Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Съвети за безопасен дом с чист въздух и без мухъл

Ето как можем бързо и лесно да прочистим въздуха и да спрем опасностите от зарази в затворените помещения, които предизвикват толкова много алергии.

 безопасен дом, чистота, мухъл, плесен, алергии, домашен прах, алергени

Проверете за влага и мухъл и ги отстранете веднага

Инспектирайте всяко кътче на дома, където стените се овлажняват най-бързо – не само банята, пералното по­мещение или кухнята. Често има влажни петна от конденз под первазите на прозорците, зад водопроводните тръби и радиаторите. Тайното скрива­лище на мухъла е шкафът под кухненската мивка с тръбите за канала. Там виреят незабе­лязано опасни причинители на алергии и астма. Плесен се развива върху всяка органич­на материя (например дърве­ни облицовки и дори домашен прах), която е влажна повече от 72 часа.

Ако откриете потъмняло „мъхесто“ петно или пожълтя­ло място, веднага запретнете ръкави да го изчистите. Най­-лесният начин е да го изтърка­те с разтвор от белина и вода в съотношение 1 към 10. Има и специални препарати против влага и мухъл, но те са с доста силни химически съставки, които биха могли да алергизират домашната среда.

Задължително работете с домакински ръкавици, пазете си очите (може да ползвате предпазни очила) и си сло­жете маска на устата и носа, за да не вдишвате миризмата или праха. Отворете широ­ко прозорците, докато чис­тите. Непременно открийте причинителя на влагата и се опитайте да го обезвредите. Предлагат се и обезвлажнители за стаи – особено полезни са за новите домове, които се обитават за първа зима.

 

Грижете се за отоплителната система

Ако домът ви е с климатична инсталация, която ползвате за отопление през зимата и за охлаждане през лятото, въздуховодите и филтрите на устройствата са скрити от погледа ви. Така забравяте, че те имат нужда от редовно почистване. Специалистите препоръчват тръбите за въз­духа да се проверяват на 3-5 години. Целта е да се отстра­няват праха, полените и други замърсители, натрупали се със струята отвън и проник­ващи незабелязано в дома ви. Това не е работа, която можете да свършите сами. Повикайте техник от фирма за инстали­ране и поддържане на климатични инсталации.

Филтрите трябва да почиствате по-често – поне веднъж на сезон. При пове­чето модели климатици има инструкции за тази процеду­ра и може да се справите без професионалисти. Ползвайте четка, не само прахосмукачка, избягвайте химически препа­рати за почистване. Ако сте с цен­трално парно отопление, не забравяйте да бършете праха на радиаторите и щранговете, където също се натрупва мръсотия. Ползвайте овлажнители за въздуха, защо­ изсушава прекалено. Продават се и такива, които се прикачат към самите радиатори. Имате ли камина – потърсе­те коминочистач. Добре е да проверява и почиства комина на 3-5 години, а ако цялата къща е с отопление на въгли­ща и дърва, правете го всяка година. Задължително при първото за сезона запалване на камината наблюдавайте огъня и вижте дали коминът дърпа добре и всичко е наред. Важно е и какъв вид матери­ал за горене слагате – някои дърва запушват по-бърз комините.

 

Постарайте се да намалите алергените в своя дом до минимум

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *