Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

8 сериозни заболявания, за които кожата алармира

Кожата е най-големият човешки орган. Наше задължение е да се грижим не само за красотата ѝ, но и за здравето на кожата

кожата

След като вчера ви запознахме с някои външни признаци по ноктите, които са аларма за сериозен проблем със здравето, днес е ред на кожата.

Здравните проблеми почти винаги се отразяват и на нашия външен вид. А кожата обичайно е един вид огледало на онова, което се случва вътре в нашето тяло. Ето защо не бива да пренебрегваме онова, което тя иска да ни каже.

Затова събрахме за вас най-често срещаните кожни проблеми, които възникват като резултат на недобрата работа на някой орган или система в човешкото тяло.

1. Тъмни петна по кожата

Тъмните петна, които се появяват внезапно върху кожата и лигавиците, може да бъдат признак на надбъбречна недостатъчност или болест на Адисон.
Хората с това заболяване чувстват мускулна слабост, губят апетит. Те често се оплакват от ниско кръвно налягане и значително ниски показатели на кръвната захар. Всичко това може да бъде опасно за живота. Ето защо, когато се появяват първите симптоми по-добре е да се консултирате с лекар.

2. Зони без пигментация

Твърде ярките области, в сравнение с цялостния цвят на нормалната кожа, са признак за заболяване, наречено витилиго. То се развива, когато клетки, наречени меланоцити, умират от последиците от лошата работа на имунната система на организма. Това води до факта, че части от кожата, стават бели, защото клетките вече не произвеждат пигмент.

Витилиго може да възникне поради надбъбречна недостатъчност. Добре ще е да посетите ендокринолог и дерматолог.

3. Обрив върху кожата

Всеки обрив, който е възникнал видимо без причина и се е задържал сравнително дълго, трябва да бъде повод за известна тревога. Упоритият обрив може да е следствие от алергия към храна, домакински химикали, лекарства, или инфекциозни заболявания като варицела.

Във всеки случай е по-добре да се консултирате с лекар, тъй като алергиите могат да доведат до сериозни последствия, като например синдром на Лайъл или на Стивънс-Джонсън. Варицелата, особено при по-възрастните, също може да предизвика усложнения.

4. Подуване

Ако кожата набъбва всеки ден, трябва да се консултирате с ендокринолог. Подуването може да се дължи на хипотиреоидизъм.

Това е състояние, което се случва, когато липсват хормони, произвеждани от щитовидната жлеза. Пациентите страдат от суха кожа, подпухналост на лицето и силно подуване на крайниците. Те също имат косопад, чупливи нокти и наднормено тегло. Ако тези симптоми са ви познати, консултирайте се с лекар.

5. Голям брой нови бенки

Бенките се появяват върху кожата поради много причини. Основният е наследственост. Ако родителите ви имат голям брой бенки, същото може да важи и за вас. Допълнителни причини – прекомерно количество на ултравиолетово лъчение и хормонална недостатъчност.
Повечето бенки са безвредни и не пречат. Но ако броят започне да расте, както и ако бенките са болезнени, променят цвета или размера си, това е причина да отидете на лекар.

6. Акне

Акнето може да се случи поради различни причини: твърде много себум, който запушва порите, хормонални нарушения в организма, проблеми със стомашно-чревния тракт.

Самите пъпки са само резултат. Разбира се, необходими са правилни грижи за кожата. Но за да се отървете от тях, трябва да се отстрани причината, която може да се идентифицира само от специалист.

7. Белене на кожата

Редовното и силно отлепване на кожата може да се дължи на недостиг на витамини, хормонални нарушения, алергични реакции, себорея , псориазис и някои други заболявания.

8. Прекомерно изпотяване

Ако сте в добре проветрено помещение с подходяща температура, и въпреки това не спирате да се потите, имате причина да се притеснявате.

Причината за прекомерното изпотяване може да е заболяване, наречено токсична гуша. И в този случай не пропускайте консултация с ендокринолог.

Съвет от lekuva.net

Повечето хора игнорират консултациите с ендокринолог. Те са задължителни за жените, особено след като навършат 30 години.

Източник: www.adme.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *