Диетата със супа: защо не е добър вариант за отслабване?

Диета за сваляне на няколко килограма за седмица? Какво може да бъде по-добре? Диетата със супа ли е отговорът?

Диетата със супа не е добър вариант за отслабване, въпреки че много гурута твърдят, че е ефективна. Това е много ограничителна диета, която увеличава риска от развитие на дефицити и дори може да компрометира цялостното ви здраве.

За да отслабнете, не трябва да гладувате или да премахвате цели групи храни, а по-скоро да насърчавате добрите навици и да коригирате приема си според вашите нужди. И въпреки че тези диетични планове работят в краткосрочен план, техните контрапродуктивни ефекти са достатъчна причина да ги избягвате. Ще ви разкажем повече по-долу.

Какво представлява супената диета?

Супената диета е диетичен метод, при който е разрешена консумацията само на супа. Често те са направени от храни на растителна основа; те обаче могат да включват парчета постно месо и масло.

Основната му цел е бърза загуба на тегло. Привържениците твърдят, че е възможно да загубите между 3 и 8 килограма телесно тегло за една седмица. Разбира се, това е първият предупредителен знак за опасностите му.

Тъй като това е агресивна и ограничителна диета, тези, които я следват, са изложени на странични ефекти, вариращи от леки до тежки. Не е устойчиво в средносрочен план, тъй като скоро ще се появи състояние на тревожност, което ще наруши придържането.

Основни недостатъци

Тъй като супите обикновено се приготвят само от зеленчуци, тази диета е лишена от протеини. При липса на този важен макроелемент, тялото започва прогресивно да губи чиста маса поради катаболизъм.

За да се поддържа мускулна маса, е необходимо да се консолидира прием на поне 0,8 грама протеин на килограм тегло при заседнали хора, както се посочва в проучване, публикувано в Annals of Nutrition & Metabolism.

 

От друга страна, изискванията за мазнини също няма да бъдат изпълнени. Това също е проблем, защото има тенденция да увеличава вътрешното възпаление. Това увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, храносмилателни заболявания и хормонални смущения.

Въпреки това, не трябва да се пренебрегва, че отлаганията на микроелементи намаляват поради ограничения характер на тази диета. Чрез намаляване на витамините A, E, C и D се засяга имунната система и се увеличава рискът от инфекции и заболявания.

Супена диета странични ефекти

Когато се предложи толкова ограничителна диета като диетата със супа, обичайно е да изпитате ефект на отскок. Не може да се спазва повече от една или две седмици, тъй като калорийното и хранително ограничение започва да се проявява със здравословни проблеми.

Всъщност само използването на диетата за няколко дни ще повлияе на метаболизма. Поради тази причина, след като хората приключат с тази диета, обичайно е да изберат диета, която е дори по-лоша от първоначалната. Поради това мастното тегло се възстановява за кратко време и дори в по-големи количества.

В допълнение към това могат да възникнат сериозни усложнения, ако се удължи във времето. Една от най-честите е анемията поради дефицит на желязо или витамин В12. Последният присъства само в храни от животински произход, така че е необходимо да се осигури диета, която отговаря на нуждите на човека в този смисъл.

Източници:https://steptohealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *