Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как вегетарианството може да бъде опасно за здравето?

Един от най-разпространените проблеми на вегетарианското меню е дефицитът на белтъчини

 

Child girl with group of vegetable and fruit.

Причината е, че растителният белтък е непълноценен по своя състав и не се усвоява добре от организма. Недостигът на белтък може да доведе до влошаване в работата на имунната и репродуктивната система, на кръвообращението, ендокринни проблеми.

Препоръчва се употребата на растителни продукти в различни съчетания и да се набляга на такива източници на белтъчини като зърнени, бобови храни, ядки и покълнали зърна. Много добро блюдо от ведическата кухня е съчетанието на бобови и ориз или славянския вариант -гъбена каша.

Друг проблем, засягащ повечето вегетарианци и особено вегетарианките, е дефицитът на желязо. Колкото и да е богат на този елемент растителният продукт, той се усвоява зле, тъй като има различна, по-малко достъпна от животинските продукти форма. Особено е вреден дефицитът на желязо за бременните, кърмачките и планиращите бременност жени. И в никакъв случай не трябва децата да стават вегетарианци!

Проблемът с дефицита отчасти може да се реши с употребата на елда, фасул, грах, шоколад, бели гъои, касис. Много желязо съдържат овесената каша, пшеницата, ябълките, фурмите, дюлите, смокините и ядките.

Желязото най-добре се усвоява с лимонена, аскорбинова киселина и фруктоза. Затова е добре тези продукти да се допълват с червени чушки, шипки, магданоз, копър, киви и цитрусови плодове.

Освен белтъчини и желязо във вегетарианското хранене има недостиг от множество витамини: В1, В12, A, D, както и калций, цинк, мед, селен. Затова витамините и добавките са не само оправдани, но и необходими, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *