Злонамерена бактерия: Какво трябва да знаете за Helicobacter pylori?

Гастроентерологията започна активно да изучава Helicobacter pylori (Хеликобактер Пилори) сравнително наскоро – преди около 30 години

Helicobacter pylori

Първият, който описва бактерията Helicobacter pylori, е немският учен Ботер. Това се е случило през 19 век, 1874 г. Tой базира описанията си на микроорганизми със спираловидна форма, открити в стомасите на кучета. И само сто години по-късно учените забелязаха, че същите микроорганизми присъстват в стомашната слуз на човека. Заслужава да се отбележи, че учените по това време не са вярвали в наличието на каквито и да било микроорганизми в стомаха.

През 1983 г. е описана и доказана връзката между ефектите на спираловидните бактерии, разположени върху епитела на стомаха, с различни лезии, включително и язвени. Тази връзка е установена от австралийски учени. Но дори тогава научната общност е била доста предпазлива към подобно откритие. А през 2005 г. Нобеловата асамблея на Каролинския институт в Стокхолм присъди наградата на австралийците за откриването на Helicobacter pylori и определяне ролята на зловредната бактерия в развитието на гастрит и стомашни язви.

Д-р Нарине Сугян

Какъв вид патоген е това?

Helicobacter pylori са определени аерофилни бактерии, които приличат на спирали и имат камшичета на един от краищата. Такава бактерия е заобиколена от слой гел – гликокаликс, който е бариера за защитата на клетката. Този патоген е добре известен на днешните лекари като причина за развитието на хроничен гастрит, язва и дори рак на стомаха. „Често се случва човек да се сдобие с такъв вредител още по време на в детството”, обяснява гастроентероложката д-р Нарине Сугян.

Инфекция, възникнала заради наличието на такава бактерия, причинява постоянно възпаление на стомашната лигавица. Освен това процесът е хроничен.

Как се предава?

Бактерията се предава по различни начини:

• фекално-орален;
• орално-орално – инфекцията с Helicobacter pylori често се нарича и болест на целувката.

Бактерията може да се предава от човек на човек чрез вода, чрез битови контакти, както и чрез храна и мръсни ръце. Ето защо е изключително важно да се подобри нивото на лична хигиена на всеки човек. Достатъчно е да си миете добре ръцете, и според правилата, да не ядете мръсни храни, да се подлагате редовно на медицински преглед и да следите здравето си, за да се минимизират рисковете.

Бактерията е изключително разпространена – среща се при 50% от пациентите. И заради това получи титлата на една от най-често срещаните инфекции в света. В развиващите се страни, казва д-р Нарине Сугян, 80% от населението е заразено с тази бактерия, а в развитите страни – 20-25%.

Как да се отървем от агресивните бактерии?

Вътрешните медицински стандарти препоръчват използването на така наречения „четирикомпонентен“ модел, който включва прием на два антибиотика едновременно в продължение на две седмици – кларитромицин и амоксицилин, плюс едно от лекарствата – инхибитори на протонната помпа (PPI), както и лекарства, съдържащи бисмут.

Често допълнително се предписват медикаменти, които насърчават регенерацията на лигавицата, а също и т.нар. „пробиотици“ – живи микроорганизми, които възстановяват така необходимото на тялото „микробно разнообразие“. Такава напитка например е кефирът или суроватката, като и двете се препоръчват от Световната гастроентерологична организация. Необходимо е напълно да спрете да пушите и да избягвате употребата на етанол и газирани напитки. Кафето, между другото, не е противопоказано.

Такова лечение е необходимо, тъй като премахването на хеликобактериозата е гарантирана защита срещу възможното развитие на язва и рак на стомаха. Антихеликобактерната терапия трябва да се провежда за всички членове на семейството.

Предотвратяване на инфекцията – лична хигиена, хигиена на храненето, чистота на дома, редовна смяна на спалното бельо.

Дръжте ръцете си чисти и далече от лицето и устата и посещавайте редовно зъболекаря. Според статистиката децата най-често носят мръсотия в къщата. Затова е важно да ги научите да си мият ръцете и да се къпят след като са играли в парка през лятото. Повторното заразяване с Helicobacter, въпреки че се случва, е доста рядко.

Симптомите на Helicobacter pylori

Дълго време се смяташе, че гастритът и язвите възникват единствено в резултат на неправилно хранене. След описването на Хеликобактер пилори (за откриването на която изследователите Робин Уорън и Бари Маршал получиха Нобелова награда) стана ясно, че вредният микроорганизъм е основният причинител на тези заболявания. За да не се развият в по-опасно заболяване – рак на стомаха – Helicobacter е важно да се открие и да се отървете от него навреме.

При почти 80% от заразените хора инфекцията с Helicobacter в началото протича безсимптомно. След като се развие възпаление, започват да се появяват симптоми на диспепсия (тежест в горната част на корема, оригване, намален апетит, усещане за преяждане).

Често другите обръщат внимание на лошия дъх, излъчван от събеседника, а самият човек не забелязва това. В такива ситуации силно се препоръчва незабавно да се консултирате с лекар за подробен преглед.

Една от причините за такива симптоми е хеликобактерният гастрит.

Друг характерен симптом е ранното засищане (след ядене на малко количество храна) и развитието на отвращение към протеинови храни (месо, извара, сирене, яйца).

При атрофия на стомашната лигавица функцията на разграждане на протеини за подготовка за тяхното усвояване в червата отслабва и могат да се развият ферментационни и гнилостни процеси. Появата на такъв симптом служи като основа за подробен преглед.

Надеждни методи за диагностициране на Helicobacter pylori

Съвременните медицински стандарти предвиждат използването на лесни респираторни и имунни тестове за откриване на хеликобактериоза.

Изследване, разработено в чужбина – Gastropanel – базирано на проверени биохимични технологии, позволява с висока степен на надеждност не само да се установи наличието или отсъствието на инфекция с Helicobacter pylori в стомаха, но и да се оцени морфологичната структура на стомашната лигавица. Това изследване обаче не може да замени гастроскопията. По-скоро помага да се отсеят такива пациенти, за които гастроскопията е строго необходима.

Как правилно да се лекува Helicobacter pylori

Хеликобактер е доста упорита бактерия. В резултат на жизнената си дейност тя образува около себе си „облак“ от алкална среда, което ѝ позволява да оцелее в агресивната кисела среда на стомаха.

Тъй като Helicobacter pylori представлява реална заплаха не само за здравето, но и за човешкия живот (ракът на стомаха е доста агресивен), ако бактерията е налице, е наложително да се лекува. Както отбелязва гастроентероложката Сугян, тази задача е сложна. Като начало се предлагат антибиотици и един съвсем не е достатъчен. „Понякога се изписват две лекарства, а понякога и три. Съществува риск бактериите да развият лекарствена резистентност. А днес, особено след последната пандемия, това е глобален проблем”, предупреждава специалистката.

Прогнозата за лечение зависи от това колко изразени са промените в лигавицата на стомашно-чревния тракт. Навременността на лечението също е важна.

Тези, които нямат съпътстващи патологии и са завършили пълния курс на терапия за Helicobacter pylori, имат благоприятна прогноза, т.е. възможно е пълно изчистване на епитела, както и нормализиране на киселинността“, обобщава д-р Нарине Сугян.

Каква храна ще намали активността на Хеликобактер пилори?

Диета, богата на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки, семена и боб, може да намали риска от инфекция с Helicobacter.

Диетите с високо съдържание на натрий, червени и преработени меса, добавени захари, мариновани, рафинирани, ултрапреработени и пушени храни и алкохол увеличават риска от инфекция с Helicobacter.

Много биологично активни съединения (полифеноли, флавоноиди и полизахариди), които могат да взаимодействат с клетките на лигавичната бариера, са известни със своя анти-helicobacter ефект.

Например куркумата е антибиотична подправка. Коренът на куркумата е богат на биоактивни вещества полифеноли. Куркуминът отслабва клетъчната мембрана на бактериите и улеснява проникването на лекарства в техните клетки. Антибиотиците не могат да бъдат заменени с куркумин, но с употребата му се наблюдава намаляване на тежестта на симптомите.

Зеленият чай има и антихеликобактерно действие. Богат е на антиоксиданти – катехини. Катехините имат антибактериална активност, която може да намали броя на бактериите и интензивността на възпалението.

Наскоро беше изследван богат на флавоноиди екстракт от женско биле, за да се определи ефектът му върху H. pylori. Glabridin, основният флавоноид, присъстващ в екстракта, има по-силна активност срещу H. pylori. Изследванията показват, че женското биле може да намали способността на h.pylori да колонизира стомашната лигавица, но са необходими пълни клинични изпитвания, за да се докаже това.

Също така е полезно да включите в диетата ферментиращи храни (като качествено или домашно приготвено кисело мляко), които са богати на пробиотици. Те могат да имат благоприятен ефект при гастрит, причинен от H. pylori и намаляват бактериалната колонизация. Освен това, дългосрочният прием на ферментиращи храни може да бъде от полза за намаляване на риска от усложнения, свързани с наличието на хеликобактер.

Изброените продукти могат да се използват като профилактика или като помощно средство при първично лечение на инфекция с бактерията, но не и като първично лечение (монотерапия).

Народните средства убиват ли H. pylori?

куркума ползи
Ползите от куркумата са многобройни

Възможно ли е да се убие хеликобактер с помощта на продукти – лимони, хрян и др.? Класическият режим на лечение включва прием на два вида антибиотици в продължение на две седмици. В интернет обаче можете да намерите много алтернативни, по-хуманни схеми на лечение. Например, твърди се, че Helicobacter може да бъде унищожен чрез консумация на големи количества киселинни храни. Това помага ли да се отървете от вредния микроб?

Helicobacter живее само в киселата среда на стомаха, така че „отравянето“ му с лимони и хрян е безсмислено. Ерадикацията (отстраняването) без антибиотици е невъзможна. Някои хранителни компоненти обаче могат действително да намалят вирулентността (способността да причиняват заболяване) на инфекцията. В частност пчеларските продукти (прополис), зеленият чай, куркумата и редица други хранителни продукти имат този ефект, но това не означава, че те са алтернатива на стандартните принципи на антихеликобактерната терапия.

Каква е опасността от Helicobacter?

Способността на Хеликобактер да инфектира стомашната лигавица и да причини остър и след това хроничен гастрит е потвърдена в множество експерименти. Гастритът от своя страна служи като фоново заболяване за развитието на рак. Ето защо езофагогастродуоденоскопия (EGD) се препоръчва при всички пациенти с гастрит за потвърждаване на диагнозата и идентифициране на предракови промени в лигавицата. Ако се установят предракови състояния, е показана биопсия на лигавицата и изследване на взетия материал, включително за диагностициране на Helicobacter.

Ако тестът за Helicobacter е положителен, трябва да се изключи нагласата „ще изчезне от само себе си“, както и да не се разчита на самолечение. Предписанията трябва да бъдат направени от общопрактикуващ лекар, гастроентеролог, ендоскопист или онколог. Ще е необходима ерадикационна терапия, насочена към отстраняване на H. pylori. Това включва няколко лекарства с различни механизми на действие, както и допълнителни мерки – по-специално прием на пробиотици (щамове на лакто- и бифидобактерии), които повишават ефективността на лекарствата.

Дали Helicobacter причинява рак на стомаха

Бактерията Helicobacter е призната за канцероген от клас I и рисков фактор №1 за гастрит, язва и рак на стомаха. В същото време нито гастритът, нито язвата, нито особено ракът се появяват веднага след проникването на Helicobacter в тялото. Helicobacter, колонизирайки стомашната лигавица, започва да я „изяжда” постепенно, и образно казано я „изгаря”.

Лигавицата на стомаха изтънява, жлезите, които отделят стомашен сок и участват в смилането на храната, атрофират и стомашният сок става по-агресивен. Ако се прекъсне лечението, което назначено след като вече е ясно, че пациентът има хеликобактер, тогава вероятността да се развие рак е много голяма.

ГЕНОТРОН – концентрирана формула с екстракт от глухарче

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *