Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Афтите обичат мръсотията, но не бягат и от чистотата

Афтите по-често са от замърсяване, но може да се получат и при прекалена хигиена

afti Това твърди д-р Гизела Зомер. Немската педиатърка съветва майките да мият играчките, тъй като децата лапат всичко. А също да не оставят малчуганите с едни и същи дрехи вкъщи и навън.

Но и манията да дезинфекцираш всичко пак може да доведе до афти, възпаления или алергии.

„Ако в дома си поддържате стерилна среда, дезинфекцирате всяка играчка и перете всяка дрешка след едно носене, детето ви няма да има контакт с алергени и бактерии и няма да изгради имунитет. Излезе ли от дома, ще попадне в друга среда с множество бактерии и е изложено на риск“, пише лекарката. При поява на афти тя препоръчва жабурене с чай от лайка, прием на витамини и мазане с детски гел.

От ранички в устата страдат и хора, които се хранят с неизмити ръце. При някои мехурчетата се появяват от приборите в ресторант, и то не защото са мръсни, а просто поради чувствителност. Но тя не е към неизмитите добре прибори, а към миещите препарати. Съответно при някои афтите се появяват след посещение при зъболекар, и то като реакция към силни дезинфектанти или разтвори. Те са променили рН в устата. Според френската асоциация „Домашен зъболекар“ леко нараняване на лигавица със зъболекарски инструмент, с вилица при хранене или при много силно триене на венците с четката за зъби и афтите се появяват.

В други случаи за тях няма локална причина и се смята, че са от отслабен имунитет. Може да са симптом за настинка, грип, както и за недостиг на витамини. Получават се и при храносмилателни проблеми или чувствителност към дадена храна – най-често ядки, сирена или плодове като ананас. Афтите може и да са плод на стрес, натоварване с работа или изпити, пише „Здраве без лекарства“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *