Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Екзотична отрова: Какви са вредите от кокосовото масло?

Кокосовото масло е сравнително нов продукт. Но се купува, продава се в големиte магазини и се ползва

кокосовото масло
Кокосовото масло е по-добре да се ползва само външно, но не и за приготвяне на ястия

Кокосовото масло има външна и вътрешна употреба. В статията ще говорим предимно за кокосовото масло като средство за готвене, или иначе казано – за неговата вътрешна употреба.

Повечето хора са убедени, че това екзотично масло с приятен аромат и твърда консистенция е полезно. В интернет има много информация за това. Грешна ли е тази информация? Или откритията на учените са съмнителни?

„Продуктът е нов не само за нас, но и за Запада. Там той също се представя като супер-храна“, казва Константин Спахов, кандидат на медицинските науки, общопрактикуващ лекар и гастроентеролог. „Въпреки това има малко сериозни проучвания на кокосовото масло и те често са противоречиви.“

Константин Спахов, кандидат на медицинските науки, общопрактикуващ лекар и гастроентеролог

Американски учени все пак решиха да изяснят проблема. Те събраха 16 по-ранни проучвания на този продукт в един масив и преразгледаха комбинираните данни.

Това се нарича мета-анализ и често носи нова информация, която не би могла да бъде разкрита в отделни проучвания. Затова не е проблем да се доверим на подобни изследвания. Можем да кажем, че учените обобщиха междинните резултати. Във всички проведени досега изследвания кокосовото масло е сравнено с други масла, използвани за готвене. Най-вече с течните растителни масла (маслиново, слънчогледово, рапично, соево, царевично и др.), както и с твърди масла: палмово и свинска мас.

Проследено е как маслата влияят на холестерола, триглицеридите, телесното тегло, обема на талията и редица други показатели, т.е. все важни характеристики във връзка с развитието на диабет. Статията е публикувана в последния януарски брой на добре познатото сред световната научна общественост и авторитетно списание Circulation („Кръвообращение“).

Лошият холестерол се повишава значително

Оказа се, че в сравнение с други нетропични масла кокосовото масло значително повишава всички видове холестерол:

– общ холестерол – с 14,69 mg/dl;

– вреден холестерол (обозначава се като LDL) – с 10.47 mg/dl (увеличение с 8.6%);

– полезен холестерол (HDL) – с 4.00 mg/ dl(увеличение със 7.8%).

Изследователите оценяват тези промени по следния начин: „Консумацията на кокосово масло значително повишава концентрацията на липопротеина с ниска плътност (LDL) холестерол в сравнение с нетропичните растителни масла.“

Отделно те не пропускат факта, че наред с лошия холестерол (LDL), кокосовото масло също е повишило добрия холестерол (HDL). Според авторите на изследването това не е достатъчно, за да направи продукта полезен, тъй като „опитите за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания чрез повишаване нивото на добрия холестерол (HDL) са били неуспешни“. Тоест, повишаването на добрия холестерол не е достатъчно. Така или иначе ще трябва да се намали лошия.

Кокосово срещу палмово масло

Консумацията на кокосово масло, в сравнение с други масла, не оказа значително влияние върху триглицеридите, показателите за телесно тегло и показатели, свързани с метаболизма на глюкозата (те са важни по отношение развитието на захарен диабет).

Освен това, учените сравняват кокосовото с палмовото масло. Тези две масла често се бъркат. Те са различни: кокосовото масло е растителна мазнина от кокосови палмови ядки, а палмовото се получава от семената на плодовете на палмата, нарича се още масло от палмово ядро. Кокосовото масло е много по-твърдо от палмовото, дори и от свинската мас. Който го е ползвал, знае че трудно се реже дори и с нож. Това се дължи на голямото количество наситени мазнини. И в палмовото масло има повече такива мазнини, отколкото в другите видове масла за готвене. Тези мазнини се считат за вредни и именно поради тях лошият холестерол се повишава. Ако трябва да сравняваме двете тропични масла, кокосовото се оказва доста по-вредно. Но, в крайна сметка, не е препоръчително да се ползва нито едното, нито другото масло, при положение че има доста богат избор.

Какво да изберем?

„Кокосовото масло може да се счита за едно от най-вредните масла за готвене, които увеличават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания“, казват изследователите. „Дори в сравнение с палмовото масло (това е друг вид тропично масло, което също съдържа големи количества наситени мазнини), кокосовото масло повишава нивата на лошия холестерол (LDL).“

След всичко това, какво още да кажем за кокосовото масло?

Присъдата на учените, на база мета-анализа, който е проведен наскоро, е категорична: „Замяната на кокосовото масло с ненаситени (течни) растителни масла, особено тези, богати на полиненаситени мазнини, ще бъде полезнa за вашето здраве. Вярваме, че резултатите от този мета-анализ могат да бъдат използвани за разработване на хранителните препоръки. В кулинарната практика кокосовото масло не трябва да се използва като обикновено растително масло, въпреки че може да се използва пестеливо за готвене.“

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *