Морска, хималайска или трапезна сол: коq е най-добрa за вашето здраве?

Различни видове сол напоследък станаха популярни, карайки мнозина да се чудят кой е най-здравословният вариант

трапезна сол

Придържате ли се към обикновената трапезна сол, или избирате привлекателната розова хималайска сол заради нейните заявени предимства?

Тази статия изследва разликите между обикновената трапезна, морската и хималайската сол, като се фокусира върху техните хранителни профили, потенциални ползи за здравето и възможни недостатъци, които трябва да се имат предвид.

Освен тези три вида ще отбележим и още няколко вида сол, на които е добре да се обърне внимание.

Със сол или без сол, и ако да – каква?

Солта е изключително противоречив продукт. От една страна се използва навсякъде, станала е неразделна част от живота на хората от зората на човечеството и може да бъде полезна в умерени количества. От друга страна, съвременните методи на обработка и безконтролната ѝ консумация могат значително да навредят на човешкото здраве.

Отношението към най-древната минерална подправка се променя постепенно. Първоначално солта е наричана „бяло злато“ и е била високо ценена. В съвременния свят по-често се нарича „бяла смърт“, което е твърде образно, но и отчасти вярно. Въпреки това във всяка кухня трябва да има буркан със сол и солница на масата. Ние посоляваме почти всяко ястие и се наслаждаваме на подсиления му вкус.

Несъмнено учените отдавна са доказали, че готварската сол е вреден продукт. Но светът е богат и на други видове сол, чиято умерена консумация е полезна за здравето. Всеки човек трябва да се научи да разбира разнообразието от видовете сол, за което ние ще се опитаме да помогнем.

Трапезна сол, позната още и като готварска

Най-разпространеният вид, готварската сол, обикновено се добива от подземни находища на сол и се подлага на сериозна обработка, включително рафиниране, за отстраняване на примеси и добавки.

Не е необичайно да намерите готварска сол под псевдонима „Екстра“. Основната характеристика на „Екстра“ е минималният размер на солните кристали (почти като прах) и добавянето на различни елементи, например калиев йодид или флуор. Всъщност това е обикновена готварска сол, предназначена повече за солници на масата, отколкото за готвене.

Популярната йодирана сол е често срещан рекламен трик. Към готварската сол се добавя калиев йодид, който според много експерти може да бъде вреден. Ако тялото има нужда от йод, по-добре е да си го набавяме от естествени продукти и източници.

Всичко изброено по-горе не означава, че трябва да се откажете от готварската сол. Но трябва да разберете какво се крие под опаковката и да не прекалявате със солените храни.

Трапезната сол се нарича също и рафинирана сол. Произвежда се чрез изпаряване на вода от солен разтвор, получен от източници като морска вода, солена изворна вода или солени скали. Суровата сол се рафинира чрез пречистване и рекристализация, при която разтворът на саламурата се третира с химикали, които отстраняват повечето примеси, последвано от множество кръгове на изпаряване, за да се получат кристали от чист натриев хлорид.

Морска сол

По-скъпата и качествена морска сол става все по-популярна. Солта се получава чрез изпаряване на морска вода, като се запазват всички микро- и макроелементи, минерали и витамини. Солта се изпарява по най-естествения начин – под слънцето. В състава на морската сол можете да намерите желязо, естествен йод, бром, калций, калий, натрий, манган и много други. Всички тези елементи участват активно в жизнените процеси на човешкото тяло и добавянето им заедно със солта няма да бъде излишно.

Морската сол, за разлика от готварската, има собствен вкус, с леко доловима нотка на морска вода. Обикновено е едро смляна и върви добре с други подправки.

Черна сол

Рядко срещана на нашите маси, черната сол системно набира популярност в останалия свят. Днес в много кухни по света има черната сол. Тя е особено предпочитана в Индия.

Черната сол се добива в залежи, богати на сероводород, което придава черния цвят на минерала. Естествено солта не се подлага на допълнително пречистване, което й позволява да запази всички полезни вещества. Смята се, че черната сол е по-полезна от морската и още повече от готварската.

Хималайска сол

Хималайската сол (халит) се счита за най-чистата и богата на полезни минерали и микроелементи. Има няколко нюанса на хималайската сол – бяла, розова и тъмно розова, почти черна.

Солта се е родила благодарение на геоложките движения на земни плочи, които буквално са я изстискали от недрата на земята. Тя се е образувала преди десетки хиляди години, след пресъхването на древните морета и оттогава е изложена на високи температури. Най-големият обект за добив на хималайска сол е в Пакистан.

Предпочитана е заради богатото си минерално съдържание и отличителен розов цвят, който се дължи на наличието на железен оксид. Съдържа основни хранителни вещества, включително желязо, цинк и калций.

Хавайска сол

Червената хавайска сол е морска сол с червен вулканичен глинен прах, която е високо ценена от жителите на Хавай (и не само). Съдържа йод и магнезий. Благодарение на глината, и желязо. Този вид сол подобрява работата на щитовидната жлеза, укрепва имунната система и регулира водния баланс в организма.

Корейска печена бамбукова сол

Това е известна и традиционна подправка в Югоизточна Азия и е уникална по метода си на приготвяне. Събраната морска сол се суши на слънце и след това се поставя в кухо бамбуково стъбло. Покрива се с жълта глина и се пържи на огън от борови клони. Този процес позволява на солта да абсорбира всички полезни вещества от бамбука, а също така премахва вредните компоненти, токсините и тежките метали. Съставът на солта зависи от броя на печенията – с всяко печене се увеличава количеството полезни минерали.

Синя сол

Персийската синя сол е един от най-редките видове сол и се отличава от останалите с необичайния си син цвят. Това е естествена каменна сол с високо минерално съдържание: жълтите включвания са силвинит (натриев хлорид и калиев хлорид), а синият цвят е рядък оптичен ефект в резултат на пречупване на светлината заради променената кристална решетка.

Розовата сол на река Мъри

Тази сол произхожда от Австралия, където се извлича от солените подземни води в басейна на река Мъри и Дарлинг. Благодарение на пигмента каротин, на който са богати червените водорасли в солените води на подводните езера, солта от тях придобива деликатен розово-кайсиев цвят. Тази сол се счита за гурме сол поради много мекия си вкус и големите количества калций, магнезий и калий.

Диетична сол

Съдържа намалено съдържание на натриев хлорид, но добавен магнезий и калий. Тази сол е предназначена за пациенти с различни хронични бъбречни заболявания, сърдечна недостатъчност, склонност към отоци, както и за хора със затлъстяване.

Ползи и претенции за здравето от солта

Сред многобройните твърдения за въздействието на солта върху здравето, по-внимателното изследване разкрива по-голяма сложност и различни несигурности.

Прием на минерали

Морската и хималайската сол често са възхвалявани заради допълнителното си минерално съдържание. Защитниците предполагат, че тези минерали осигуряват значителни ползи за здравето отвъд традиционната готварска сол. Въпреки че тези минерали наистина присъстват в морската и хималайската сол, проучванията за техните специфични ефекти върху здравето са ограничени и изискват допълнителни изследвания.

Съдържание на йод

Йодът е микроелемент от съществено значение за производството на хормони на щитовидната жлеза, функцията на органите, метаболитната регулация и неврологичното развитие на плода. Трапезната сол обикновено е обогатена с калиев йодид. Докато морската сол и хималайската сол съдържат следи от йод, те не са обогатени като трапезната сол. Следователно хората, които основно консумират тези соли, могат да бъдат изложени на риск от йоден дефицит, ако не получават достатъчно йод от други хранителни източници, включително млечни продукти, яйца, риба и морски водорасли.

Опции за ниско съдържание на натрий

Въпреки твърденията, че са по-здравословни алтернативи, морската и хималайската сол не предлагат опции с по-ниско съдържание на натрий от готварската сол, като всички форми съдържат повече от 95% натриев хлорид. Някои доказателства обаче сочат, че източникът на сол може да повлияе на съдържанието на натрий.

Прекомерният прием на натрий традиционно се свързва с повишено кръвно налягане и риск от сърдечно-съдови заболявания. Проучвания, сравняващи въздействието на различните видове сол върху кръвното налягане, не са открили значителни разлики, което показва важността на умереността, независимо от вида.

Намаляване приема на сол може да има благоприятен ефект върху здравето на сърцето, особено при хора, чувствителни към солта. Въпреки това, последните изследвания показват, че липсата на консумация на готварска сол е свързана с по-висок риск от хипертония и инсулт, което допълнително подчертава значението на умерената консумация на сол за здравето на сърцето.

Потенциални рискове и недостатъци

Когато разглеждаме потенциалните рискове и недостатъци, свързани с различните видове сол, две от най-значимите опасения са наличието на замърсители и цената и достъпността.

Загриженост за примесите

Притесненията относно потенциалните замърсители в морската и хималайската сол бяха повдигнати поради открития на примеси като относително големи количества тежки метали, включително арсен, олово и кадмий, както и микропластмаси.

Проучванията подчертават наличието на микропластмаса в морската среда, която може да замърси морските дарове и морската сол. Това се дължи на човешката и промишлената дейност, както и на микропластмасата във въздуха.

Задълбочено проучване и мониторинг на минералния състав на морската и хималайската сол са оправдани, за да се смекчат тези рискове от замърсяване и да се гарантира безопасността на общественото здраве.

Кулинарна употреба и вкус

За да оцените напълно кулинарните приложения на различните и по-популярни видове сол, е важно да разберете техните уникални вкусови профили и разликите при готвене.

Вкусови профили

Морска сол: В зависимост от географския източник, ароматите могат да варират от билкови и земни до опушени или солени, отразявайки произхода на морската вода и променливия минерален състав. Някои видове морска сол могат да придадат горчив послевкус поради богатото си съдържание на калий.

Хималайска сол: Този тип предлага по-комплексен вкусов профил със земни нюанси и фина сладост, въпреки че индивидуалните вкусови възприятия могат да варират.

Трапезна сол: Тази форма обикновено има вкус на чиста сол без основни аромати.

Препоръки за готвене

Със своята груба текстура и силен вкус, морската сол е идеална за довършване на ястия или добавяне на текстура към печива (помислете за поръсване на топли шоколадови бисквитки с възхитителни хрупкави кристали сол).

Хималайската сол, с нейния деликатен вкус, е най-добре да се използва като финална сол. Добавете q към салати, меса или варени зеленчуци за естетически приятен завършек.

Популярната трапезна сол, тъй като е фино смляна и силно разтворима, е подходяща за ежедневно готвене и печене, като предлага точна опция за рецепти, където измерването е от съществено значение.

Диетични насоки

Според диетичните указания на Световната здравна организация възрастните трябва да ограничат приема на натрий до по-малко от 2000 милиграма на ден, което е еквивалентно на по-малко от 5 грама сол или малко под 1 чаена лъжичка.

Американската сърдечна асоциация (AHA) препоръчва в идеалния случай да не се превишават 1500 милиграма дневно. Също така се препоръчва цялата консумирана сол да бъде йодирана, но не с калиев йодид.

Източник: www.rupahealth.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *