Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Захарта е истинския убиец на здравето, а не солта!

Експертите препоръчват сладките храни да са най-много 10% от енергийния прием за деня

zaharta-ybiva Световната здравна организация (СЗО) предприема мерки, за да ограничи разпространението на два сериозни проблема – затлъстяването и зъбния кариес. Експертите смятат, че консумацията на захар трябва да набавя 10% от енергийния прием за деня, като някои са на мнение, че това е максималният праг. Това е задължително за всички – както деца, така и възрастни хора.

От СЗО припомнят, че поне 80% от захарта, която консумираме, е скрита, и обръщат по-специално внимание на газираните напитки и кетчупа. Кетчупа съдържа прекалено много захар – в една супена лъжица кетчуп има 1 чаена лъжица захар, а наличието на бялата отрова в газираните напитки дори не трябва да се консумира – тя е много, прекалено много.

Бъдещата цел на СЗО е сегашните 10% препоръчително количество захар да бъдат сведени до 5% от общия калориен прием на ден. На практика това означава, че човек ще си набавя допустимото сладко само със скритата захар. Тя се употребява в храните под различни наименования.

Как да следите за присъствието й, за да може да контролирате консумацията?

Скритата захар има звучни имена като декстроза, малтоза и фруктоза. Почти всяка една съставка, която завършва на „-оза“. Трапезната захар е позната и като захароза, а лактозата се открива в прясното мляко и е причинител на алергии.

Плодовата захар е известна и като фруктоза. Това е един от най-често използваните подсладители. Скрити захари са меласата, царевичният, оризовият и кленовият сироп.

През последните 20 години са проведени редица проучвания за захарта. Резултатите са доста
противоречиви. Изследванията върху животни показват, че захарта потиска имунитета. Все още не е изяснен точният механизъм, но се знае, че бактериите в тялото се хранят със захар и когато тези организми излязат от контрол, е по-вероятно да се развият заболявания. Захарта ускорява процесите на стареене – част от нея се прилепва за протеините и този процес се нарича гликиране.

Новообразуваните молекулярни структури допринасят за загубата на еластичност на тъканите – кожата, органите и артериите. Зависимостта е правопрпорционална – колкото повече захар циркулира в кръвта, толкова по-бързо настъпва увреждането.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *