Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Неочаквана полза от хипертония при третата възраст?

Хипертония при третата възраст има сензационно позитивен ефект, като предпазва от деменции, откриха учени

Поначало високото кръвно е рисков фактор, но хипертонията при възрастните хора може да донесе и неочакван плюс – намаляване на риска от деменции, пише британското издание Daily Mail. Колкото по-високо е налягането, толкова рискът от старческо слабоумие намалява, твърдят учените. Медицината е доказала, че ако на средна възраст човек има високо кръвно налягане, това увеличава риска от болестта на Алцхаймер и други видове деменция. Обаче според последните данни, с напредване на възрастта ефектът изчезва и се обръща.

Хипертонията може да предпазва от деменция
Хипертонията може да предпазва от деменция

Откритието е направено от учени в Калифорнийския университет. Те изследвали състоянието на хора без деменция, чиято възраст е средно около 90 години. В проучването са участвали общо 625 пенсионери. Възрастните хора са преглеждани на всеки 6 месеца в продължение на 10 годишен период. Ако някой развие хипертония между 80 и 89 години, рискът от деменция бележи понижение, в сравнение с хората, които имат нормално кръвно налягане. В случай, че хипертонията започне след 90-та, рискът е още по-малък. Учените с удивление констатират, че този позитивен ефект не се влияе от приема на лекарства срещу високото кръвно налягане.

Въпреки убедителните резултати, учените не препоръчват да се отказваме от лечение на хипертонията.

Освен това, друго по-рано проведено проучване показа, че лекарствата за кръвно намаляват загубата на паметта в третата възраст. Тогава близо 800 души, 610 от които хипертоници, са участвали в изследването. Самият вид на лекарството не играе съществена роля, но във всеки случай медикаментите намалят проявите на деменция и други мозъчни аномалии. Според американските изследователи най-добре са се проявили бета-блокерите. Следователно лекарствата против хипертония и дори високото кръвно с идване на старостта защитават от деменция и мозъчна дегенерация, а това е добра новина за хората от третата възраст.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *