Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво представлява невралната терапия и кога се прилага?

Невралната терапия е всеобхватна система за лечение, която се фокусира върху облекчаване на хроничната болка при продължителните заболявания. Тези симптоми, твърдят практикуващите този вид терапия, могат да бъдат лекувани, като се инжектират локални обезболяващи средства в цикатрикси, акупунктурни точки, периферни нерви и жлези. Могат да се използват и други, по-малко инвазивни, методи за поправяне на „късите съединения“ и възстановяване на електрическата проводимост в тялото.

Най-ранното известно използване на невралната терапия е през 1925 г., когато двама немски лекари лекуват мигренни главоболия, като инжектират местно обезболяващо лекарство (Novocain) във вените. Инжекциите веднага облекчавали не само главоболието, но и ред други симптоми (замайване, гадене, усещане за

Невралната терапия е система за лечение
Невралната терапия е система за лечение

зрителни „проблясъци“), също свързани с мигрената.

През 1940 г. д-р Фердинанд Хунеке, немски лекар, открива, че инжектирането на прокаин (Novocain) в остеомиелитен цикатрикс на крака на пациентка очевидно веднага излекувало хроничната болка в рамото й. Наричана днес светкавична реакция или феноменът на Хунеке, тя показва, че наранявания в една част на тялото могат да причинят симптоми в друга негова част. Макар че все още липсва пълно разбиране за нея, невралната терапия се практикува широко от началото на 40-те години на миналия век както в Европа, така и в Южна Америка. През последните години някои неврални терапевти използват по-малко инвазивни процедури, включващи електричество, лазери и други източници на светлина.

Какви са ползите?

Невралната терапия се използва в лечението на стотици състояния. Те включват депресия, нарушен хормонален баланс, световъртеж, алергии, астма, кожни заболявания, хемороиди, язва, хронични чревни проблеми, проблеми с простатата и пикочния мехур, главоболие (включително мигрена), заболявания на бъбреците, артрит, болки в гърба, както и наранявания от рода на „камшичен“ удар (и други подобни на меките тъкани).

Най-често използваните процедури от практикуващите неврална терапия включват инжекции с прокаин (Novocain), лидокаин и други локални обезболяващи или солен разтвор в цикатрикси, жлези, ганглии, периферни нерви, акупунктурни точки и други тъкани. Предназначението на тези инжекции е да коригират аномалните електрически сигнали, причинени от наранявания, да отстранят токсините от тъканите или да повишат ефикасността на някои лекарства или хранителни вещества. Могат да бъдат инжектирани и хранителни вещества, изопатични (силно разредени) разтвори на токсични вещества или разредени традиционни лекарства като Benadryl или Demerol. Съществува теза, че всички цикатрикси създават проблеми и трябва да бъдат подложени на терапия поне веднъж. Типичният курс на лечение може да включва между един и шест сеанса с честота два пъти седмично.

Противопоказания:

Невралната терапия включва инвазивни процедури, които трябва да се извършват единствено от лицензирани терапевти. Тя не се препоръчва на хора с алергии към локални обезболяващи средства. Пациенти със сериозни заболявания не трябва да използват невралната терапия като единствен метод за лечение. В такива случаи трябва да се потърси съвет и от лекар специалист. Счита се, че в някои случаи невралната терапия активира потиснати психологически травми. Пациентите трябва да преценят дали техният лекар е достатъчно компетентен, за да се справи с възвръщането на тези подсъзнателни спомени. Смята се, че невралната терапия не е ефикасна срещу рак и смущения в обмяната на веществата.

Странични ефекти:

Когато се извършва от компетентен и опитен терапевт, невралната терапия не оказва странични ефекти. Въпреки това в един случай, описан в немско медицинско списание, се съобщава, че в резултат на опит да се инжектират лимфни възли се е стигнало до сериозен вътрешен кръвоизлив. Това показва, предупреждава статията, че са възможни застрашаващи живота странични ефекти, когато невралните терапевти инжектират съответните вещества дълбоко във вътрешни структури и органи.

Научни изследвания и одобрение:

Невралната терапия е спечелила широко одобрение сред лекарите и други практикуващи в Германия, но не е твърде известна извън Европа и Южна Америка. Нейната ефикасност като средство за облекчаване на болката принципно се приема, но липсват научни изследвания за другите терапевтични ползи, които й се приписват.

Обучение и сертифициране:

В Германия много конвенционални медици прилагат неврална терапия. На други места по света различни специалисти – лекари, остеопати, зъболекари, натуропати, хиропрактици и акупунктуристи са минали образователен курс по тази дисциплина. Американската академия по неврална терапия предлага семинари, видеопрограми, наръчници и курсове.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *