Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 начина да намалим вредата от мобилните телефони

gsm vrediВлиянието на електромагнитните вълни върху организма ни се изследва от 1930 г. Резултатите от над 80-годишните проучвания водят до все повече доказателства за връзката им със здравословните проблеми на съвременните хора.

Версии

Да се твърди обаче, че клетъчните телефони са пряк „проводник“ на рак, е необосновано, дори само защото развитието на злокачествено заболяване отнема години след първия досег с причинителя. Подобна е връзката между пушенето и рака на белия дроб – трябваше да минат десетилетия, за да се убедят здравните власти и правителствата по света, че са пряко свързани, защото онкологичната болест се проявява след дългогодишно пушене.

За разлика от рака има други проблеми, които могат да се изяснят бързо: например нивото на мъжката плодовитост може да се изследва за часове. За жалост анализът показва, че тя спада рязко само след кратко подлагане на електромагнитно излъчване от мобилен телефон. Още по-лоша новина е, че тази радиация може да е вредна за човешкото ДНК, което все пак още не е доказано.

Решения

Добрата новина е, че има доста лесни неща, които може да направите, за да намалите опасностите до минимум и да говорите спокойно по мобилния си телефон. Ето 5 от тях:

1. За начало не ползвайте старите модели джиесеми, особено с външни антени, които се допират до главата ви, когато разговаряте. Новите мобилни телефони са с вградени антени и нямат директен контакт с кожата ви, което ги прави по-безопасни.

2. Силата на звука намалява с увеличаване на разстоянието, на което държим телефона. Така се създават по-слаби точки на излъчване, както и по-ниски SAR стойности (показват количеството енергия, поглъщана от човешкото тяло, изложено на облъчване от електромагнитна енергия, генерирана от мобилния предавател). По принцип в съветите за безопасност се споменава хендсфи устройството да е на разстояние поне 15 мм от кожата, което не е лесно за спазване. Може обаче да държим джиесема си, без да го допираме до ухото си и по-далеч от тялото си.

3. На всеки няколко минути мобилният телефон влиза във връзка с локалната мрежа, за да потвърди, че е в обсег и може да приема и излъчва повиквания. Това се прави дори джиесемът да не се ползва в момента, но е включен, т.нар. stand-by. Най-силен е сигналът, когато телефонът е в област с покритие от собствения му мобилен оператор, пише сп. „Здравен журнал“. Препоръката е да го изключвате при всяка възможност.

4. Ползвайте хендсфри устройства от типа air-tube headset, на които микрофончето, което се прикрепя към гърдите ви, е снабдено и с миниатюрен високоговорител, който предава звука на вашия глас. Така слушалката, която е в ухото ви, не излъчва никакви електромагнитни вълни и по този начин се намалява чувствително радиацията върху главата.

5. Дръжте по-далеч от тялото си джиесема, докато пишете текстови съобщения. Правете го колкото се може по-бързо. Ако имате скайп и сте пред компютър, ползвайте го него за съобщения. Електронната поща чрез компютъра също е по-подходящ вариант вместо есемес от мобилния телефон. В случай че си служите със смартфон, може да ползвате услугата за пренасочване на текстовите съобщения до имейл адреса ви – така трябва да включите смартфона за няколко минути в интернет, за да прегледате пощата.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *