино и достъпно. Продава се буквално на всеки пазар.

Когато става въпрос за антиоксидантните групи химически компоненти, които се съдържат в него, и му придават този толкова характерен ярък наситен цвят, обикновено се споменава веществото антоцианин. Това е пигмент, който образува червения, синия и лилавия цвят на цветовете, семената и корена на цвеклото. Но цвеклото има своя красив цвят и уникални свойства, благодарение и на пигмента беталаин. И едва след него трябва да споменем антоцианина. Плюс това, то съдържа манганови антиоксиданти и аскорбинова киселина.

В момента има много изследвания, които изучават ефекта на антиоксидантните вещества от цвеклото върху функционирането на ретината и нервните влакна. Вече се появиха и първите данни, които потвърждават безспорната полза за подобряване на зрението и общата антиоксидантна защита на организма.

Цвеклото, със своето високо съдържание на полезни микроелементи, се счита за едно от най-мощните средства за понижаване на възпалителните процеси. Този зеленчук перфектно помага при детоксикация – премахва токсините от тялото. Но, освен това, този зеленчук се счита за богат източник и на диетични нитрати.

Как цвеклото подобрява зрението?

Учените изучават фармацевтичните свойства на естествените нитрати върху синтеза на азотен оксид в организма и неговия ефект върху микроскопичните съдове на ретината. Въпреки че подробна информация за тези изследвания не е широко достъпна, стана ясна връзката на включването на азот в ежедневното хранене и последващото подобряване функцията на плоските клетки, които линират вътрешната повърхност на кръвноносните съдове.

Д-р Едуард Кондрот

Д-р Едуард Кондрот, в продължение на много години изучава свойствата на цвеклото и признава предимствата му за възстановяване на зрението и поддържане на нормалното цветово възприятие. Кондрот, който е и президент на американската Асоциацията по хомеопатия казва, че повечето зеленчуци, отглеждани масово, имат голямо количество нитрати, от една страна, но от друга са жизненоважни за производството на азотен оксид. И това спомага за разширяване на съдовите канали, увеличаване притока на кръв и доставката на кислород и хранителни вещества до клетъчните структури на целия организъм, и в частност до очите. От особен интерес за д-р Кондрот е способността на азотния оксид да възстановява здравината на роговичната тъкан, което е много важно при съдови нарушения на очите.

Д-р Кондрот е единственият в света сертифициран офталмолог, който също е и сертифициран хомеопатичен лекар. Написал е три бестселъра за лечение на очите по естествен начин, в които подробно описва защо цвеклото (а и не само то) е чудесен начин за подобряване на зрението.

Колко и под каква форма трябва да се приема, за да е полезно за очите?

Американският учен смята, че в 200 грама суров зеленчук съдържанието на азот е около 500 мг. Това е дневна доза, достатъчна за получаване на терапевтичен ефект. Д-р Кондрот уверява, че при ежедневната употреба на такова количество сурово цвекло, положителен резултат от подобрена микроциркулация в ретината се наблюдава още през четвъртия месец на употреба.

Цвеклото има и известно количество витамин С, което помага да се абсорбира азота. Но приемането на определени лекарства може да попречи на ефектите му и да затрудни образуването на азотен оксид. Затова д-р Кондрот вярва, че сокът от цвекло има най-добрите полезни свойства. Пиенето на сок ще бъде чудесен алтернативен начин за тези, които се затрудняват всеки ден да приготвят различни ястия от цвекло.

Освен това, трябва да се знае, че суровите зеленчуци могат да причинят разстройство на организма с някои нарушения на храносмилателната система и хронични заболявания. Следователно, преди драстично да промените диетата си, трябва да се консултирате с вашия лекар, за да не влошите здравето си.

Източник: www.kcbd.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *