Съединителната тъкан – алармената система на организма! Можем ли и как да я възстановим?

Терминът „колаген“ напоследък стана широко известен във връзка с рекламата на козметиката  за кожата. Но какво всъщност знаем за него?

Първо трябва да говорим за така наречената съединителна тъкан. Има широк спектър от заболявания на съединителната тъкан. Общо специалистите преброяват 30 от нейните видове. Съединителната тъкан е разпространена в цялото ни тяло. Случва се като я възстанови, човек да реши проблемите си с 10-15 заболявания, на пръв поглед – несвързани по никакъв начин.

Съединителна тъкан, колагенът и нашето здраве

Цялото тяло, неговите важни системи и органи са съставени от различни видове колаген. Ето и видовете колаген:

Колаген от 1-ви тип. По-голямата част от съединителната тъкан се състои от него. Това включва целия фиброхрущял (слоевете в ставите, дисковете, междупрешленните стави, фиброзните пръстени. А също – кожата, артериалната стена, роговицата, зъбите, костите, връзките и сухожилията, дебелите влакна, белезите.

Колаген от 2-ри тип .Тънките хрущяли, междупрешленните дискове, стъкловидното тяло на окото, част от сухожилията и тънките влакна (преградите).

Колаген от 3-ти тип. Силно разтеглив. Подобен е на плат, който съдържа много еластин. Колагенът се състои от 15% еластин. Включва се в кожата, червата, матката, малките хрущяли, малките сухожилия, стромата на костния мозък, очната леща.

Колаген от 4-ти тип – част от обвивката на лещата и много тънките влакна (тимпаничните мембрани). От него се състои колагенът от 5-ти клас и част от сухожилията.

Колаген 29-ти тип. Това е епидермалният колаген (епидермис).

От какво е съставен колагенът?

Колагенът е комплекс от аминокиселини и минерали, където всяка трета аминокиселина във веригата е глицин. Глицинът присъства във високи концентрации в спирулината и люцерната. Използва се като градивен материал за образуването на колаген. 80% от колагена се състои от глицин и добавки. А 1/10 – от еластин.

Бульонът от пилешки хрущяли, препоръчван продукт за укрепване на съединителната тъкан, особено при по-възрастни хора, съдържа всички аминокиселини, които изграждат колагена.

Всички тъкани, органи и системи съдържат съединителна тъкан. Различават се по качество и степен на разтегливост. Ако има проблеми с производството на колаген в организма, започват дегенеративно-деструктивни промени в опорно-двигателния апарат. Такива като артроза, артрит, остеохондроза и други заболявания на опорно-двигателния апарат. Освен това -разтягане на кожата, разрушаване на ставите, хрускане. Всичко това е съединителна тъкан.

Всички ставни повърхности се обливат с течност. Тя също е част от съединителната тъкан. Това е течност с течен колаген (има лубрикантно действие). Този проблем засяга 70% от населението и дори – децата.

Основният химичен елемент, около който е изградено всичко това, е цинкът (Zn)

На второ място по важност е магнезият (Mg). Той алкализира и е част от ензимите, които участват в образуването на колаген. Третият минерал е медта (Cu). Следват сярата (S) и силицият (Si). Това са 5-те минерала, необходими за пълното формиране на съединителна тъкан на всички нива.

Ако приемате посочените 5 микроелемента с храната и добавки, колагенът ще се формира по зададена програма. Важно е да коригирате диетата си така, че тези минерали да постъпват в тялото ви.

Витамини: Витамин С е основният антиоксидант.

Когато преминава през кръвта, той отдава свободен електрон за изграждане на кръвоносни съдове. Ако докато си мие зъбите сутрин човек вижда поне малко кръв, когато допре четката до венците си, това означава, че има пълна липса на витамин С (скорбут). Същото се случва и със ставите.

В механизма за изграждане на колаген и еластин в тъканта се вграждат:

  • Витамин B6 (биотин). Висока концентрация на този витамин се открива в спирулината.
  • Витамин А. Жизнено важен за изграждане на колагенова тъкан.
  • Витамин Е.
  • Фолиевата киселина участва в един от етапите. Недостигът на тази киселина в организма води до чупливи нокти, язви в устата, залепване в ъглите на устата и „отваряне“ на венците.
  • Глюкозата има важна енергийна функция. Глюкозата е включена в метаболизма на хрущялната тъкан. Следователно хрущялната тъкан е изключително „привлекателна“ за гъбичките, които се хранят с нея и образуват свои собствени колонии.

Тези микроелементи и витамини участват в синтеза на колаген на определени етапи от изработването му в организма.

Можем ли и как да възстановим съединителната тъкан в тялото си?

1.Движение.

За да може съединителната тъкан да получава вода, да отделя отровите и да получава хранителни вещества, е необходимо движение. Ако човек седи, вътрешните му органи хлътват, вените и лимфните му съдове не работят добре. Ако искате вашият колаген да започне да укрепва, да се възстановява, да расте и да стегне мускулите ви, трябва да предприемете действия.

  1. Хранене.

Разделя се на вода и храна. Ако съединителната тъкан е дехидратирана, тя става крехка, нееластична, чуплива и податлива на изсъхване. Лигаментите ще се разкъсат и междупрешленните дискове ще се разрушат. Ако човек има суха кожа, суха коса, значи и вътре в тялото му има сухи връзки.

Имайте пред вид, че хранителните добавки не трябва да се приемат едновременно. Например, добре е да пиете сяра, цинк и силиций в рамките на 1 месец. През втория месец – витамин В6, магнезий и фолиева киселина. По 3-4 продукта на курс.

  1. Очистване.

Колагенът също може да се чисти чрез лимфата. Важно е да се унищожат слабите и разрушените клетки. Ензимите ще помогнат за това. Ензимите се пият 3-4 месеца (задължително на гладно). При навяхвания и фрактури са необходими ензими + редовно прочистване на лимфата: сорбенти, слабителни, диуретик.

Съединителната тъкан не харесва силното слънце, студа. Глезените, китките, шията трябва да бъдат покрити и изолирани. Важно е да разберете, че колагенът трябва да се произвежда отвътре, в собственото ви тяло. Той не може да се получи отвън в завършен вид.

Ето защо, навременните мерки за преразглеждане на начина ви на живот и хранене ще помогнат за запазване на здравето, младостта и поддържането на добра физическа активност.

Източник: econet

Продуктът Спонди Гард помага ефикасно и бързо при болки, причинени от шипове, ревматизъм, артрит, плексит. При прищипани и възпалени нерви. При постоянна преумора, скованост и дискомфорт в ставите. При травми, навяхвания, изкълчвания

спонди гард гел
Новият СПОНДИ ГАРД: Спешна помощ при шипове и прищипани нерви

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *