Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диета при сенна хрема

Сенна хрема имате, когато настъпи сезонът на разцъфналите дървета и зелените поляни и вие посягате към хапчетата за алергия и се запасявате с носни кърпички.

Те едва ли подозират, че храни като риба и лук, консумирани преди и по време на сезона на алергиите, ще им помогнат да дишат по-спокойно. Могат ли храните да облекчат сенната хрема? Веднага щом различните видове алергени попаднат в носа ви, тялото реагира, особено когато е свръхчувствително или предразположено към алергии. Имунните клетки отделят хистамини, вещества, отговорни за голяма част от алергичните симптоми. Те слагат началото на възпаление, което не позволява на алергените да се разпространят в организма. Възпалителният проиес предизвиква оток на синусите и носовите канали и дразнене в очите. Хистамините причиняват и отделяне на секрет от назалната лигавица, съпроводено с хрема, възпалено гърло и кихане – опитите на тялото да се освободи от алергените. За щастие има храни, които намаляват възпалението и успокояват имунната система.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

senna-salmonСьомга и други тлъсти риби

Мазните риби, като сьомга, сардина и скумрия, трябва да станат най-важното ви оръжие срещу алергиите, защото съдържат големи количества омега-3 мастни киселини. А те намаляват възпаленията – пряката причина за повечето алергични симптоми. Няколко изследвания показват, че хората, които от ранна детска възраст редовно консумират риба, са застрашени в много по-малка степен от развитие на алергии на по-късен етап. Приемът на риба балансира съотношението между омега-3 и омега-б мастните киселини, което оказва благотворно влияние върху имунната система и води до отслабване на алергичните симптоми.

Според едно австралийско проучване при децата, които ядат риба поне веднъж седмично, рискът от поява на алергия към полени е с 80% по-малък. Подобно изследване в Норвегия, което сравнило хранителните навици на 2500 четиригодишни деца, стигнало до извода, че при онези от тях, които редовно са приемали риба в първата година от живота си, рискът от поява на сенна хрема и астма е значително по-малък.

Не можете да накарате децата си да ядат риба? Ако имат навършени три години, можете да им давате около 30 г орехи всеки ден. Лененото семе също съдържа омега-3 мастни киселини.

Възрастните също трябва да похапват по-често риба. Изследване на 568 възрастни, проведено от германски учени, стигнало до извода, че високото съдържание на омега-3 мастни киселини в червените кръвни клетки се свързва с по-нисък риск от сенна хрема. Минимален прием: Една или две порции мазна риба, като сьомга, риба тон или скумрия, седмично. За още по-голям прием на омега-3 мастни киселини пийте добавки рибено масло. Въведете рибата в менюто на децата си възможно най-рано.

Onions and garlic.Чесън

Има ли нещо, за което чесънът не е полезен? При сенна хрема скилидките с „приятната“ миризма помагат, като засилват имунитета благодарение на богатия си запас от антиоксиданти. Учените са открили връзка между по-големия прием на определени антиоксиданти и по-малкото случаи на сенна хрема.

Минимален прием: Използвайте пресен чесън като подправка в умерени количества. Можете да разрежете една скилидка на няколко парчета и да ги приемате като хапчета ежедневно. Под въздействието на стомашните сокове те ще се разградят и ще освободят антиоксидантите, докато чесънът се придвижва през храносмилателния тракт.

Лук

Във всяка глава лук се съдържа голямо количество кверцетин, антиоксидант, за който се смята, че успокоява възпаленията и предотвратява отделянето на хистамин. Кверцетинът помага на тялото да усвои витамин С, друг имуностимулиращ антиоксидант. Кверцетинът дори може да укрепи клетъчните мембрани и да увеличи устойчивостта им на алергените. Други добри източници са ябълките с кората, черните и червените боровинки, червеното грозде и черният чай.

Минимален прием: Добавяйте суров нарязан лук към салати, ястия и други храни при всеки удобен случай.

senna-bulgarian-yogurtКисело мляко с жива закваска и ферментирало мляко

Живите бактерии в киселото мляко и други ферментирали млечни продукти, като кефира, оказват благотворен ефект върху чревната флора, където се намират много клетки на имунната система. Някои експерти вярват, че на Запад хората отдавна са изключили от храната си голяма част от ферментиралите храни, които поддържат баланса на полезните бактерии в стомашно-чревния тракт. Това е довело до увеличаване случаите на алергии. Тези храни стимулират тялото да произвежда определени бели кръвни телца и антитела, както и различни вещества на растежа, които не позволяват на организма да реагира твърде бурно на алергените.

Скорошно италианско изследване открива, че след като доброволци с редовни пристъпи на сенна хрема започнали да приемат две чаши кисело мляко на ден в продължение на четири месеца, нивата на хистамин в кръвта спаднали и алергичните симптоми намалели двойно в сравнение с участниците, които пиели две чаши обезмаслено прясно мляко на ден.

На вниманието на бременните жени: бъдещите майки, които редовно консумират храни с пробиотици, като кисело мляко, раждат деца, които са по-малко предразположени към алергии в по-късна възраст. Изследванията доказват, че пробиотиците са особено важни за бебетата и децата, чиято имунна система все още се развива.

Минимален прием: От една до две чаши кисело мляко или друг ферментирал млечен продукт на ден. Купувайте продукти със съдържание на lactobacillus, bifidobacterium, Bacillus clausii и други живи закваски. Полезен съвет: Ако две чаши кисело мляко са твърде много за вас, заменяйте ги с други млечни продукти, като кефир, които са налични в магазините за здравословни храни и много супермаркети. Можете да замените едната чаша кисело мляко с чаша кефир. Включвайте го към рецепти за шейкове и кремове.

senna-vitamin-EСладки картофи, листни зеленчуци, пшенични зародиши, бадеми и други храни, богати на витамин Е

Германско изследване на хранителните навици на 1700 възрастни със или без сенна хрема показва, че онези, които приемат храни, богати на витамин Е (еквивалент на 10-13 мг на ден), проявяват с 30% по-малко алергични реакции от тези, които почти не приемат този витамин.

Минимален прием: Много листни зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и авокадо. Една чаша сготвен спанак или 30 г бадеми осигурява 4 мг витамин Е. Един картоф от 150 г доставя 5 мг.

Риган, маточина, розмарин и други билки

Всички тези билки, както салвията и майораната, съдържат розмариново масло в листата си. Японски учени са доказали, че киселината, която е екстракт от маслото, има противовъзпалително действие, облекчаващо симптомите на алергиите.

Минимален прием: Подправяйте ястията с пресни подправки за постигане на максимален ефект.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Омега-3 мастни киселини

Ако не обичате миризмата и вкуса на риба, можете да

намерите облекчение в добавките с рибено масло.

Доза: От 1 до 3 г дневно. Съхранявайте капсулите в хладилник.

Масло от ленено семе

Тази алтернатива на рибеното масло доставя вещества, които се превръщат в омега-3 мастни киселини в човешкото тяло.

Доза: От 1 до 3 супени лъжици на ден.

Пробиотици

Ако не можете да консумирате кисело мляко всеки ден, помислете за прием на добавки пробиотици. Търсете продукти, които съдържат предимно lactobacillus, bifidobacterium и Bacillus clausii.

Доза: Приемайте една капсула с lactobacillus и bifidobacterium два пъти дневно. Разновидностите с живи и топлинно обработени бактерии се смятат за ефикасни.

Витамин С

Все още е спорно дали витамин С предотвратява сен- ната хрема: според някои изследвания приемът на 2-4 г облекчава алергичните симптоми, но други не откриват подобрение. Витамин С е напълно безопасен и може да го приемате редовно без притеснение в продължение на един-два месеца, за да проверите дали ще повлияе на състоянието ви.

Доза: 1 до 3 г три пъти на ден. Ако получите диария, намалете дозата.

Кверцетин и бромелаин

Ако не приемате достатъчно кверцетин чрез кората на ябълките, черните и червени боровинки и лука, за които се смята, че потискат отделянето на хистамин, помислете за хранителна добавка. Търсете вариант в съчетание с бромелаин, ензим, който се добива от ананас и също намалява възпалителните процеси. Резултатите от проведените досега изследвания на тези вещества са оптимистични, но не са достатъчни.

Доза: Търсете добавка със съдържание на 200-400 мг кверцетин и до 125 мг бромелаин.

Витамин Е

Може да намали възпаленията, които причиняватсимптомите на сенна хрема.

Доза: 200 IU на ден с храната. Витамин Е е мастноразтворим и се усвоява пълноценно, когато се приема с малко мазнина, като зехтин или сирене към салатата.

По-здрави ли са кърмените деца?

Макар че все още не е открита идеалната формула за предпазване от алергии, изследванията са доказали, че децата, които са били кърмени най-малко шест месеца страдат много по-малко от алергии, когато пораснат, особено ако майките им никога не са имали сенна хрема. Педиатрите съветват бебетата да не се хранят с твърда храна до една година, да не приемат прясно краве мляко и яйчен жълтък до навършване на една година, а белтък до две години.

Има и друг начин да предпазите детето си от алергии. В едно изследване бъдещи майки с алергии в рода приемали добавки с пробиотици няколко седмиии преди да родят. След раждането те давали на бебетата си пробиотици шест месеиа чрез кърмата (като сами продължили с добавките) или по специална формула.

При бебетата от групата с пробиотиците имало двойно по-малък риск от поява на екзема в сравнение с тези, които не приемали пробиотици.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Мед

Пчелите събират тичинковия прашец (полена) от цветовете на растенията и го правят на мед. Това означава, че ако сте алергични към някой от полените, е твърде вероятно да получите алергична реакция към меда. Преди да сте се отказали от него, опитайте различни видове чист мед (от прашеца на един вид растение).

Тлъсти червени меса

Според изследванията процентът на страдащите от сенна хрема е по-голям сред хората, които консумират значителни количества арахидонова киселина, която се съдържа в червените меса, дреболиите и ракообразните.

„Кръстосана реакция” към плодове и зеленчуци

Някои хора със сенна хрема понякога изпитват подобни алергични симптоми при консумация на определени плодове и зеленчуци, феномен, известен като кръстосана реакция. Страдащите от алергия към полена на брезата, например, могат да получат сърбеж на езика при ядене на ябълки и костилкови плодове, като праскови, череши и сливи. Алергичните към тревата пелинолистна амброзия често получават реакция към пъпеш. Макар че алергиите са сезонни, кръстосаните реакции се проявяват целогодишно. Сготвени, проблемните плодове и зеленчуци не предизвикват алергични реакции.

Червено вино

Някои хора със сенна хрема получават главоболие от червено вино, защото наред с полезните танини и флавоноиди в люспите на червеното грозде се съдържат проблемните хистамини. Бялото грозде съдържа по-малко хистамини.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *