Ускорен курс за стягане на мускулите с фитнес топка

Може и да приличат на гигантски играчки, но топките за упражнения (познати още като фитнес топки или швейцарски топки), които се продават в магазините за спортни стоки, са забавен начин за гимнастика вкъщи.

Използват се основно за стягане на мускулите на гърба и корема, но могат също така да подобрят ба­ланса и гъвкавостта ви. Достатъчно леки са, за да ги прибирате в гардероба, но някои хора толкова ги харесват, че ги държат като част от мебелировката в дневната си. Предлагаме ви няколко начални упражнения.

1.      Повдигане на бедрата
Легнете по гръб на пода с ръце покрай тя­лото и длани, обърнати надолу, и поставете пети върху топката. Стегнете мускулите на корема и седали­щето, бавно повдигнете бедрата си във въздуха, докато тялото ви се изпъне в пра­ва линия. Задръжте 3 секунди и внимател­но се върнете в изходно положение. Повторете 10 пъти.

стягане на мускулите, фитнес топка, отслабване, фитнес вкъщи2.      Упражнение за баланс

Седнете върху топката със стъпала, плътно при­лепени към пода и разтворени на ширината на седалището. Поставете ръце отстрани върху топ­ката. Дръжте гърба изправен и стегнете коремни­те мускули. Сега повдигнете левия си крак 15 см над пода и задръжте така 5 секунди, след което върнете в изходно положение. Повторете с десния крак. Направете упражнението по 5 пъ­ти с всеки крак. За по-голямо предизвикателство поставете ръцете си зад тила.

 

3.      Разтягане на гърба

стягане на мускулите, фитнес топка, отслабване, фитнес вкъщиЗастанете на колене сьс стъпала, прилепени към стената, като топката е на пода, опряна в бедра­та ви. Наведете се напред към топката, докато вдигате коленете на 10 см от пода. Сложете ръ­цете си от двете страни на главата с пръсти към темето и изпънати лакти. Повдигнете горната част на тялото, докато изпъ­нете гърба, задръжте, след това сведете отново торса, докато гръдният ви кош не опре в топката. Повторете 5 пъти.

 

4.      Ход напред

Седнете върху топката със стъпала, плътно при­лепени към пода. Сложете ръцете си върху топка­та за баланс или се подпрете с една ръка на сте­ната, ако имате нужда. Бавно направете стъпка напред, като оставяте топката да се търкаля под гърба ви, докато ра­менните лопатки не застанат върху нея, а колене­те ви са сгънати под прав ъгъл. Бавно пристъпе­те назад към изходна позиция. Повторете 3 пъти.

 

СЪВЕТ: Изберете правилната топка за височината си

Ако сте високи между 150 и 160 см, ще ви е необходима топка с диаметър 55 см. При височина между 160 и 170 см вземете 65-сантиметрова топка. По-високите да потърсят  75-сантиметрова топка. За да сте сигурни, че топката е подходяща за ръста ви, когато сте седнали отгоре, бедрата ви трябва да са на една линия с коленете или малко по-високо.

 

 

 

От какво се получава болка в задните части?

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *