Опасното предозиране на лекарства

Внимание! Случаите на предозиране с лекарства зачестяват – много хора не си дават сметка колко опасно е това!

Увеличават се случаите с предозиране на лекарства, особено обезболяващи, алармира puls.bg, като се позовава на данни от Световната здравна организация /СЗО/. За съжаление част от тези случаи завършват фатално.
Регистрираните само през 2011 година случаи са 381 329, съобщава СЗО. За всички е ясно, че това са само регистрираните факти и най-вероятно числото е много по-голямо. Превишените дози на лекарствата, обикновено болкоуспокояващи, водят до фатален край вече по-често, отколкото наркотиците. Три от всеки четири смъртни случая са свързани с опиоидни аналгетици, най-често хидрокодон.
Анкетирани лекари твърдят, че пациентите са предупреждавани за тази опасност, но лесно забравят предупрежденията и пристрастяването става факт. СЗО вече коментира с гилдията вариант на пациентите да бъдат предписвани предимно нестероидни противовъзпалителни средства, а опасните хапчета да се дават в по-тежки случаи.
Предозира се и с бензодиазепините – лекарствата за лечение на различните тревожни разстройства. Привикването към тях и приемът на все по-големи дози също крият опасност от смъртен изход. Според анализите на СЗО описаната тенденция е “заслуга” и на самите лекари, които препоръчват силни медикаменти за по-бърз и осезаем от пациентите ефект.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *