Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сенна хрема – рецепти и съвети за лечение с билки

Мнозина категоризират сенната хрема като най-разпространеното и най-неприятното алергично заболяване.

Сенна хрема
Сенна хрема

Хората кихат, без да могат да спрат, гърдите им хриптят и свирят, носът тече, очите се зачервяват и започват да сълзят.

Сезонната сенна хрема обикновено се предизвиква от полена на цъфтящите растения, но понякога провокатори могат да бъдат акарите в домашния прах, както и животинският пърхот. В такива случаи заболяването няма нищо общо със сезона.

При хората, които страдат от сенна хрема, чувствителността към замърсената среда често се проявява във вид на изриви, екземи, кожни възпаления, свръхневъзприемчивост към ухапвания от насекоми, например комари.

При сенна хрема лекарите обикновено предписват антихистаминни препарати, които облекчават симптомите на алергията. Но след употребата им болните чувстват много силна умора.

Класическият съвет на лекарите е – по възможност да се избягват контактите с дразнителя, причинител на алергичната реакция. При силно изразена сезонна алергия към полените на растенията, е желателно временно да поживеете в друг район на страната, където все още не е започнал цъфтежът или да прочиствате въздуха вкъщи със специални филтри. Трябва редовно и усърдно да почиствате и абсорбаторите на готварската печка. За съжаление, тези препоръки не винаги са изпълними. Обстоятелствата много рядко позволяват, макар и временно, да бъде сменено местоживеенето, а скъпоструващите устройства за пречистване на въздуха са по джоба на малцина.

Алтернативната медицина може да предложи доста ефикасни средства. Ако ги съчетаете с формулата “далеч от алергените”, ще можете да се справите и без крайните мерки – филтриращи устройства и скъпи лекарства, които предизвикват негативни странични явления.

Ето какво съветват специалистите:

Билколечение

При алергия се препоръчват предимно растения с бронхоразширяващо и кръвоспиращо действие. Но препаратите, приготвени с тях, трябва да се взимат внимателно, след съвет с лекар.

Облепихово масло

Мажат се сърбящите участъци с памучен тампон, напоен в облепихово масло. Ако е необходимо, процедурата се повтаря. След 1-2 дни възпалението ще изчезне.

Равни части:

Глухарче – корените

Репеи – корените

Извлек. Корените се нарязват и се смесват добре. 2 супени лъжици от сместа се заливат с 3 чаени чаши вода и се оставят за през нощта. На сутринта се кипват 10 минути на тих огън и се запарват 10 минути. Течността се прецежда и се пие по 1/2 чаена чаша преди хранене и същото количество преди сън (5 пъти дневно).

Божур – корените

Прах. Обелват се ципите на клубените на корените и се стриват на прах.

Взема се 20-30 минути преди хранене. Дневната доза е 3-4 супени лъжици, за деца – 2 супени лъжици. При редовно приемане в точна дозировка, алергичната хрема отшумява за 2-3 дни.

Бутрак – стръковете и листата

Отвара. Народната медицина препоръчва на хората, страдащи от алергия, за да оздравеят напълно, в продължение на няколко години вместо чай или кафе да пият прясно сварена отвара от бутрак. Вари се като чай и след 20 минути се прецежда и се пие без всякакви ограничения в дозировката. Цветът на отварата трябва да е златист. Ако е мътен или зелен, значи билката е негодна за употреба. Отварата не трябва да престоява – пие се само прясна. Най-добре е сами да си берете и сушите билката на сянка – тогава ефектът ще е много по-силен.

Прахосмукачката срещу алергията

Особено трудна е борбата с алергията, предизвикана от акарите (микроскопични паячета и кърлежчета), съдържащи се в домашния прах. Те, между другото, се хранят с микроскопични частички от човешката кожа. Ако имате такава алергия, първото, което трябва да направите, е да отстраните от дома си колкото е възможно повече от вещите, които събират прах – щори, килими, мебели с мъхеста тапицерия, губери, пердета. Това важи преди всичко за спалнята. Спалното бельо перете всяка седмица при температура на водата 60 градуса С, а върху матраците и възглавниците слагайте специални калъфки, които не пропускат прах. През топлите сезони непременно сушете прането на слънце. Не използвайте различни приспособления за освежаване на въздуха – за страдащите от алергия, чувствителни към плесен и прах, е полезен сухият въздух с влажност не повече от 50 процента.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *