Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Липса на инсулин и антибиотици за деца: Забраняват износа на медикаментите за още месец

Забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца се удължава за пореден път

забрана за износ на инсулин и антибиотици за деца
В много от аптеките в страната има нередовни и забавени доставки на тези лекарства

Министърът на здравеопазването проф. Хинков издаде заповед, с която забранява износът на инсулин и неговите аналози, и антибиотици за деца до края на месец февруари.

Причината за е зачестяването на сигналите за липсата на тези продукти в аптеките. Припомняме, че износът на тези медикаменти бе забранен до 31 декември миналта година, след което забраната беше удължена до края на януари 2024 г., а сега се удължава и до края на месец февруари.

Извършен е анализ за наличността на тези лекарства и на базата на резултатите от него е взето решението, което влезна в сила от 1 февруари.

Здравното министерство е изискало информация от Министерството на финансите, Агенция „Митници” и НАП за приходите от вноса и износа на продуктите, които попадат под забраната. Информация е изискана още от Изпълнителната агенция по лекарствата относно количествата, които са налични от конкретните продукти.

Данните от РЗИ показват, че са направени проверки в повече от 400 аптеки. Това са около 15% от аптеките в страната. Също така става ясно, че по отношение на инсулина и аналозите му има забавяне и нередовни доставки във всяка трета аптека. По отношение на антибиотиците за деца изводите са още по-лоши. В близо половината аптеки има нередовни доставки.

Данните от „Информационно обслужване” за последните два месеца показват, че броя на предписаните инсулини и техните аналози е по-висок от броя на опаковките, които са стигнали до аптеките. Същото важи и за антибиотиците за деца.

След дълбок анализ на ситуацията с наличността на тези медикаменти, е установена необходимостта от удължаване на забраната за изнасянето им. Целта е да бъде осигурено достатъчно количество медикаменти, което е необходимо за опазването на здравето на пациентите в България и гарантирането на непрекъсната лекарствена терапия за тях.

Източници: https://www.mh.government.bg; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *