Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Каква болест е муковисцидоза и как се лекува?

Ако сте пушач – не четете това! Знаете ли колко много хора с болни бели дробове биха ги разменили с вас? Но вие нали си имате здрави, затова правите всичко възможно да ги разболеете!

Какво е муковисцидоза?

Муковисцидозата е генетично причинено, хронично, прогресиращо заболяване на лигавицата на жлези в тялото. Тя засяга много системи в организма, но най-вече пречи на нормалното функциониране на дихателната и храносмилателната системи. Характерното е, че гъста слуз се натрупва в червата и белите дробове и води до недохранване, слаб растеж, хронични респираторни инфекции и проблеми с дишането. Пациентите също могат да развият и много други медицински проблеми.

Какви са причините? 
Дефект в ген, наречен трансмембранен регулатор на проводимостта на кистозна фиброза (CFTR) причинява муковисцидозата (CF). Обикновено генът CFTR прави протеин, който контролира движението на сол и вода в и извън клетките в организма. Този механизъм е от решаващо значение за нормалната секреция на всички телесни течности. Поради дефект, обаче, той не работи правилно, което води до образуването на гъста, лепкава слуз и много солена пот, които са основните характеристики на болестта.

Какво лечение препоръчваме?

Най-важното лечение – конвенционално или алтернативно – е храненето, тъй като заболяването прогресира по-бавно при деца, които се развиват добре. Много от лекарите и родителите са толкова фокусирани върху увеличаването на теглото на децата с муковисцидоза, че те им позволяват да ядат всякакви хранителни боклуци. Ние препоръчваме следната стратегия:

Намаляване на омега-6 мастните киселини (това са най-рафинираните растителни масла, като например шафран, слънчоглед, царевица и сусамово олио, които се намират в много закуски). Проверявайте етикетите. Заменете тези масла с мононенаситени мазнини като зехтин, кюспе от пресовано масло от рапица или масло от гроздови семена.

Намаляване на наситените мазнини (червено месо, млечни продукти и кокосово масло) като се заменят с растителни протеини и ядки – като орехи, кашу и бадеми.

Увеличете приема на омега-3 мастни киселини (сьомга, сардини, прясно ленено семе, орехи).

Намалете консумацията на рафинирани и преработени храни и по-специално продукти, подсладени с високо фруктозен царевичен сироп.

Приемайте повече въглехидратни храни с ниски и средни нива на гликемичен индекс (пълнозърнест хляб, боб, сладки картофи и др.)

Упражненията са важен елемент от борбата с болестта, особено тези, които тренират белите дробове и дишането. Бойните изкуства са идеален избор за занимание. Младите пациенти трябва да имат добър прием на мултивитамини и антиоксиданти. Продукти с пробиотици помагат на храносмилателните проблеми. Търсете продукти, които съдържат Лактобациликус.

 

 

Четирите опори на здравословния живот

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *