Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво трябва да има в кухнята на диабетика?

Ако пътят към постигането на целите започва с настройване на съзнанието, успехът в борбата с диабета тръгва от подготовка на кухнята. Елементарен закон в човешкото поведение е, че колкото по-лесна и удобна е дадена дейност, толкова по-вероятно е да я извършите. Целта ви в такъв случай е да подредите кухнята си така, че да не ви е трудно да приготвяте здравословни ястия. Предоставяме ви съвети как максимално да оползотворите пространството.

Поддържайте кухнята чиста. Установете правила и ги споделяйте с членовете на семейството: да не се оставят мръсни чинии в мивката, масите и плотовете да се оставят почистени. Ще бъдете много по-мотивирани да готвите здравословно, ако не ви се налага тепърва да разтребвате помещението.

Поставете неустоимо водно изкушение в хладилника. Вземете най-красивия си съд за вода, напълнете го с лед, вода, резени лимон и го поставете най-отпред в средата на хладилника. Когато отваряте хладилника от скука, си наливайте чаша вода. Изследователи в Германия изучавали метаболизма на хора след приема на 1/2 литър вода. До 10 минути след изпиването й те изгаряли с 30% повече калории от преди да изпият водата и това ускорение в метаболизма продължило 30-40 минути. Още едно предимство: водата подпомага изхвърлянето на токсини от организма, което е diabetikважно за диабетиците, тъй като са застрашени от бъбречна недостатъчност. Приемането на много течности предпазва и от задържане на вода – често срещан проблем, когато бъбреците не функционират с пълния си капацитет.

Дръжте купа с плодове върху плота. Погрижете се плодове като ябълки, круши, праскови и киви да са първата храна, която виждате, когато се прибирате изгладнели в края на работния ден или когато се отбивате в кухнята за лека закуска. Плиткият поднос е за предпочитане пред дълбоката купа, защото повечето плодове се съхраняват най-добре поединично.

Заредете рафта с подправки. С тях ще овкусявате ястията, без да добавяте мазнини или калории. Съхранявайте сушените подправки в специална стойка на кухненския плот или на вратата на килера, за да имате бърз достъп до тях. Някои, включително джинджифил, лют червен пипер, куркума, пресен чесън, лук, къри, босилек, риган и розмарин, имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които са важни при диабет. Дръжте ги подръка, за да подправяте месо и зеленчуци.

Отделете специално място на канелените пръчици. От всички подправки канелата трябва да бъде използвана ежедневно. Според едно проучване консумацията на само половин чаена лъжичка канела на прах може да понижи бързо покачващите се нива на кръвната захар с до 30%. Допълнителен бонус: същото изследване сочи, че канелата намалява концентрацията на „лошия“ холестерол с до 27% и на общия – с 26%. Имайте предвид, че използваната в проучването канела е китайски вид, наречен Cinnamomum cassia.

Поставете малка бутилка зехтин на плота. Той е богат на полезни мононенаситени мазнини, които за разлика от наситените в кравето масло няма да засилят устойчивостта ви към инсулина (и да повишат кръвната ви захар) и ще ви предпазят от сърдечносъдови заболявания. С времето зехтинът може да граняса вследствие излагането му на топлина и светлина, затова допълвайте малката бутилка от по-голяма, която държите в хладилника. Зехтинът се сгъстява, когато е на студено, но на стайна температура възвръща нормалната си консистенция.

Използвайте зехтин екстра върджин. Той е продукт от първото пресоване на маслините и не съдържа преработени мазнини, има по-високи нива на феноли – антиоксиданти, предпазващи от висок холестерол, хипертония и сърдечносъдови заболявания, както и от други усложнения вследствие на диабета (проблеми с нервната система например).kuhnya

Изберете маргарин без трансмазнини. Тези мазнини се получават, когато растителните масла се хидрогенират, за да се втвърдят и се считат за крайно опасни от много специалисти, защото чувствително увеличават риска от сърдечносъдови заболявания. Ако имате висок холестерол, изберете продукт, който съдържа растителни стероли или станоли. Те възпрепятстват абсорбирането на холестерол в тънките черва.

Откажете се от царевичното олио. То не е равностойно на зехтина по отношение на полезните качества. Зехтинът съдържа 72% мононенаситени мазнини, докато царевичното олио – едва 24%. Още по-важно е, че той успокоява хроничните възпаления в организма, които се свързват с редица заболявания, включително диабет и инфаркт, докато според много от диетолозите царевичното олио предразполага към възпаления. Когато зехтинът не е подходящ в някоя рецепта като при печене например, използвайте олио от канола. То има по-мек вкус от зехтина и съдържа внушително количество полезни за сърцето мононенаситени мазнини.

Запасете се с няколко вида оцет като ябълков, бял, оризов, балсамов и винен (бял и червен). Ще ви послужат при приготвянето на бързи заливки за салати и марината за месо и зеленчуци. Имат и допълнително качество: според някои изследвания добавянето на киселинни съставки към храната (не забравяйте и лимоновия сок) отслабва ефекта й върху кръвната захар. Опитайте нарязани ягоди, поръсени с балсамов оцет – резултатът е зашеметяващ.

Подредете здравословни закуски пред погледа си. Наясно сте, че не бива да консумирате сладки, тогава защо захапахте една още с влизането си в кухнята? Вероятно защото отвореният пакет стоеше най-отпред в шкафа и ви съблазняваше. Сложете бисквитите далеч от погледа си. Заместете ги с бадеми, орехи и фъстъци. Също така подредете нискомаслено кисело мляко на видно място в хладилника, както и морковени пръчици или купичка с чери домати или сушени кайсии.

А най-добре е да изхвърлите вредната храна. Ако семейството ви не желае да се откаже от сладките, солени и мазни храни, кажете им да ги държат някъде, където няма вероятност да попаднете на тях.
Осигурете си напитки, заместители на храненето, произведени специално за диабетици. Скоро ще прочетете колко е важно да закусвате всеки ден. „Истинската“ храна винаги е за предпочитане пред напитките заместители, но за онези утрини, в които наистина нямате време дори за купа с овесени ядки, можете да разчитате на подобен продукт. Специално предназначените за диабетици изделия съдържат бавно разграждащи се въглехидрати, а понякога и влакнини, затова не повишават силно и рязко нивото на кръвната захар.

Съхранявайте поне едно замразено ястие за спешен случай. Забравили сте да купите пиле за сряда, когато приготвяте пиле марсала? Спокойно. Порциите вегетарианска лазаня чакат във фризера. Просто ги претоплете и сервирайте. Когато ви свършат резервните ястия, направете двойна доза от някое блюдо и замразете едната. Супите и печеното месо могат да се съхраняват по този начин до три месеца. Използвайте найлонови пликове или херметически затварящи се съдове.

Купете си уред за готвене на пара. Това е най-здравословният начин да приготвяте зеленчуците, защото хранителните вещества не се отделят във водата. Изберете метална кошница, напълнете я със зеленчуци, поставете я над тенджера с вряща вода, покрийте и оставете 5-10 минути.

Оборудвайте плота с електрическа мелничка за подправки. С уреда можете да смелите лененото семе, така че лесно да прибавяте този важен източник на влакнини и омега-3 мастни киселини към зърнената си закуска, салатата, киселото мляко и тестото. Въпреки че на пазара се предлага предварително смляно ленено семе, то няма да е толкова ароматно, колкото прясно смляното и ще се развали по-бързо.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *