Съхранявайте в хладилник: замразеният хляб е по-здравословен от пресния

Хората, които съхраняват хляб в хладилника, защото се разваля по-бавно, се оказва, че предоставят осезаеми ползи за здравето си

хляб

Това беше доказано от малко, но интересно проучване, публикувано в сайта Nature.

10 души ядоха хляб с различна степен на свежест в продължение на няколко дни, след което бяха измерени нивата на кръвната им захар. И ето какво е интересно: тези, които са яли прясно изпечен (той е и най-вкусният!) хляб, са имали доста високи нива на кръвната захар. Хлябът, препечен в тостер, има по-малък скок в глюкозата от пресния хляб. Цифрите на кръвната захар са дори по-ниски ако се яде замразен и след това размразен хляб. Хлябът, който първо е замразен и след това препечен в тостер, произвежда най-малко количество глюкоза.

Учените са изчислили тези резултати за хляб, изпечен у дома. Но и при фабрично произведения тази тенденция също се запази; разликата в числата е била съвсем незначителна.

Оказва се, че замразеният хляб е по-здравословен

Това се случва, защото по време на процеса на печене нишестето (съдържащо се в пшеничните зърна и познато още като скорбиала) се превръща в полутвърд гел. Благодарение на него хлябът бързо се усвоява от организма и нивата на кръвната захар бързо се повишават. В замразения хляб нишестето става твърдо и захарта не се повишава толкова рязко. Както отбелязват изследователите, този метод на съхранение на хляб намалява нивата на глюкоза в тялото с 39%.

Трябва да е ясно, че този факт се отнася за печива от първокласно брашно (т.е. бял пшеничен хляб)

А ефектът е най-ярко изразен при хляба, който съдържа минимум хранителни добавки. Хлябът от магазина може да се пече по различни технологии и с различни подобрители, които влияят на скорбиалата.

Нишестето също се желатинизира по време на готвене на картофи и други храни с високо съдържание на скорбиала и ниско съдържание на фибри. Яденето на такива храни повишава нивата на инсулин в кръвта, а това от своя страна може да доведе до наддаване на тегло.

Във всеки случай е невъзможно да се нарече замразен и след това размразен бял хляб „много здравословен продукт“. Въпросът по-скоро е в това, че в сравнение с пресния, замразеният е по-здравословен, тъй като гликемичният му индекс е наистина по-нисък. В същото време витамините (групи В и РР) се унищожават съвсем леко, когато се съхраняват във фризер, дори за един месец.

Белият хляб изобщо не е най-здравословният продукт, без значение дали е току що изпечен, препечен, замразен и след това размразен

В същото всички, дори и отслабващите, не бива да се отказват от хляба. Но има един нюанс – от пълнозърнестия. Той няма толкова много въглехидрати, колкото обикновения бял, но има повече фибри и, като правило, повече витамини от група В. Една филия пълнозърнест хляб на едно хранене е напълно достатъчна.

Пълнозърнестият хляб може да е малко по-калоричен от белия, но се смила по-дълго. Това означава, че ще ви даде по-дълго усещане за ситост и повече енергия. Идеален е, ако го хапвате за закуска и обяд, със супа. Можете да го откажете вечер, тъй като съдържанието на калории в него не е ниско.

МЕЖДУ ДРУГОТО

Пресният хляб е противопоказен за хора с язва

Като цяло лекарите нямат добро отношение към прясно изпечения хляб – ако ядете много от него, това може да доведе до проблеми със стомашно-чревния тракт. И затова е противопоказан за хора със синдром на раздразнените черва, различни гастрити и язви. В същото време вчерашният или завчерашният няма такъв ефект. Ето защо, дори и в лечебните диети, не се препоръчва пресен, а изсушен във времето хляб или дори крекери.

Източник: www.nature.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *