ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Неочевидни признаци на липса на йод в тялото

Йод – микроелемент, който е от съществено значение за човешкото здравето и особено за здравето на жените

йод

При дефицит на йод съществува риск от дефекти в развитието на организма. Йодът е ключов компонент на хормоните на щитовидната жлеза, който „контролира“ нашия метаболизъм. Какви са неочевидните признаците на йоден дефицит в организма?

Повечето от тях може да бъдат сбъркани с някакво друго здравословно състояние. Затова, преди да пристъпите към лечение, направете за всеки случай изследване, което да потвърди или да отрече ниските нива на йод в организма.

В човешкото тяло непрекъснато протичат биохимични реакции. Някои съединения се превръщат в други, докато се разпадат. Тялото получава енергия, възникват електрически импулси в мозъка и мускулите, образуват се химически медиатори. Всичко това дава способност за регулиране, подобряване се умствената и емоционална дейност.

Симптоми на йоден дефицит

Всички биохимични реакции се катализират от определени микроелементи.

Ето защо е толкова важно да се поддържа нивото им в организма и да се предотврати навреме техния дефицит. Един от тези компоненти е добре познатият, но често пренебрегван по важност йод.

Йодът участва в производството на хормони на щитовидната жлеза, които влияят на всички метаболитни процеси, енергийното снабдяване, поддържането на нормална телесна температура и скоростта на мисловните процеси. Йодният дефицит може да повлияе негативно на всеки един от тези механизми.

Тялото съдържа около 25 милиграма от този микроелемент. 15 милиграма се намират в щитовидната жлеза, останалите се разпределят в бъбреците, черния дроб, простатната жлеза, яйчниците, кожата, ноктите и косата.

Човешкото тяло не е в състояние да произвежда йод самостоятелно, поради което балансът му трябва постоянно да се попълва с помощта на външни източници. Те могат да бъдат не само продукти на храната, но и на атмосферата, въздуха и водата.

Например хората, живеещи далеч от морето, имат по-ниски нива на микроелемента в кръвта от тези, които дишат богат на йод морски въздух всеки ден.

Симптоми на йоден дефицит в организма

 

Усещане за студ

Когато съдържанието на йод спадне, тялото е в състояние да разгради по-малко химически съединения и производството на вътрешна топлина намалява. Затова усещането за студ в ръцете и краката може да бъде смущаващо.

Излишни килограми

Когато не се разграждат достатъчно съединения, тялото се стреми да съхранява енергия, в резултат на което се отлага мастна тъкан (особено в проблемните зони).

При недостиг на йод тялото започва да изпитва трудности при използването на глюкозата като енергия. За да избегне подобни трудности в бъдеще, то е принудено да увеличи процента на превръщането му в телесна мазнина.

Ниските нива на хормоните Т3 и Т4 влияят на реакцията на човешкото тяло, което го прави бавен, което допринася за затлъстяването.

Липсата на йод в организма е пряко свързана с нивото на хормона на растежа. Ниският хормон на растежа не само ви пречи да натрупате мускулна маса, но и по всякакъв начин възпрепятства процеса на изгаряне на мастната тъкан.

Косопад

Хормоните на щитовидната жлеза влияят върху здравето на космените фоликули и при недостиг на йод те са недохранени.

Бавен сърдечен ритъм

При дефицит на йод в организма, сърдечният ритъм е бавен, тъй като всички процеси се забавят . В резултат на това кръвоснабдяването на вътрешните органи се влошава.

Бавен отговор

Ако тялото трябва да попълни запасите от йод, човек става по-муден. Скоростта на рефлексите е значително намалена при йоден дефицит.

Менструални нарушения

Дефицитът на йод може да повлияе на менструалния цикъл.

Увеличен обем на щитовидната жлеза

В тялото липсват хормони и това действа върху фоликулите (основна структурна единица на жлезата) се увеличават по размер. Това опасно състояние се нарича гуша.

Така както дефицитът на йода е проблем, опасен може да бъде и неговия излишък.

Пристъпи на паника и параноя поради излишък на йод

Щитовидната жлеза е един вид щит не само на физиологично ниво, но и помага за справяне със стресови ситуации. За пълноценното ѝ функциониране е необходимо да се поддържа препоръчителния йоден баланс.

В случаи на дисбаланс, щитовидната жлеза започва да функционира неправилно, което води до развитие на психични симптоми като параноя или пристъпи на паника.

Деликатният баланс на човешките системи, които осигуряват устойчивостта му към стресови ситуации, зависи, наред с други неща, и от количеството йод в организма.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *