Яденето на чесън подобрява холестерола и кръвната захар

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Нов голям анализ го потвърждава: приемането на хранителни добавки с чесън и яденето на повече от подправката е много полезно за здравето

чесън

Обичате чесън? Ето една добра причина да включите повече от него в диетата си: Яденето на чесън може да помогне за подобряване на нивата на холестерола и кръвната захар, според голям нов мета-анализ, публикуван в списание Nutrients.

Анализът преглежда резултатите от 29 проучвания с общо повече от 1500 участници. Изследователите са включили само рандомизирани контролни проучвания, които сравняват приема на чесън и плацебо, което е златният стандарт за всяко проучванбе и означава, че мета-анализът е с високо качество.

 

Голям брой доказателства потвърждават ползите от чесъна

 

„Като цяло констатациите са в съгласие с това, което показват предишни проучвания: чесънът води до известно понижение на нивата на A1C и леко намаление на LDL (или „лошия“) холестерол”, казва Матю Баджет, доктор и специалист по алтернативна медицина в Cleveland Clinic в Охайо.

Хемоглобин A1C е кръвен тест, който показва средното ниво на кръвната захар на човек през последните два до три месеца.

Всички включени проучвания, които разглеждат нивата на A1C, откриват намаление в групата, приемаща чесън, а средното намаление на LDL холестерола в проучванията е 8,2 пункта.

Това е скромна полза, когато става дума за понижаване на „лошия“ холестерол, въпреки че много проучвания вероятно са били твърде кратки, за да покажат пълната полза от чесъна.

„Често трябва да понижим LDL от 150 – 200, до по-малко от 70 при пациенти с висок риск, а понякога дори повече“, обяснява Баджет.

Матю Баджет, доктор и специалист по алтернативна медицина в Cleveland Clinic в Охай
Матю Баджет, доктор и специалист по алтернативна медицина в Cleveland Clinic в Охайо

 

Чесънът има дълга история в традиционната медицина

 

Чесънът е бил използван заради лечебните си свойства от хиляди години, много преди да бъдат проведени проучвания като това.

Растението е част от семейството на алиума, което също включва лук, шалот и праз. Зеленчуците от това семейство съдържат високи концентрации на серни съединения, включително алицин, алиин и метил алил трисулфид, които допринасят за ползите за здравето.

Предишни изследвания показват, че чесънът може да помогне за подобряване на кръвното налягане, намаляване на възпалението при състояния като артрит и борба с гъбични инфекции.

 

Чесънът може да бъде силно помощно средство като част от план, който включва промени в начина на живот

 

„Има ясни доказателства, че чесънът е безопасен, здравословен и носи известна полза. Но без по-големи промени в начина на живот, няма да има значително въздействие върху здравето” обяснява Баджет.

Кое е по-добре – приемането на добавка или яденето на храни с чесън?

„Проблемът с яденето на чесън е, че рядко виждам хора да го консумират последователно всеки ден“, казва Баджет. „Хората биха усетили по-сериозни резултати, като приемат добавка ежедневно” добавя той.

За клиенти, които не усвояват добре чесъна или не харесват вкуса му, е препоръчително да пият добавки. Но поради различията в качеството на добавките, използването на чесън на прах в храните може да е за предпочитане, ако харесвате вкуса на подправката.

 

Как да включите повече чесън в ежедневната си диета?

 

За да се възползвате от полезните свойства на чесъна, трябва да ядете около 3 до 6 грама, което се равнява на 1-2 скилидки.

Препоръчително е да се добавя пресен чесън, нарязан или счукан, към храните, за да могат да се извлекат всички потенциални ползи.

Ето няколко идеи как да включите повече чесън в диетата си.

• Супи и яхнии – Добавете чесън, за да придадете допълнителен вкус и допълнителни ползи за здравето.

• Месо и зеленчуци – Добавяйте от подправката, когато готвите месо или зеленчуци. Чесънът ще предаде чудесен вкус и аромат на ястието.

• Песто – Суровият чесън е от съществено значение в соса песто, който се прави със зехтин, босилек, пармезан и ядки (обикновено кедрови ядки). Това е прост и вкусен средиземноморски сос за паста, който е много полезен за сърцето.

Линк към анализа: https://www.mdpi.com/2072-6643/16/11/1692

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Черен чесън плюс – нормализира кръвното налягане, сваля холестерола / 30233

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *