Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Зехтинът лекува на генетично равнище

Нови изследвания в САЩ потвърдиха, че зехтинът е един от най-ценните хранителни продукти в храненето на човечеството.

zehtinКомпонентите на зехтина имат истински целебни свойства, които се проявяват на молекулярно равнище. Учени от Службите за селскостопански изследвания в САЩ откриха, че фенолите от зехтина могат да променят гените – онези от тях, които участват във възпалителните реакции. Фенолните съединения са част от състава на всички растения, припомнят от medikforum.ru. Това са вещества, които служат като енергетичен материал за разнообразни жизнени процеси. Много феноли са известни на науката като отлични антиоксиданти.

Зехтинът не за първи път е обявяван като №1 сред мазнините. Обсъждани са хипотези за това, че студено пресованият зехтин предпазва вътрешните органи и тъкани от окислителни, възпалителни процеси и подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система. За да се провери този ефект, сега е бил направен експеримент с 20 доброволци с метаболичен синдром – страдащи едновременно от затлъстяване, висока кръвна захар и повишен холестерин. В продължение на 6 седмици тези доброволци спазвали определена диета: половината получавали на закуска зехтин с високи стойности на фенолите, а втората част – с ниски стойности. Всички доброволци се хранели с нискомаслени продукти.

Генетичните тестове, извършени след края на експеримента показват, че зехтинът с високо съдържание на феноли намалява активността на 79 гена и дори напълно изключва някои от тях. Много от въпросните гени са свързани със затлъстяването, холестерина в кръвта, диабета и сърдечните заболявания. Така изследването достига до обобщението, че зехтинът реално допринася в профилактиката на много заболявания – ефектът му е така дълбок, че е съпоставим с процесите на молекулярно равнище.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *