Кои са естествените пробиотични храни

Естествените пробиотични храни могат да бъдат включени в хранителния режим  за насърчаване на балансирана чревна микробиота

пробиотични храни

Чревната микробиота е множество от микроорганизми, които постоянно пребивават в човешкия храносмилателен тракт. Той играе решаваща роля в регулирането на множество функции на тялото. За поддържане на баланса му добър вариант е включването на натурални пробиотични храни в диетата.

Те се характеризират със съдържанието на бактерии, дрожди и археи, които са полезни за здравето. Когато попаднат в червата ни и се установят там, те повишават капацитета на имунната система и подобряват работата на храносмилателната система.

Въпреки че пробиотиците се предлагат под формата на добавки, които можем да приемаме под лекарско наблюдение, няколко ферментирали храни служат като естествени източници на тези полезни бактерии. Кои са най-препоръчителните?

Кисело мляко

Разпространен е почти по целия свят, произвежда се комерсиално и у дома и няколко научни изследвания са доказали качествата му за човешкото здраве.

За производството си млякото се ферментира с различни щамове млечни бактерии. Най-често използваните са Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. По време на процеса микроорганизмите превръщат лактозата в млечна киселина, която придава плътност на продукта.

Темпе

Tempeh е икономична ферментирала напитка, която функционира и като източник на протеини. Произхожда от Азия и се извлича от соеви зърна.

Соевите зърна са ферментирали с помощта на гъби Rhizopus. Спорите образуват мрежа, която свързва зърната заедно, създавайки компактна структура. Следователно това е препарат със специфична текстура, много твърд.

Във вегетарианските и веганските диети напоследък придоби известност. Неговите протеини са идеални за покриване на нуждите от този макронутриент при липса на месо в тези диети. Може да се готви печено, сотирано, на скара или настъргано в яхнии и сосове.

Кисело зеле

Киселото зеле е един от естествените пробиотици, който си спечели прозвището „суперхрана“. Получава се чрез ферментиране на бяло зеле в солена вода. Процесът се извършва от млечнокисели бактерии, които естествено присъстват в листата на зеленчука.

Въпреки че киселото зеле е с ниско съдържание на калории и може да бъде част от планове за отслабване, трябва да се има предвид, че приемът на сол може да бъде висок. Затова е най-добре да регулирате приема му, особено при хора с диагностицирано високо кръвно налягане.

Мариновани корнишони

Сред естествените пробиотични храни, маринованите корнишони може да са сред най-малко признатите. Те се произвеждат чрез процес на ферментация, който включва накисването им в разтвор на солена вода и подправки.

Млечнокиселите бактерии, естествено присъстващи в храната, инициират разграждането на захарите до млечна киселина. Така расте повече Lactobacillus и на свой ред продуктът се съхранява по-дълго.

Тръпчивият и освежаващ вкус ги прави популярен избор като закуска за горещ сезон. Високото им съдържание на натрий обаче изисква повишено внимание, особено сред хората със сърдечно-съдови проблеми.

Пробиотични храни- някой видове сирена

Някои сирена може да съдържат щамове полезни бактерии и да действат като естествени пробиотични храни. Не всички обаче отговарят на това условие, тъй като по време на производствения процес има обработки като нагряване и пресоване, които са склонни да елиминират живите бактерии.

 

Някои видове, които могат да съдържат пробиотици, са следните:

  • Меки сирена: синьо сирене, бри и камамбер.
  • Ферментирали: чедър, швейцарска и ръчно изработена гауда.
  • Вила: тъй като не преминава през дълъг процес на зреене, е по-малко вероятно да загуби полезните си бактерии.

Пробиотични храни- ферментирала риба

Ферментацията на риба е хранителна практика в различни култури и региони по света. Лютефискът от скандинавската кухня и някои разновидности на багунг в Азия са примери.

Utonga-kupsu, роден в етническа група в Индия, беше анализиран за неговите свойства. Учените откриха до 6 различни щама пробиотици, присъстващи там.

По принцип ферментиралата риба се приготвя със сол и се оставя да отлежи. Следователно това също е метод за консервиране на това бяло месо.

Мътеница

Мътеницата е потенциален източник на пробиотици, но способността й да осигурява бактерии зависи от метода на обработка. Традиционният, домашен вариант има полезни микроорганизми, тъй като се състои от отделяне на суроватката директно от млякото.

Търговските версии не са пробиотични. Употребата като директна напитка изглежда е ограничена до някои азиатски страни. Следователно ползите от него в останалата част на света няма да бъдат получени, тъй като преобладава търговската форма.

Маринован лук

Маринованият лук може да бъде естествена пробиотична храна поради бактериите на млечната ферментация. Накисването им в разтвор на сол и вода създава среда, благоприятна за растежа на микроорганизми, които вече са обитавали повърхността на зеленчука.

 

Продуктът може да се консумира самостоятелно или като гарнитура към салати и сандвичи. Вкусът е остър, а текстурата е хрупкава. Както при всички кисели краставички, трябва да се внимава за съдържанието на сол.

Мариновано цвекло

Тази храна се прави чрез варене на цвекло и мариноване в разтвор от оцет, вода, захар и подправки. Това създава среда, благоприятна за растежа на полезни бактерии.

Обичайно е рецептите за кисело цвекло да включват едновременно и други зеленчуци, като чесън.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет се получава чрез ферментация на захарите, присъстващи в ябълките. Първата ферментация е алкохолна, а последващата е оцетна.

Някои търговски марки на продукта не го пастьоризират, за да запазят полезните бактерии и дрожди. Така че, ако искате ябълков оцет, който е част от естествените пробиотични храни, ще трябва да укажете ясно на етикета, че не е филтриран или пастьоризиран.

Източници: https://steptohealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *