Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Болест на Бехтерев

Като болест на Бехтерев се обозначават възпа­лителни изменения на гръбначния стълб. Евен­туално могат да бъдат засегнати и други стави.

Оплаквания

  • болки в кръста и долната част на гърба, кои­то в легнало положение така се засилват, че човек се събужда. При раздвижване болките на­маляват. Те лесно могат да се объркат с бол­ките при ишиас, но са по-скоро продължителни и изтощителни, отколкото на пристъпи. Трудно може да се вдигне нещо от пода
  • ставни болки, които преминават, често оба­че се възобновяват
  • усещане за стягане в гърдите при поемане на въздух, кашляне или кихане
  • ирит
  • болки в колянната става или по петата. При една трета от юношите, засегнати от бо­лестта на Бехтерев, този симптом предхож­да типичните оплаквания от гърба

Причини

Предразположеността за развитие на това за­боляване вероятно е наследствена. Признак за това могат да бъдат доказаните в кръвта HLA- В27-маркери. Както при много други ревматични заболявания и при болестта на Бехтерев определена роля иг­рае имунната система, която атакува собствените клетки на организма.

Риск от заболяване

Мъжете се разболяват четири пъти повече от жените. Особено често болест­та започва между 20-та и 30-та година. Ако близък роднина страда от това заболяване, то­ва е признак за по-голям риск.

Възможни последици и усложнения

Болестта протича на пристъпи с понякога про­дължителни интервали без оплаквания. Прешлените прогресивно се схващат отдолу на­горе. Образува се типичен изгърбен гръб. Огъна­тият гръбначен стълб притиска тялото напред и надолу. Скованият гръден кош пречи на диша­нето.

Само при една трета до една пета от болните болестта напредва до такава степен. При пове­чето от тях, въпреки десетилетното протича­не, тя затихва преди тази крайна степен. Общо взето при жените болестта протича по-умерено.

Наследственост: Данните дали децата на бол­ни от болестта на Бехтерев също ще се разбо­леят от това заболяване, са твърде нееднозначни. Вероятността нараства, когато двама ду­ши, болни от болестта на Бехтерев, решават да създадат семейство. В общи линии е безсмис­лено децата на болни от болестта на Бехтерев да се изследват за наличието на HLA- В27-маркери. Резултатът може да предизвика страх, но нищо не може да се направи за предпазване.

Бременност: По време на бременност в общи линии оплакванията не намаляват. Цезаровото сечение е наложително само когато тазобедре­ната става и костите на таза са твърде непод­вижни.

Профилактика

Не е възможна.

Нужда от лекарска помощ

Когато почувствате описаните по-горе болес­тни признаци. Рентгеновите снимки показват възпалението на кръстно-хълбочната става ед­ва четири до 12 месеца след появата на първи­те оплаквания. Най-показателна картина осигу­рява компютърната томография. Тъй като в началото типичните признаци на бо­лестта на Бехтерев могат да липсват, много за­болели дълго време се лекуват неправилно, чес­то дори им се правят ненужни операции на меж- дупрешленните дискове. Лекарят може да пос­тави правилната диагноза по-лесно, ако изслед­ва кръвта на пациента за HLA-B27-мapkepu. Но това изследване е скъпо и се провежда в специ­ални лаборатории. Около 75% от болните от болестта на Бехтерев са HLA-В27 позитивни. Това означава, че белите им кръвни телца съдър­жат този тъканен признак. Всъщност и около 10% от здравите хора притежават този отли­чителен белег, без да са болни от болестта на Бехтерев.

Самолечение

  • поне един час дневно да се лежи по корем. Това предпазва от едностранно изкривяване на гръбначния стълб. Ако трудно понасяте лежа­нето по корем, можете да разделите времето на „порции“. Може би малко ще ви помогне и една възглавница под гърдите
  • да се лежи колкото е възможно по-равно на твърда основа. При пътувания по-добре сла­гайте матрака на пода, вместо да прекарате нощта в провиснало легло
  • да се избягва тежка физическа работа
  • подходящи видове спорт: плуване по гръб, кроул, волейбол, ски-бягане на дълги разстоя­ния, каране на колело
  • по време на работа и при продължителни пъ­тувания с автомобил да се правят паузи с раз­пускащи и дихателни упражнения, които са за­учени по време на лечебната гимнастика. По­лезно е и да си полегнете, най-добре по корем
  • при занимания в седнало положение често да се става и да се изпъва ханшът
  • пеенето и свиренето с уста са дихателна гим­настика
  • обувките с еластична подметка улавят сътре­сенията при ходене по твърд асфалт

Лечение

Най-важният момент при лечението е да се за­пази подвижността на гръбначния стълб. Схва­щанията не могат повече да бъдат преодолени и възстановени в първоначалното положение. Лечебните гимнастически упражнения, които се изпълняват два пъти дневно по 30 минути, трябва да станат толкова самопонятни, както и измиването на зъбите.

Физиотерапия

Подходящи са: лечебна гимнастика, масаж, топлолечение за облекчаване на болките, но не и ко­гато ставите са остро възпалени. Болните от Бехтерев често се ползват от об­лагата да провеждат лечение в специализирани заведения, като например някоя ревматологична клиника.

Лечение с медикаменти

Нестероидни противоревматични средства за облекчаване на болките и изпълняване на упраж­ненията. Кортизонът се назначава само по из­ключение при много тежко засегнати стави.

Операции

Подмяната на схванатите тазобедрени стави може да се окаже много целесъобразна особено при по-младите пациенти.

Много силно изкривеният гръбначен стълб при­нудително насочва погледа надолу.

В подобен случай чрез операция гръбначният стълб може да се изправи поне дотолкова, че за­сегнатият отново да може да вижда напред.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *