Кокосово масло – противопоказания

Въпреки че от известно време кокосовото масло се рекламира като продукт с големи ползи, истината е, че трябва да се внимава при консумацията му

Кокосът е един от най-универсалните продукти. Може да се използва както в диетологията, така и в козметиката. Но в същото време науката започна да предупреждава за противопоказанията на кокосовото масло.

По отношение на свойствата и ползите от кокосовото масло има остър спор, който все още не е уреден. Веществото се състои от лауринова, каприлова и капринова киселина. Това предполага високо съдържание на наситени мазнини, така че редовният му прием може да бъде вреден.

Кокосово масло и неговите свойства

За мнозина кокосовото масло попада в ранга на известните суперхрани, благодарение на свойствата си. Използва се като овлажнител за кожата и косата. Смесен със захар, той е добър ексфолиант и може да се използва и като заместител на балсам и депилираща пяна. В някои случаи се използва и като средство за отстраняване на грим.

Въпросът е, че кокосовото масло е 100% мазнина, а между 80 и 90% са наситени мазнини. Ето защо на стайна температура или когато е студен, той става компактен.

Има обаче и кокосово масло, направено от 100% средноверижни триглицериди. Те се усвояват много бързо от тялото, насърчават ситостта и предотвратяват натрупването на мазнини.

Въпреки това кокосовите масла, продавани на пазара, нямат горната формула. Те не са направени със средноверижни триглицериди, а с дълговерижни триглицериди. В този случай ефектът е обратен: по-бавно усвояване и повишено складиране на мазнини.

Противопоказания за кокосово масло

Няма убедителни данни за ползите и вредите, причинени от кокосовото масло. Проучване, проведено от д-р Майкъл Мозли през 2018 г., показа, че този продукт повишава лошия холестерол, но също така и добрия холестерол.

Учените са съгласни, че са необходими повече изследвания, за да се стигне до определено заключение. Междувременно лекари и диетолози съветват да не използвате продукта в следните случаи.

При хора с висок холестерол

Хората с висок лош или LDL холестерол трябва да се считат за основните хора, които никога не трябва да консумират кокосово масло. Както вече беше посочено, наличните доказателства са двусмислени в това отношение. Докато не бъде налична повече информация, най-добре е да предотвратите възможни щети.

Лошо храносмилане

Този тип масло не е точно от най-лесните за смилане. Ако някой има хранителна чувствителност, най-добре е да не консумира този продукт, тъй като може да раздразни чревната лигавица.

Сърдечни заболявания и хипертония

Наситените мазнини се отлагат по стените на артериите. Това води до запушване на кръвния поток. При тези условия може да се появи съпътстващо високо кръвно налягане, което повишава риска от сърдечна недостатъчност и инфаркт.

Диабет

Хората с диабет трябва да стоят далеч от кокосовото масло. Продължителната му употреба насърчава значително повишаване на нивата на кръвната захар. Инсулиновата чувствителност също може да бъде засегната.

 

Кожни алергии

Кокосовото масло може да причини алергична реакция на кожата. Ефектите са възпаление, сърбеж и копривна треска. Ако реакцията е по-тежка, може да се появи повръщане и дори проблеми с дишането.

Алергия към кокосово масло.

Кокосовото масло върху кожата, нанесено директно, може да предизвика алергии. За предпочитане е първо да тествате ограничена област.

Предпочитайте екстра върджин кокосово масло

Във всеки случай е препоръчително да изберете екстра върджин кокосово масло. Най-общо казано, този вид масло трябва да се избягва, когато е рафинирано и хидрогенирано. За съжаление, те са най-често срещаните видове в супермаркета и са най-евтините.

Кокосово масло- естра върджин

Екстра върджин кокосово масло се получава чрез извличане на кокосово мляко. След това се оставя в естественото си, нерафинирано състояние. Следователно външният му вид не е толкова бял и лъскав, колкото традиционното търговско кокосово масло, но е много по-здравословно.

Източници:

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *