Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Наситените мазнини НЕ РАЗБОЛЯВАТ сърцето!

Дълго време се смяташе, че менюто, богато на мазнини, е опасно за сърцето. По тази причина много пациенти се тъпчеха със статини, смъкващи нивото на холестерина, описват от medlinks.ru.

ribata-predpazva-ot-rak-na-gardataТвърдението се оказа мит – и той е развенчан от екип на британски учени. Изследването им, публикувано в British Medical Journal, припомня старата теза, че наситените мазнини стимулират развитието на сърдечно-съдови заболявания. Именно по тази причина лекарите са съветвали пациентите си да намалят мазнините в менюто си.

Оказва се обаче, че връзката между мазната храна и заболяванията на сърцето и съдовете практически е недоказуема. Ръстът на сърдечно-съдовите заболявания е причинен не от мазнините, а от повишеното захарно съдържание в полуфабрикатите и готовите храни. Намалявайки мазнините, производителите завишават количеството на въглехидратите в наблюдаваните храни.

Доказано е, че следването на средиземноморската диета подобрява холестериновите нива по-резултатно от всякакви статини. В тази диета трябва да присъстват зехтин, орехи, мазна риба, плодове и зеленчуци и умерено количество червено вино. Такава диета намалява смъртността след сърдечен пристъп три пъти по-добре от статините.

Специално се споменава, че много продукти, съдържащи наситени мазнини, не са вредни, а – напротив – са необходими на сърцето и съдовете. Например пълномасленото мляко съдържа витамин D, калций и фосфор, чийто недостиг косвено провокира хипертонията. Същото може да се каже за натуралните меса, които – за разлика от промишлено обработените полуфабрикати – съдържат полезни микроелементи и витамини.

Днес близо 8 милиона британци се тъпчат със статини. Около 20% от тях изпитват различни негативни странични ефекти от това – имат проблеми със стомаха, със съня и паметта, а част от тях си признават и за еректилна дисфункция. Всичко това може да бъде спестено чрез средиземноморската диета.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *