Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

На вашите въпроси за здравето на сърцето отговарят специалистите

Към лекарите отправихме много запитвания. Но въпреки че думите, с които се задават въпросите, са различни, забулените под тях тревоги открай време не се различават много при различните хора. Поради тази причина решихме да ви предоставим отговорите на 11-те най-често задавани въпроса, касаещи здравето на сърцето. Надяваме се, че те ще са полезна за вас допълнителна информация при следването на здравословна програма за здраво сърце.

VAPROSITEМразя всички полезни храни. Какво да правя?

Онова, което прави нездравословната храна толкова вкусна – и вредна – е прекомерно голямото количество сол, захар или мазнина. Например когато хапвате чипс, не картофите носят наслада на небцето ви, а олиото и солта. Добрата новина е, че с времето можете да свикнете и без подобни вкусове. Когато това стане, ще откриете, че „полезните“ храни са толкова приятни, колкото солените или сладките вредни продукти.

Като начало направете най-лесните и най-дребни промени. Започвате ли деня си с кафе и тестен сладкиш? Въведете една промяна – например добавете чаша богат на антиоксиданти портокалов сок или заменете тестения сладкиш с плодова кифличка от пълнозърнесто брашно. По сходен начин подходете със здравословна замяна на обяд – например сменете калоричната майонеза в сандвича си с горчица или изяжте една ябълка за десерт. Предприемете същото и на вечеря. Целта ви е да направите малки, приятни поправки в режима си на хранене и да се придържате към тях. Когато те станат втората ви природа, добавете и още няколко. Същевременно намалете солта, маслото и подсладените напитки, които консумирате. Постепенно ще станете по-малко зависими от солени, сладки и мазни вкусове и ще сте по-доволни от пресните и по-здравословни храни.

Готвя за цялото семейство, а те отказват да променят начина си на хранене. Как да продължа да следвам програмата?

Хората често се предават пред желанията на семейството, но когато става дума за здравето, това е огромна грешка. Важно е да се грижите за себе си, но трябва също така да го правите и за здравето на любимите си същества. Помнете, че корените на сърдечносъдовите заболявания се крият в детството.

Затова не отстъпвайте поради натиска, оказан от семейството ви. Малко по малко включете в менюто любимите си здравословни ястия и постепенно намалете количествата сол и захар, които използвате. Хапвайте малки порции от основното блюдо, а ако никой друг не иска зеленчуци, направете малка салата само за себе си.

Друга стратегия: подменяйте съставките. Заместете част или всичкото масло в рецептите с рапично олио или зехтин; използвайте нискомаслено и бедно на натрий сирене (и в по-малки количества); слагайте повече зеленчуци в печивата, супите и сосовете и залагайте на нетлъстото месо. От време на време предлагайте за десерт вкусни ягоди и праскови или направете плодова салата, залята с кисело мляко вместо сметана. Семейството ви ще започне да се храни по-здравословно, без дори да го съзнава.

Какво се случва, ако цял живот съм се хранил/а с нездравословни храни? Пораженията необратими ли са?

Една от най-големите ползи от природосъобразното хранене е моменталното подобряване на здравето ви. Проучванията сочат, че консумирането само на едно здравословно ястие може да овладее възпаленията, концентрацията на опасни мазнини в кръвообращението и вредата, нанасяна от свободните радикали, и да подобри състоянието на артериите ви. Най-важното е, че никога не е късно да извлечете ползите от здравословния за сърцето режим на хранене.

Мразя морски дарове. Обожавам говеждо месо. Това никога няма да се промени. Обречен/а ли съм?

Ни най-малко. Една здравословна порция нетлъсто говеждо (100 г) е полезна за вас, защото е богата на витамини В6 и B12. И двата контролират нивата на хомоцистин – вещество, свързано с риска за сърцето. А телешкото в наши дни има значително по-малко запушващи артериите наситени мазнини в сравнение с преди години. Просто е важно да избирате нетлъсти парчета – от горната част на бута, филе и рамстек.

Но изпускате полезното действие на омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибата, така че приемайте добавки с рибено масло, от ядките предпочитайте орехи и поръсвайте сурово ленено семе (друг източник на омега-3 мастни киселини) върху зърнената си закуска.

Когато и да се опитам да се храня здравословно, в крайна сметка се оказва, че изхвърлям купища развалени, неконсумирани плодове и зеленчуци. Някакви предложения?

Да, това може да се окаже проблем. Лесно е да се запасите с плодове и зеленчуци и после да не ви остане време и възможност да ги изядете, преди да се развалят. А това е загуба на пари. Опитайте със следните четири решения:

Изчислете седмичните си нужди от плодове и зеленчуци и купете само това количество. Може да ви звучи познато, но много хора имат склонност да купуват нещата, които изглеждат добре в дадения ден, без да имат ясна идея за какво ще ги използват. Това неизменно води до презапасяване (или за онези, които нямат навика да пазаруват – до обратното).

Опитайте да посягате по-често към плодовете и зеленчуците. Вземете си ябълка и пакет дребни моркови на работа, разрежете пъпеш и го съхранявайте в хладилника в покрит съд и поставете сурови зеленчуци на масата преди вечеря.

Всеки уикенд гответе супа от всички зеленчуци, останали неизползвани през седмицата. Сложете вътре и консерва боб, много подправки и ако са подходящи, остатъците от седмичните ястия. Така ще получите крем супа, достатъчна за двата почивни дни.

Запасете се със замразени зеленчуци и замразени или консервирани в неподсладен сок плодове, които ще траят много по-дълго време.

Лекарят ми счита, че лекарствата са най-добрата терапия за високото ми кръвно налягане. Той не поддържа тези алтернативни идеи за лечение. Защо да не му вярвам?

Разглеждайте дебата алтернативна срещу традиционна медицина от ъгъл, който лекарят ви лесно ще възприеме: най-добрият подход е здравословен живот плюс традиционно лечение (ако се нуждаете от него). Това означава балансирана диета, гимнастика и може би добавки. Те ще бъдат основата на личната ви грижа за здравето. Ако кръвното ви налягане (или холестерол, триглицериди или кръвна захар) остане над нормалните нива въпреки промените ви в начина на живот, трябва да се консултирате с лекаря си и да се чувствате щастливи, че медицинската наука може да ви лекува. Двата подхода работят заедно, а не един срещу друг.

Ако кръвното ви налягане е много високо, лекарят ви може би няма да реши, че е уместно да спрете лекарствата, за да овладеете състоянието си с промени в начина на живот. Това е логично, тъй като внезапните покачвания на кръвното налягане могат да бъдат опасни. Попитайте медицинско лице как да наблюдавате кръвното си налягане, докато въвеждате промените, за да разберете дали има нужда да намалите дозата на лекарствата. Това може да означава по-чести разходки до поликлиниката или купуването на апарат за измерване на кръвно налягане в домашни условия. Успех!

Откакто открих, че имам висок холестерол, съм много уплашен/а. Звучи глупаво, но постоянно се тревожа, че всеки момент мога да получа инфаркт. Какво да правя?

Първо е важно да знаете, че много хора с висок холестерол никога не получават инфаркт, защото като цяло това е само един от многото рискови фактори. Ако при вас е налице само един рисков фактор, вие сте по-малко застрашени от тези, при които се наблюдават и някои от останалите, например високо кръвно налягане. Най-добрият начин да преодолеете страха са фактите. Най-важно е да се уверите, че холестеролът ви е правилно изследван и да направите всичко възможно да въздействате на останалите рискови фактори. Това само по себе си ще ви помогне да понижите цялостния риск.

После обсъдете с лекаря си плюсовете и минусите на понижаващите холестерола лекарства от типа на статините. Поговорете си и за поставянето на цели на лечението. Ако имате определен брой неща, за чието постигане да работите, здравето на сърцето ви няма да ви се струва чак толкова недостижима цел. Попитайте лекаря колко често е необходимо да проверявате холестерола си, за да сте сигурни, че той ще спадне в здравословните граници и ще се задържи така. (Ако приемате статини, ще са необходими и изследвания на функцията на черния дроб.)

Дори и да вземате понижаващи холестерола лекарства, създайте си собствени здравословно меню и програма с гимнастика. Някои от страховете ви ще изчезнат, когато започнете да водите по-здравословен начин на живот. А те съвсем ще се стопят, когато започнете да усещате ползотворното действие от прилива на енергия, по-малкото настинки, по-добрия сън и свалените килограми.

Ненавиждам гимнастиката. Как мога да се мотивирам да се раздвижа?

Ако сте като повечето хора, които мразят гимнастиката, най-вероятно онова, което ненавиждате, са спомените от часовете по физическо възпитание или пък последният спортен клуб, който сте посетили и свързвате с потни дрехи, тромави движения и притеснение. Упражненията, препоръчани в здравословната програма, които са способни да намалят наполовина риска ви от сърдечносъдово заболяване, не изискват спортни чорапи, ленти за попиване на потта или подскачания нагоре-надолу. Не е необходимо дори да сменяте дрехите си. Просто излезте и се разходете из квартала. Няма да ви се налага да се задъхвате, да пъшкате или да усещате дискомфорт. Гледайте на разходките си като на възможност да глътнете малко чист въздух и да поемете един енергиен коктейл за съзнанието. Когато престанете да мислите за гимнастиката като за страдание и наказание, ще откриете колко е приятно да разтягате краката си и съответно да подобрявате кръвообращението си, в което е и същността на спортуването.

Животът ми е толкова напрегнат, че мисля, че не бих могъл/а да поема още отговорности. Как да променя начина си на хранене, спортуване и навиците си, без да прибавям още стрес?

Забавете темпото и постепенно правете по една малка крачка. Хубавото на здравословната програма е, че има за цел да намали стреса в живота ви. Ако се почувствате претоварени, разберете коя част от живота ви има най-голяма нужда от пренастройка. После изчакайте новите навици да ви станат втора природа, преди да се впуснете в останалите предизвикателства. Всяка малка промяна, която предприемате, понижава риска ви, така че не е нужно да изпълните всички съвети в нашия сайт за една нощ, за да имате по-здраво сърце. Въпреки това ще се изненадате колко лесно тези идеи се вписват в нормалното ви ежедневие и стават обичайни за начина ви на живот.

Аз съм пушач. Струва ли си да предприемам други промени, ако не мога да откажа цигарите?

Категорично да. Тютюнопушенето е основен рисков фактор за сърдечносъдови заболявания. Всъщност вероятно е и най-големият, но съществуват още осем, свързани с начина на живот – включително стрес, затлъстяване, заседналост и недостатъчна консумация на плодове и зеленчуци – които водят до заболявания на сърцето и за тях може да направите нещо, дори и да ви е трудно да откажете цигарите веднага. Освен това, ако веднъж предприемете здравословни промени в начина си на живот, например приемане на пресни храни и разходки на чист въздух, вероятно по-лесно ще се откажете от пушенето.

Ако вече страдам от сърдечносъдово заболяване, гимнастиката няма ли да повиши риска ми от инфаркт?

Вярно е, че ако сте силно застрашени от инфаркт, трябва да говорите с лекаря си, преди да започнете интензивни упражнения. Необходимо е да избягвате силови дейности и вдигането на големи тежести (опасно е да задържате дъха си, докато вдигате тежко или се напрягате). Но ако просто се разхождате из квартала и правите някои упражнения за разтягане, сърцето ви ще укрепне, а рискът – ще се понижи. Ако сте неспокойни относно гимнастиката, на всяка цена се посъветвайте с лекар, за да определите нивото на физическо натоварване, подходящо за вас.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *