Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се справим с различните видове кашлица?

Различните видове кашлица са проява на дихателната система на тялото, а тя заедно със сърцето и кръвоснабдяването вероятно е най-важната система на тялото.

Когато работи добре, тя ни осигурява кислорода, от който се нуждаем, за да оцелеем, и отстранява вредния въглероден двуокис.

Дихателна система
Дихателна система

Човешкото тяло може да преживее без храна седмици наред, без вода — дни, но без кислорода от въздуха, който дишаме, не можем да оцелеем повече от няколко минути.

От всички мускули в тялото тези, които използваме, за да дишаме, са единствените, които са под двоен контрол, те могат да работят както автоматично, така и под волеви контрол. При здравите хора вдишването и издишването става автоматично, но когато е необходимо, можем да ги контролираме. Например правим това, за да избегнем вдишването на пушек и пари, когато пеем или плуваме под вода.

КАК ДИШАМЕ?

Дихателната система е изградена от гръдния кош и интеркосталните (междуребрени) мускули, диафрагмата — мускулния пласт между гърдите и стомаха, и дихателния тракт, състоящ се от дихателните пътища и белите дробове.

Когато дишаме, мускулите в гръдния кош, които свързват ребрата, се свиват, разтягайки и свивайки ребрата. Диафрагмата разширява гръдната кухина и заедно тези процеси правят така, че дробовете се разширяват Студеният въздух се привлича през носа, където се затопля, и се отвежда към белите дробове. Когато успешно е бил вдишан достатъчно въздух, мускулите и диафрагмата се отпускат и въздухът се издишва, когато дробовете се свият .Тогава диафрагмата се свива още веднъж и цикълът започва отново.

Когато въздухът премине през носа, навлиза в трахеята и бронхите – малки въздушни пътища, преминаващи през всеки дроб. Тези бронхи стават все по-малки и в крайна сметка приемат формата на бронхиоли, които свършват като малки въздушни мехчета, наречени алвеоли. Алвеолите са свързани с кръвните капиляри, разменящи кислород и въглероден двуокис с много висока скорост.

Средно вдишваме 12 пъти в минута, но скоростта се контролира от тялото в съответствие с неговите потребности и момента от времето. Ако има прекалено много въглероден двуокис и прекалено малко кислород, скоростта на вдишванията и издишванията ще се увеличи и тялото ще се “дави” за въздух. Това може да става например по време на тежки физически упражнения, астматичен пристъп или при борба. Когато нивата на кислорода и въглеродния двуокис се върнат към нормата, дишането се нормализира.

При стрес дишаме учестено. То е обща реакция на стреса и води до цялостно напрежение на мускулите и в крайна сметка до замаяност, сла­бост и усещане за пробождане с карфички и бодли, причинени от метаболитните промени в тялото.

Консултираите се с лекар при:

  • изхрачване на кръв
  • болки в гръдния кош и/или недостиг на въздух
  • непрекъсната повишена температура
  • кашлица, която продължава или се влошава в течение на 2-3 седмици
  • ако сте вдишали чуждо тяло.

Свръхвдишването причинява падането на концентрацията на въглероден двуокис в алвеолите на белите дробове, водейки до натрупването на алкали в кръвния поток и тъканната течност. Алкалозата причинява описаните по-горе симптоми.

Когато дишаме нормално и ефикасно, използваме диафрагмата си, която се свива и става плоска, увеличавайки пространството в гръдния кош, в което дробовете могат да се разширят. Щом дробовете се разширят до пълния си капацитет, целият остатъчен въглероден двуокис се изхвърля и се вдишва повече кислород. Много хора в зряла възраст трябва да се научат отново да дишат заради продължителни вредни навици.

Различни разстройства — физически наранявания, инфекции, вируси, алергии и болести – могат да нарушат и да поставят в опасност нормалните процеси на дишане.

Често срещани дихателни проблеми и тяхното лечение

Проблемите с дишането стават все по-чести, тъй като въздухът е силно замърсен. Много алтернативни терапии и особено билковата медицина и хомеопатията могат да помогнат при повечето често срещани оплаквания, свързани с дихателната система.

КАШЛИЦА

Чай с лимон при кашлица
Чай с лимон при кашлица

Кашлянето е естественият начин на тялото да се прочиства от дразнещи вещества и натрупвания в дробовете и дихателните пътища. Сухата кашлица е реакция на някакъв дразнител, продуктивната кашлица способства за изхвърлянето на натрупаните храчки. Обикновената настинка или грипът често протичат с кашлица. Тя обаче може да е признак и на други дихателни проблеми (хрипкавата кашлица може да сочи ларингит при възрастния или круп или коклюш при дете) или по-сериозни дихателни разстройства, като плеврит, пневмония, туберкулоза, емфизем и астма.

Лечение

Билкова медицина

Правете запарки:

  • при повечето кашлици е ефективен белият пчелинок
  • при твърда кашлица използвайте лопен
  • при дразнеща кашлица у възрастни вземете дива маруля, а при деца — кора от дива череша (лек седатив)
  • при кашлица с повишена температура използвайте бял равнец или ангелика
  • при кашлица при катар помагат бял оман или бъз.

Диета и хранене

Биохимични тъканни соли, приемани под формата на таблетки:

  • за суха, твърда кашлица с висока температура – Ferrum phos.
  • за кашлица с плътни, бели храчки – Kali тиг. за кашлица с жълти храчки, която е по-силна през нощта — Kali sulf.
  • за спазмична и болезнена кашлица – Magnesia phos.
  • за лека, хриптяща кашлица с воднисти храчки — Calcarea, сменяно с Ferrum phos.

Ароматерапия

Масажирайте гръдния кош и гърба с есенциални масла — препоръчват се евкалипт, сандалово дърво, тамян и смирна. Прибавете есенциални масла към гореща вода и вдишвайте, за да се изхвърлят храчките. При суха, твърда кашлица опитайте масла от кипарис, исоп, бергамот или лайка за инхалации.

Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за:

Акупресура. Спазми за кашляне в горната част на гърба могат да се облекчават чрез натиск върху точката между лопатката и гръбнака на равнището на сърцето.

Акупунктура. Дисбалансът в енергийния поток към белите дробове може да се лекува чрез поставяне на игли в меридиана на белите дробове върху ръцете или в меридиана на друг орган със свързан ритъм.

ХОМЕОПАТИЯ

Хомеопатия
Хомеопатия

Хомеопатът може да предложи следното:

Bryonia – за суха кашлица, болезнени пристъпи, влошаващи се при движение, придружени от жажда

Aconite – за честа, твърдо звучаща кашлица, особено след излагане на студ, придружена с повишена температура

Pulsatilla – за упорита кашлица, влошаваща се, когато човек си поема дъх

Phosphorus или Drosera – за гъделичкащо гърло, водещо до пристъп на кашлица, повдигане, влошаващо се в легнало положение

Rumex за кашляне при гъделичкащо гърло, задействано от студен въздух

Antimonium tart. за шумна, стържеща, дрезгава кашлица с трудности в дишането

Spongia – за дрезгава кашлица, но без кихане; силна кашлица нощем (лекарство и против круп)

Hepar sulf. Corallium или Antimonium tart за кашлица, изхвърляща храчки със спазми и жълт мукус

Arsenicum alb. за кашлица, изхвърляща храчки с пенест мукус и хрипове в гърдите

Бележка: Дозите за горните лекарства варират, Консултирайте се с вашия терапевт.

ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ И ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Кашлица, която продължава повече от седмица или се придружава от повишена температура, трудности в дишането, посинял език или устни, замаяност или трудности при говоренето, трябва да се лекува от вашия лекар.

СЕННА ХРЕМА

Сенната хрема е крайна реакция на полените на цветята, тревата и дърветата през пролетта и лятото. Симптомите могат да включват главоболие, запушен и течащ нос, кихане, сърбящи и насълзени очи, възпалено гърло.

ЛЕЧЕНИЕ

ДИЕТА И ХРАНЕНЕ. Намалете формиращите мукус млечни продукти, например сирене и прясно мляко. Вземайте витамин В. Големи дози добавки с витамин С с биофлавониди (откривани в цитрусовите плодове) действат като естествен антихистамин.

ХОМЕОПАТИЯ. Allium сера, Arsenicum album u Sabadilla облекчават сълзенето на очите и болезненото кихане.

АРОМАТЕРАПИЯ. Масажирайте синусите с есенциални масла от лавандула, бял оман (с крем от жожоба) и масло от сладки бадеми, за да облекчите конаестията.

АКУПРЕСУРА. Прилагането на натиск върху мекото място между палеца и показалеца, заедно с енергични физически упражнения може да помогне за контролиране на сенната хрема, която често се утежнява от стреса.

Масажите с есенциални масла на синусите помагат при сенна хрема; използвани за инхалации, те могат да облекчат бронхиалните хрипове, макар че не се препоръчват при астма.

БРОНХИТ

Мед, лимон и джинджифил при бронхит
Мед, лимон и джинджифил при бронхит

Бронхитът е възпаление на въздушните пътища, които свързват трахеята с белите дробове (бронхите). Острият бронхит продължава до две седмици и се причинява от различни вируси и бактерии. Той може да е опасен за възрастните хора и за сърдечноболните. Хроничният бронхит е по-сериозен и може да продължава с месеци, влошавайки се непрекъснато. Обикновено се причинява от дишане на замърсен въздух или от тютюнопушене. Миньорите и строителните работници например са особено уязвими. Симптомите на бронхита включват упорита кашлица с храчки, недостиг на въздух, болки в гръдния кош, висока температура и главоболие.

Лечение

Ароматерапия. Правете дълбоки инхалации с евкалипт и сладка мащерка.

Билкова медицина. Чаена чаша със запарка от бял оман три пъти дневно може да помогне за прочистване на мукуса и облекчаване на бронхиалната кашлица. Вземането на капсули чесън всяка вечер през зимата и студен билков чай два пъти дневно предотвратяват повторната поява на остър бронхит

Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за:

Хомеопатия. Лекарствата ще се предписват за всеки отделен случай, но могат да включват следното: Aconite 6с се препоръчва при висока температура, напрегнати гърди, хрипкава кашлица и жажда, Kali bich. 6с, когато храчките са бели и редки, кашлицата е силна и човекът е раздразнителен, Phosphorus 6с при загуба на гласа, горящо гърло, кашлица и жажда, Pulsatilla при суха кашлица нощем, когато се лежи, липса на жажда и редки, зелени храчки сутрин.

Традиционна китайска медицина. Това лечение се стреми към подоб­ряване на енергията на белите дробове с лекарства като семена от живовляк, корени от balloon flower, орлови нокти или гардения.

Съвети и предупреждения

За хроничния бронхит трябва да се консултирате с вашия лекар. Ако има признаци на дихателна недостатъчност (характеризирана с жесток недостиг на въздух и сини устни), потърсете спешна медицинска помощ.

САМОПОМОЩ

Покрийте прозорците с мрежи, носете слънчеби очила. Използвайте йонизатор, за да намалите носените от въздуха дразнещи частици. Контролирайте праха и акарите у дома със специални покривки на юрганите и матраците.

Спрете пушенето и правете инхалации винаги когато е възможно. Почивката на легло се препоръчва при кризи, с горещи напитки и бутилка с топла вода, поставена на гръдния кош. Избягвайте студения и влажен въздух и контактите с настинали хора.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *