Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лайка

Chamaemelum nobile san. Anthemis nobilis и Matricaria recutita Asteraceae (сем. Сложноцветни)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Цветовете, листата

В билколечението се използват два вида лайка: римската, или благородната (Chamaemelum nobile), която е многогодишно растение, и едногодишната лечебна лайка (Matricaria recutita). Цветовете и на двата вида имат сходни свойства, но тези на лечебната не са толкова горчиви и се предпочитат за чай.

Отглеждане

Благородната лайка е туфесто, устойчиво многогодишно растение с листа, които имат силен ябълков аромат и малки, единични бели цветове като маргаритки. Тя е атрактивна и нискорастяща. Лечебната лайка е изправена, устойчива едногодишна билка, висока до 60 см, с двойно- или тройноперести листа и малки, бели цветове като маргаритки. По-подходяща е за приготвяне на чай.

Сортове и видове:

Недаващият цветове сорт С. nobile „Trenague“ е подходящ за паркове и морави. Цветовете на лайката (С nobile „Flore Pleno“) са кичести, красиви и дълготрайни и тя се отглежда с търговска цел заради етеричното масло. Жълтото подрумиче (Anthemis tinctoria) е устойчиво многогодишно растение с по-едри жълти маргаритки, което служи за декоративни цели или за извличане на багрила. Не може да се използва като билка!

Местоположение – Благородната и лечебната лайка изискват слънце и добре дренирана почва.

Размножаване – Отглеждайте и двата вида от семена през пролетта. Благородната лайка се размножава и чрез резници или чрез разделяне на корените през пролетта и лятото.

Грижи – Почиствайте редовно плевелите.

Болести и вредители – Не са от съществено значение.

Събиране и съхранение – Събирайте цели съцветия, без стъблата, когато са напълно отворени. След като ги изсушите, съхранявайте в херметически затварящи се кутии.

Употреба в медицината

Matricaria recutita. Използвани части: съцветията. Лайката оказва лек седативен ефект върху нервната система и релаксиращите й свойства помагат при колики и при менструални болки. Горчивите съединения, съдържащи се в растението, стимулират храносмилането и облекчават гаденето. Щадящото му действие го прави подходящо за деца.

Локално приложена, лайката притежава успокояващи и противовъзпалителни свойства и е отлично средство за сърбяща и възпалена кожа. Подпомага заздравяването на раните.

Chamaemelum nobile syn. Anthemis nobilis. Използвани части: съцветията. Благородната лайка се употребява под формата на етерично масло и сушените й цветове се откриват трудно. Някои билкари смятат, че тя има по-силно изразени лечебни свойства за червата и матката и може да се използва по същия начин като лечебната лайка.

При бременност или кърмене използвайте билките само в умерени количества, приети с храната.

Съвети:

За спокоен сън опитайте комбинация от етеричните масла на лайка и лавандула – затоплете ги в аромалампа. Лайката притежава противогъбични и противовъзпалителни свойства. Когато приготвяте чай, сварете и една чаша по-наситен. С течността завършете мивката, столовете и кухненските шкафове, за да отстраните миризмата на мухъл. Напръскайте растенията и зеленчуците в градината си, за да предотвратите появата на гъбни болести като мана.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *