Непоносимост към топлина- каква е причината

Много горещият климат може да причини дискомфорт при някои хора и това е известно като непоносимост към топлина

Температурата на околната среда може да повлияе на хората по различен начин. Поради това много хора силно не обичат горещото време. Проблемът обаче се крие, когато освен неприязън, този човек не е в състояние да издържи на високи температури, което може да бъде известно като непоносимост към топлина.

За да разберем това явление, е важно да знаем, че тялото автоматично регулира температурата си. Това се постига чрез хипоталамуса, който активира различни периферни механизми, за да го поддържа в нормални стойности. Този орган се намира в основата на мозъка и също участва в усещането за жажда, глад и производството на кърма.

Топлинната непоносимост е синдром, при който хората се чувстват много неудобно при високи температури. Това може да доведе до прекомерно изпотяване и усещане за прегряване.

Какви могат да бъдат причините за непоносимост към топлото време?

Конкретната причина, поради която възниква този синдром, все още не е известна. Проучванията обаче показват, че грешка в транскрипцията на определени гени може да бъде предразполагащ фактор. От друга страна, някои специалисти предпочитат да го третират като психологически проблем.

Най-общо казано, всички ситуации, които засягат централното или периферното регулиране на температурата, могат да предизвикат непоносимост към топлина. В допълнение, патологиите или веществата, които ускоряват метаболизма на индивидите, също са причинители.

Използване на лекарства

Употребата на лекарства е може би най-честата причина за чувствителност към топлина. Лекарства като деконгестанти, използвани за лечение на алергии и антихипертензивни средства, са отговорни за случаите на непоносимост към топлината.

 

Всички тези лекарства предотвратяват производството на пот, което означава, че тялото не може да разсейва топлината само. В допълнение, деконгестантите увеличават мускулната активност, така че тялото ще произвежда повече топлина.

Кофеин

Кофеинът е стимулиращо вещество, което има способността да увеличава сърдечната честота и да ускорява метаболизма. По този начин тялото ще произвежда повече топлина, отколкото при нормални условия, което може да отключи проблема.

Хипертиреоидизъм

Хипертиреоидизмът е патология, характеризираща се със свръхпроизводство на хормони на щитовидната жлеза, особено тироксин. Този хормон участва в растежа и развитието на индивида чрез увеличаване на производството на енергия. В излишък има тенденция да ускорява метаболизма, което повишава телесната температура.

Менопауза

Когато жените достигнат определена възраст, те започват да страдат от хормонален дисбаланс, който завършва техния репродуктивен етап; това е известно като менопауза. Претърпените хормонални промени ще генерират серия от симптоми, включително чувствителност към топлина, която може да се прояви като усещане за горещи вълни.

Множествена склероза

Множествената склероза е сериозно заболяване, което засяга централната и периферната нервна система. Характеризира се с автоимунна реакция, при която миелиновата обвивка, покриваща нервите, се разрушава. Това означава, че нервните импулси не могат да се предават правилно.

Топлинната непоносимост е често срещано усложнение при това заболяване, тъй като хипоталамусът не е в състояние ефективно да изпрати заповед за понижаване на температурата. Въпреки това, повишаването на телесната температура при тези пациенти също е свързано с физическа, когнитивна и психосоциална умора.

Появата на този здравословен проблем може да отнеме време. Въпреки това, след като се прояви, може да продължи между 1 и 2 дни. В повечето случаи страдащите са наясно с отключващия фактор. Въпреки това винаги трябва да се консултирате с лекар, когато няма видима причина или когато симптомите продължават повече от два дни.

От друга страна, хората с множествена склероза трябва да бъдат много внимателни към симптомите. Важно е да посетите лекар, ако зрението се замъгли, тъй като това може да се дължи на феномена на Uhthoff, поредица от неврологични промени, особено зрителни, причинени от термична недостатъчност.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *