Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Десет важни неща, които трябва да знаем за инсулта (1)

Рискът от инсулт обикновено се приема за присъщ на възрастните, на хората над 65: но това съвсем не е така!

insult1. Реално той може да се случи във всеки момент от човешкия живот. Расте непрекъснато броят на инсултите не само в младежка, но дори и в детска възраст: вече има прояви и при петгодишни деца! Много често лекарите изобщо не допускат, че става дума за инсулт, и лекуват мигрени или преумора. В САЩ например всяка година има регистрирани по около 4 000 случая на детски инсулти. Причина за тях са сърповидноклетъчната анемия, дефектни артерии в мозъка, сърдечни патологии или недостиг на кислород при раждането, информират от medportal.ru.

2. Особености на женския инсулт. Слабият пол е по-уязвим по отношение на инсултите: те по-често го засягат, по-тежки са, по-бавно става възстановяването. Макар да са наясно за тази заплаха, само една трета от жените знаят какви са признаците на инсулта и какво трябва да се направи веднага, когато той се случи. Най-често става дума за пареза на крайник или лицето, блокиран говор и т.н. Има обаче и нетипични признаци, за които трябва да сме подготвени: внезапна силна болка в един от крайниците, хълцане, рязко прилошаване или болка в корема, внезапна умора, кратка загуба на съзнанието, рязка болка в гърдите, задушаване.

3. Спасяват ли доматите от инсулт? Употребата на голямо количество домати намалява риска от инсулт. Това се дължи на ликопина – пегмента, който им придава червен, оранжев или жълт цвят. Ликопинът е силен антиоксидант, който пази клетките от разрушителното действие на свободните радикали. Ликопинът потиска възпалителните процеси и предотвратява образуването на тромби, като по този начин редуцира опасността от инсулт. Освен в доматите и доматените храни ликопин има в дините и грейпфрута.

4. На всяка втора секунда някой в света получава инсулт, а на всяка шеста някой умира от това. Много хора си мислят, че това е удар на съдбата, който не може да се предотврати. Всъщност не е така: когато настъпи инсултът, мозъчното кръвообращение се нарушава и животът може да бъде съхранен, ако то се възстанови. Всяка минута забавяне означава, че завинаги са умрели два милиона мозъчни клетки. Това е необратимо. Затова е важно инсултът да се разпознава колкото може по-бързо и да се действа. Достатъчно е да се проверят три неща – и ще знаем за инсулт ли става дума. Първо – накарайте човека да се усмихне: ако усмивката е симетрична, не е инсулт. Второ – накарайте го да си вдигне двете ръце: ако едната се отпуска произволно, нещата са лоши. Трето – накарайте го да повтори някакво изречение и проследете дали “дъвче” думите и се обърква. Тежките последици на инсулта могат да се предотвратят, ако пациентът получи помощ в рамките на три часа след събитието.

5. Какво да правим с обезболяващите? Наскоро бе съобщено, че приемът на ибупрофен провокира образуването на тромби, а оттам – инсулти. Това е важно в случаите, когато обезболяващите се приемат редовно продължително време.

Следва

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *