Десет важни неща, които трябва да знаем за инсулта (1)

Рискът от инсулт обикновено се приема за присъщ на възрастните, на хората над 65: но това съвсем не е така!

insult1. Реално той може да се случи във всеки момент от човешкия живот. Расте непрекъснато броят на инсултите не само в младежка, но дори и в детска възраст: вече има прояви и при петгодишни деца! Много често лекарите изобщо не допускат, че става дума за инсулт, и лекуват мигрени или преумора. В САЩ например всяка година има регистрирани по около 4 000 случая на детски инсулти. Причина за тях са сърповидноклетъчната анемия, дефектни артерии в мозъка, сърдечни патологии или недостиг на кислород при раждането, информират от medportal.ru.

2. Особености на женския инсулт. Слабият пол е по-уязвим по отношение на инсултите: те по-често го засягат, по-тежки са, по-бавно става възстановяването. Макар да са наясно за тази заплаха, само една трета от жените знаят какви са признаците на инсулта и какво трябва да се направи веднага, когато той се случи. Най-често става дума за пареза на крайник или лицето, блокиран говор и т.н. Има обаче и нетипични признаци, за които трябва да сме подготвени: внезапна силна болка в един от крайниците, хълцане, рязко прилошаване или болка в корема, внезапна умора, кратка загуба на съзнанието, рязка болка в гърдите, задушаване.

3. Спасяват ли доматите от инсулт? Употребата на голямо количество домати намалява риска от инсулт. Това се дължи на ликопина – пегмента, който им придава червен, оранжев или жълт цвят. Ликопинът е силен антиоксидант, който пази клетките от разрушителното действие на свободните радикали. Ликопинът потиска възпалителните процеси и предотвратява образуването на тромби, като по този начин редуцира опасността от инсулт. Освен в доматите и доматените храни ликопин има в дините и грейпфрута.

4. На всяка втора секунда някой в света получава инсулт, а на всяка шеста някой умира от това. Много хора си мислят, че това е удар на съдбата, който не може да се предотврати. Всъщност не е така: когато настъпи инсултът, мозъчното кръвообращение се нарушава и животът може да бъде съхранен, ако то се възстанови. Всяка минута забавяне означава, че завинаги са умрели два милиона мозъчни клетки. Това е необратимо. Затова е важно инсултът да се разпознава колкото може по-бързо и да се действа. Достатъчно е да се проверят три неща – и ще знаем за инсулт ли става дума. Първо – накарайте човека да се усмихне: ако усмивката е симетрична, не е инсулт. Второ – накарайте го да си вдигне двете ръце: ако едната се отпуска произволно, нещата са лоши. Трето – накарайте го да повтори някакво изречение и проследете дали “дъвче” думите и се обърква. Тежките последици на инсулта могат да се предотвратят, ако пациентът получи помощ в рамките на три часа след събитието.

5. Какво да правим с обезболяващите? Наскоро бе съобщено, че приемът на ибупрофен провокира образуването на тромби, а оттам – инсулти. Това е важно в случаите, когато обезболяващите се приемат редовно продължително време.

Следва

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *