Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Агресията може да е признак на сериозно заболяване

Ако един мъж, познат със спокоен нрав, изведнъж стане избухлив и раздразнителен, причината може да е в житейски проблеми. Но немотивираната агресия често е признак на заболяване: психическо, неврологично или соматично.

Ако причината е заболяване:

Хипертиреоидизъм
Безпричинната раздразнителност може да е признак за хормонални нарушения – например, повишено ниво на хормоните в щитовидната жлеза (т.нар. хипертиреоидизъм или Базедова болест). При болните се усилва обмяната на веществата и те остават слаби дори при силен апетит. Ендокринологът може да разпознае този проблем и само по външни признаци: нервност, свръхактивност, субфебрилна температура, усилено потене, зачервяване на кожата.

Свръхтегло
При натрупване на мастна тъкан се усилва изработката на естрогени – женски полови хормони. Това се отразява зле на психиката на мъжа, като го прави по-раздразнителен. А често пълните мъже са недоволни от себе си, което влошава agresiyaнастроението им. В този случай трябва да се потърсят диетолог и ендокринолог.

Неврологични нарушения
Агресията може да е ранен симптом на неврологични нарушения, водещи до деменция и болестта на Алцхаймер. Ако човек все по-често се затваря в себе си, губи интерес към живота, дразни се лесно, има проблеми с паметта и концентрацията, това е повод близките му да се разтревожат и да потърсят невролог.

Личностни разстройства
И те могат да са причина за агресивното поведение. Повечето шизофреници не представляват опасност за околните, но в моменти на обостряне на състоянието агресивността се задълбочава и се появява склонност към насилие. В такива случаи е нужно психиатрично лечение.

Травма или тумор
Психическата възбуда или агресията често свидетелстват за поражения на фронталния лоб на главния мозък. Пристъпите на ярост и повишена активност се сменят с периоди на апатия. Това може да е следствие от черепно-мозъчна травма или да сигнализира за тумор.

И още три причини
Социопатия
Изблиците на ярост могат да са проява на социопатия. Тя е аномалия на характера, която се проявява постоянно, т.е. социопатът не може да бъде тиранин в семейството си и в същото време – душа на компанията сред колегите. Причините за този проблем могат да са наследствени фактори, родилни травми или негативно въздействие върху плода по време на бременност. Неправилното възпитание или психологическите травми в детството усложняват ситуацията. Помагат посещенията при психотерапевт.

ПТСР
Посттравматичното стресово разстройство е свързано с враждебно отношение към околните и насилие. От него страдат хора, жертва или свидетели на произшествия, както и такива, чиято професия ги принуждава да са част от такива събития: спасители, лекари, военни.

Алкохолна зависимост
Агресивното поведение е характерно и за хората, страдащи от алкохолна или наркотична зависимост. Тяхната раздразнителност може да се прояви както след прием на алкохол или психоактивни вещества, така и при абстиненция.

Агресията – под контрол
Как да се отнасяме към агресията, ако не е свързана с болестно състояние? Човек може да изпита гняв заради умора или просто да си е избухлив. Тъй като проявата на агресия не се одобрява, а психолозите ни съветват да не задържаме гнева си в себе си, трябва да се научим да „изпускаме парата“, без да вредим на околните.

Ето няколко съвета за онези, които искат да държат агресията си под контрол:

Позволявайте си да се ядосвате и не изпитвайте вина заради това. Така по-лесно ще се успокоите. В напрегната ситуация понякога е достатъчно човек да каже това, което чувства.

Ако сте гневни заради нещо конкретно, трябва да решите проблема, пише сп. „Здравен журнал“. Иначе ще живеете на ръба на пълния срив и никакви техники за самоконтрол няма да ви помогнат.

Избухливите натури е добре да се заемат със спорт, за да се освобождават от агресивността си. След изтощителна тренировка едва ли ще им останат сили да се разгневят за каквото и да било.

Можете да усвоите релаксиращи техники, например дихателни. Опитайте йога – ще се почувствате в отлична физическа и психическа форма.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *