Защо биоритмите са важни за нашето здраве?

Биоритмите са удивително интересен и загадъчен феномен

биоритми

Пренебрегването на собствените биоритми може да нанесе значителна вреда на здравето и дори да доведе до преждевременно състаряване. Вслушвайки се в естествения ритъм на организма си, можем така да организираме графика си, че да успяваме да сме на нужното място в нужното време и да сме в прекрасна форма.

Какво е това биоритъм?

Това е цикличността на процесите във всеки жив организъм, която зависи от външни фактори – природни и социални. Човекът е тясно свързан с природните цикли и винаги чувствително реагира на слънчевата активност, на смяната на сезоните, на приливите и отливите. Могат да се откроят няколко основни биоритъма: денонощен, месечен, сезонен и годишен. И те са способни лесно да се адаптират в зависимост с измененията на външните: смяната на деня и нощта, часовите пояси, нивото на осветеност.

Например, пътувайки със самолет в посока от изток на запад, ще се чувстваме добре, отколкото прелитайки от запад на изток. За адаптацията на организма се изискват средно по денонощие на всеки часови пояс. Всичко зависи не от стрелките на часовника, а от слънцето над нас.

Денонощни биоритми

Те са най-забележими в живота на човека, към тях се отнасят сънят и бодърстването. По време на т.нар. „бърз“ сън човек сънува, а при „бавния“ сън се възстановява паметта и се коригира мозъчният тонус. Всеки от тези периоди продължава около 90 минути,
Тези периоди от 1,5 часа на активност и относителен покой съществуват и при бодърстването през деня. При това най-активният е в интервала 16-18 часа, а най-пасивният е от 2 до 5 сутринта. В тези часове стават повече катастрофи, защото реакцията на водачите е съществено забавена.

Всички знаем, че човечеството се дели на „сови“ и „чучулиги“ и това деление има пряко отношение към денонощните ритми.

Активността на „чучулигите“ започва с изгрева на слънцеето, а „совите“ в това време са практически недееспособни. Тъй като особеностите на биоритмите са заложени на генетично ниво, те не могат да бъдат променени. Затова „совата“ ще се прозява на съвещанието в 8 сутринта, а „чучулигата“ ще се измъчва, ако остане на работа извънредно. И тук силата на волята няма абсолютно нищо общо.

Сезонни биоритми

Свикнали сме да смятаме, че годишният сезон действа приблизително еднакво на всички. През есента се усилват процесите на обмяна на веществата, докато през есенно-зимния период те, напротив, се забавят. Артериалното налягане обикновено е по-високо през зимата, някои заболявания се определят като сезонни, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *